Werkt website ook zonder www ervoor?

Helaas komt het vaak voor dat een website niet goed werkt wanneer de gebruiker in zijn / haar browser het internetadres in typed zonder de www. ervoor. Maar wat gebeurt er als mensen jouw website bezoeken maar daarbij geen www gebruiken?

Misschien krijgen ze dan het volgende te zien?

  • website not found / This site can’t be reached (dus jouw website bestaat niet voor de bezoeker)

Er zijn nog steeds sites die goed werken met www ervoor maar zonder www in de URL een foutmelding geven. Hoe kun je er voor zorgen dat jouw website werkt?

Dit artikel is geïnspireerd op basis van een blog van Erno Hannink: Jouw website bestaat niet voor de bezoeker. Diverse sites bezocht hij zonder de www ervoor en zodoende ontstond het artikel. Echter het artikel is niet 100% correct. Zie onder.

Steeds meer mensen gebruiken bij het bezoek van websites de URL zonder de WWW. Ik doe dit zelf ook bijna altijd en blijkbaar doet Erno dit ook. Reden; het is korter en het lijkt inmiddels ook overbodig. Alleen bij subdomeinnamen zoals demo.domeinnaam.nl is het noodzakelijk om voor de domeinnaam iets te typen.

Maar bij diverse sites krijg je dus een foutmelding wanneer je geen www gebruikt en dan lijkt het of de website niet meer bestaat of niet meer werkt. Niet iedereen zal direct denken; “Ach, ik ben die World Wide Web vergeten te typen”. Ze verlaten de website.

Volgens Erno Hannink los je het probleem op met een zogenaamde doorverwijzing of in een technische term: een redirect. Dit is inderdaad een methode om het probleem op te lossen. Maar de oorzaak zit eigenlijk niet op de website zelf maar in de DNS tabel van de hosting-provider waar de domeinnaam en / of website is ondergebracht. Blijkbaar staat in de DNS niet aangegeven waar de URL naartoe moet verwijzen wanneer de URL zonder www wordt gebruikt.

DNS aanpassen voor WWW probleem

Vermoedelijk ontbreekt in de DNS een zogenaamd A-record. Waarschijnlijk is er wel een A-record aanwezig voor de www subdomein waarde, echter niet voor de situatie waarbij www niet is gebruikt. Wanneer je zelf de DNS kunt beheren dan zou je dit zelf kunnen aanpassen, maar wees daarbij voorzichtig. Vraag het anders liever aan de hostingprovider zelf of aan een expert (de webdesigner bijvoorbeeld).

Voeg een volgende soort record toe:
Type : A
Subdomein: leeg (soms moet je een * invullen)
Domeinnaam: jouwdomein.nl
Inhoud: 97.ip.nummer.218

WWW probleem oplossen met redirect

De redirect is een andere oplossing en eentje die je ook zou moeten toepassen (ten behoeve van zoekmachine optimalisatie) wanneer jouw website zowel met als zonder WWW goed werkt. Je hebt met de redirect zelf in de hand hoe jouw website altijd bezocht moet worden, met of zonder weeweewee. Zet de redirect zodanig op dat de website altijd zonder www. zichtbaar is.

Actie: redirect opzetten op je site. Zie uitleg hieronder.

Site met www en zonder-www staan in de zoekmachine

Je denkt mogelijk “Dat is toch goed, beide versies bestaan en zijn te vinden via de zoekmachine.”

Ook dit kan beter. De zoekmachine kan dit zien als dubbele inhoud, dat wordt altijd lager gewaardeerd. Verder kunnen andere sites linken naar de versie met www en zonder-www. Dit betekent dat de link-liefde wordt verdeeld over beide versies.

Beter is het er voor te zorgen dat de link-liefde aan 1 versie ten goede komt. Of de versie met www of de versie zonder-www.

Actie: redirect opzetten op je site.

Twee verschillende problemen en dezelfde oplossing.

Doorsturen zonder www naar met www

(geen idee hoe dit allemaal moet? Schakel dan AdCon webdesign in, beheerder van deze website) Want nu wordt het wat technisch en je kan dit soort werk natuurlijk ook uitbesteden.

Let op! Jouw website moet op een Apache webserver (php-server) staan en je webhost moet .htaccess ondersteunen. Als je het niet zeker weet dan kun je dit navragen bij je hosting leverancier.

Een .htaccess kan bijvoorbeeld in je Kladblok (NotePad) aangemaakt worden. Maak een bestand aan en sla dit op als “.htaccess“. Dan kopieer je 1 van de hieronder genoemde codes in de .htaccess. Waar ‘voorbeeld’ staat verander je in je eigen domeinnaam.

Redirect naar www
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^voorbeeld\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.voorbeeld.nl/$1 [L,R=301]

Redirect naar none-www
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.voorbeeld\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://voorbeeld.nl/$1 [L,R=301]

Google optie

Vind je het “301 redirect” gedoe te ingewikkeld? Ga dan naar Google Webmasterhulpprogramma’s. Als je al een Google account hebt, kun je eenvoudig je site toevoegen. Onder Siteconfiguratie -> Instellingen -> Voorkeursdomein kun je hier dan je voorkeur aangeven. Dit geldt alleen voor bezoekers en links die via Google komen.

Uitgebreide uitleg over redirect, duplicate content en meer in dit recente artikel op SEOmoz:
Duplicate Content: Block, Redirect or Canonical

Meer uitleg hoe je een redirect aanmaakt:

 

Ik heb in Google Webmastertools aangegeven dat de versie mét WWW ervoor m’n voorkeur heeft, maar de programma’s die ik gebruik om mijn ranking te testen, geven nog steeds aan dat ik dubbele content heb. Is dit een kwestie van geduld? Ik heb e.e.a. vorige week aangepast.

Met het aanpassen van deze voorkeur in Webmastertools ben je er nog niet. Je moet ook nog zorgen dat de site zonder www. ervoor dan “niet bestaat”. Dus alleen mét www. ervoor is de content te bereiken.

In .htaccess moet je dus ook nog het volgende zetten:
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^groesbeekmc.nl$
RewriteRule (.*) http://www.groesbeekmc.nl/$1 [R=301,L]

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

super goedkoop een website maken
Webdesign
Super goedkope website met domeinnaam

Je hebt een klein bedrijf, je bent pas net begonnen of je hebt gewoonweg weinig budget. Hoe en waar moet je dan zijn om een super goedkope website te maken met jouw eigen domeinnaam? Op deze website zijn meerdere artikelen te vinden over de verschillende prijzen van hostingproviders, over het …

voordelen nadelen Wordpress
Webdesign
De voordelen en nadelen van WordPress

Misschien overweeg je een website te bouwen of te laten bouwen met behulp van WordPress. Of er is een andere reden dat je onderzoek doet naar WordPress. Hoe dan ook, je vraagt je af: Wat zijn de voordelen van WordPress? En wat zijn de nadelen? Dus je zoekt een duidelijk …

Shares