De 10 nieuwe gewoontes die ik 1 juli 2016 heb aangeleerd

Mijn leven bestaat voor een groot gedeelte uit gewoontes. De gewoonte heb ik zo vaak uitgevoerd dat het als vanzelf gaat.

Het voordeel van een gewoonte is dat je minder capaciteit van je brein nodig hebt om de gewoonte uit te voeren.

10 nieuwe gewoontes

Een overzicht van de gewoontes die ik nu heb. Natuurlijk zijn er nog veel meer kleinere gewoontes die ik heel vaak gebruik zoals tanden poetsen, fietsen, auto rijden…

Een overzicht van gewoontes die de mij of mijn bedrijf beter maken. Dit zijn gewoontes die ik nu aan het ontwikkelen ben of die nog komen. Ik probeer niet meer dan één nieuwe gewoonte per keer op te pakken.

A. Twee maal per dag tanden poetsen

Oeps, ik weet het. Niet handig om dat hier te vertellen, maar er zijn dagen waar ik lekker alleen werk in mijn kantoor. Dit soort dagen vergat ik ‘s ochtens mijn tanden te poetsen. Dat realiseer ik mij dan ergens in de middag of soms pas ‘s avonds.

Mijn gebit is nooit sterk geweest. Volgens mij is bijna iedere tand wel gevuld of is het een kroon. Dat kan ik de tandarts nog eens een keer navragen.

Het ging al mis in mijn jeugd. Ik kan mijn nog goed herinneren dat we naar de tandarts bij de brug gingen. Er deden wilde verhalen over hem de ronde, hij zou eens iemand in de wang hebben geboord. Geen idee of het waar is, ik verwacht van niet.

Vanaf het moment dat deze tandarts met pensioen ging kwamen we bij de tandarts in het dorp. De eerste keer werd er van alles bekritiseerd en deze tandarts ging het allemaal anders doen.

In mijn jeugd ging ik dan samen met mijn moeder en zus. Bij mij was er altijd iets, meestal 1, 2 of wel 3 tanden boren en vullen. Mijn zus had nooit iets, “Nul gaatjes!”, zei ze dan triomfantelijk.

In mijn ervaring poetste zij haar tanden net zo goed (of slecht) als ik dat deed. Doordat zij een goed gebid had kreeg ze ook jaarlijks een fluor behandeling. Deze kreeg ik nooit. Vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom dat zo was. Mijn tanden hadden juist meer aandacht nodig dacht ik, zo’n fluorbehandeling zou alleen maar in mijn tanden’s voordeel zijn.

Terug naar de gewoonte. Want ondanks mijn slechte gebid, heb ik de meeste tanden nog, op een aantal kronen na en 3 verstandskiezen die moesten worden getrokken.

De tanden die ik nog heb en de kronen wil ik zo lang mogelijk houden. Het onderhoud van mijn gebid is dus belangrijk. Mensen met een goede mondhygiëne leven langer. Tandenpoetsen en flossen zijn dus belangrijk als ik langer wil leven.

Op dit moment heb het flossen gekoppeld aan mijn lenzen uit doen voor ik naar bed ga. Dit ga ik ook doen voor het tandenpoetsen.

Het tandenpoetsen wordt gekoppeld aan lenzen in doen in de ochtend. En aan het flossen voor ik naar bed ga.

De meest eenvoudige manier om een nieuwe gewoonte eigen te maken. Koppelen aan een bestaande gewoonte.

B. Planking en push ups

Iedere dag beweeg ik, zeven dagen per week. Ten minste 10.000 stappen loop ik, hardlopen of wandelen. Dit is echt een gewoonte. Afgelopen maand miste ik 4 dagen van de 31 dagen.

Tijdens ons weekendje weg naar Gent en Brugge was het dubbelop. In de vroege ochtend hardlopen. Overdagen lopen door de stad.

Een gewoonte waar ik blij van wordt en energie van krijg.

Daarnaast wil ik fysiek sterker worden, vooral in mijn rug. Dit doe ik onder andere door steeds meer staand te werken aan mijn bureau.

Om mijn fysiek sterker te maken heb planking ontdekt. Het is een oefening die je overal en altijd kunt doen. Langzaam maar zeker bouw ik de tijd uit dat ik het kan volhouden.

Volgens meerdere artikelen die ik erover heb gelezen is het een oefening die vele spieren in je lichaam sterker maakt. Een paar trainers stellen voor om planking uit te breiden met push ups. Daar wil ik nog meer over lezen.

Deze gewoonte koppel ik aan het lopen. Iedere ochtend direct nadat ik terug kom van hardlopen of wandelen.

C. Mediteren

Mediteren.

Ik ben er al eens mee gestart. 10 minuten per dag. Mijn vrouw lachte me uit toen ze het las op Facebook. Het is vreemd en zweverig. Dat dacht ik ook totdat ik er meer over hoorde en las.

Er is niets zweverigs aan. Ik zit en ik ben stil. Ik focus op mijn ademhaling en denk aan zo min mogelijk. Soms dwalen mijn gedachten af en dat mag.

Na het mediteren merkte ik een hogere mate van inspiratie bij mezelf. Rust in mijn hoofd en meer focus voor de dingen die ik nog ging doen.

Dat is dan ook precies de reden dat ik dagelijks en ook langer wil mediteren. Zo ben ik ook begonnen met het lezen in boeken over Zen. Nog geen idee wat dat oplevert.

Ik werk al met een ochtendroutine van 5.00-8.00u met lezen, ontbijt, lopen, KPIs verzamelen en 10 ideeën opschrijven.

Een vergelijkbare routine wil ik voor de avond opzetten. Het mediteren past volgens mij in deze avondroutine. Aan het einde van de dag, voor het slapen gaan rust in mijn hoofd. Ik ga het merken.

De avondroutine start na het diner.

D. Dagelijks schrijven voor de Academy

In mei 2014 ben ik gestart met een online platform, The Vault. De bedoeling is dat ik dagelijks artikelen schrijf en reageer op vragen.

Dat valt niet altijd mee. Zeker als ik werk aan een lancering dan heb ik zoveel focus dat ik dit soort dingen ‘vergeet’. Het probleem is dat ik te veel dingen tegelijk wil doen. Ik moet ook te veel dingen doen want afzonderlijk leveren de verschillende dingen te weinig op om van te leven.

Daar stop ik mee. De focus komt op maar 3 producten waaronder de Academy.

The Vault wordt de Verdubbel Academy (naam kan nog veranderen). De Academy krijgt een aantal extra dingen ten opzichte van The Vault.

Het is een echte online leerplek voor het online business gedeelte voor coaches. Artikelen over online marketing, social media en ondernemerschap helpen de coaches verder in hun coachingsbedrijf.

Dagelijks een waardevol artikel plaatsen. Series schrijven. Handleidingen en miniboeken. Schrijven is wat ik leuk vind en waar goed in ben. Schrijven om online klanten aan te trekken.

Ik ben twee weken geleden al weer begonnen met dagelijks schrijven voor The Vault. Deze gewoonte is dus al gestart. Dit is het eerste wat ik doe na de ochtendroutine.

Word nu lid van The Vault en ga automatisch over naar de Verdubbel Academy. Je leert alles over de online business kant van jouw coachingsbedrijf.

E. Vragen stellen

Op dit moment stel ik veel te weinig vragen. Vaak ben ik te bang om een vraag te stellen. Terwijl ik overtuigender ben dan ik verwacht (HBR).

De onderzoekers in het artikel op Harvard Business Review (You’re Already More Persuasive than You Think) hebben dan ook een aantal tips voor mij:

 1. Stel die vraag. Spreek uit wat je graag zou willen.
 2. Wees heel duidelijk en direct. Draai er niet voorzichtig omheen.
 3. Accepteer een ‘Nee’ nu. Maar durf de vraag op een later moment nogmaals te stellen.
 4. Een tegenprestatie beloven hoeft niet.

Het boek Ask van Ryan Levesque  en het boek The Art of Asking van Amada Palmer  staan als op de leeslijst.

Meer vragen stellen dus.
Het is dus een gewoonte geworden.

Ik durf vragen te stellen. Altijd, overal en aan iedereen.

Ik durf te vragen voor wat ik nodig heb of wat ik graag zou willen. Ik durf te vragen of ik je kan helpen.

Ik durf te vragen naar de opdracht, de aanbeveling, de testimonial en het interview.

Wie weet vraag ik jouw wel.

F. Testimonial

De meeste klanten zijn superblij met wat ik gedaan heb voor ze. Of wat we samen gedaan en bereikt hebben. Toch vergeet ik op dat moment iets belangrijks. Vragen naar de testimonial.

Ergens hoop ik dat ze enthousiast zijn en het overal en aan iedereen vertellen. Soms gebeurt dat ook, maar de meeste klanten doen dat niet.

Ze gaan aan de slag met wat ik heb verteld. Ze zetten de stappen en nemen actie. Dat is vaak niet meer het moment dat je nog denkt aan een testimonial.

Dan komt het vragen naar boven. Vragen naar de testimonial is een gewoonte. Een onderdeel van het proces.

Afhankelijk van het product vraag ik via een e-mail of bel ik na een paar weken en stel je enkele vragen. De antwoorden op deze vragen zijn de perfecte testimonial.

Deze testimonials gebruik ik dan weer op de product pagina in de website.

Van iedere klant maak ik ook een foto aan het einde van de ontmoeting. Ook dit is een onderdeel van het proces voor de intensive of mentoring bijvoorbeeld.

Deze foto’s gebruik ik ook op de website. Deze foto’s helpen bij de connectie met nieuwe bezoekers van de website. Het helpt voor potentiële klanten om toch contact op te nemen nu.

Een foto en een testimonial zijn een vast onderdeel van het intensive, mastermind of de ontmoeting procedure. Vastgelegd en altijd op dezelfde manier uitgevoerd.

G. Relatiesysteem

Het relatiesysteem (The Referral of a Lifetime) is in werking. Ik bel dagelijks met minimaal 4 relaties. Geef ze een tip, vraag hoe het met ze gaat, of ik ze met iets kan helpen. En dan het belangrijkste, ik vraag of ze iemand kennen die ik kan helpen.

De kern van het systeem gaat over relaties. Echte connecties maken met mensen. Daarvoor gebruikt de auteur Tim Templeton 4 onderdelen.

De 4 stappen in het relatiesysteem:

 1. 250 x 250 lijst – het gaat er om wie mijn 250 contacten kennen.
 2. Bouw de database en ABC deze – A, wil me aanbevelen, B, gaat me vast aanbevelen als ik uitleg wat ik doen, C weet ik nog niet maar wil ik contact mee houden.
 3. Laat het me gerust weten. Train mijn klanten over hoe ik werk en mijn waarde door regelmatige en concrete acties, goed uitgevoerd.
 4. Contact houden – consistent, persoonlijk en systematisch

Bedank mensen voor een doorverwijzing of een andere actie die je op prijs stelt. Doe dit met concrete acties zoals een kaartje of een presentje.

Een dank je wel kan natuurlijk ook, maar een persoonlijk handgeschreven kaartje, brief of presentje laat een veel diepere indruk achter. De kans dat deze persoon weer aan je denkt als iemand vraagt om hul op jouw gebied is groter.

Blij met dit boek en de timing. Het relatiesysteem is een belangrijke gewoonte voor mij geworden.

H. Sales Points

Sales is een belangrijk onderdeel voor je bedrijf. Verkoop levert klanten, omzet en als je het slim doet winst op. Dit heb ik nodig om mijn bedrijf in stand te houden.

De missie van mij is duidelijk. Coaches helpen een goed coachingsbedrijf te bouwen met online. Hierdoor zijn zij in staat om te doen wat ze te doen hebben.

Mijn bedrijf moet winst maken zodat ik kan doen wat ik te doen heb. Anders moet ik mijn bedrijf stoppen en voor een ander gaan werken.

Door de verkoop een beetje te veranderen in een spel maak ik het leuker. Vandaar houd ik dagelijks mij salespoints bij. Eerder schreef ik dit artikel Dagelijks bijhouden van salespointsi. Dit is hoe je punten krijgt:

 1. punt een waardevol contact
 2. punten voor een afspraak maken
 3. punten voor de afspraak of een offerte maken
 4. punten voor de deal

Dagelijks bijhouden is belangrijk. Want wat ik registreer word ik bewust van en steeds beter in.

Dit sluit direct aan bij het dagelijks contact met 4 relaties uit de 250×250 lijst.

I. Uren vastleggen

Weten waar ik aan werk? Waar gaat mijn tijd naar toe? Waar lekt tijd en aandacht weg van de het belangrijkste wat ik te doen heb? Dit zijn vragen waar ik meer aandacht aan besteed.

Ik wil naar een nieuw ‘werk’ ritme. Dan moet ik precies weten waar ik mijn tijd aan besteed. Wat gaat goed en wat kan beter.

Dagelijks leg ik dus vast waar ik aan werk. Acties zoals schrijven, lezen, klanten, Academy, VIP klanten, ….

Hiervoor heb ik ruimte gereserveerd op mijn dagelijkse prioriteitlijst. Deze lijst gaat iedere dag naar mijn assistent en hij vult dit in een database in.

Daarnaast werk ik met een oplossing als RescueTime . Die laat me precies zien waar ik tijd aan besteed in de browser.

Nu is het eenvoudig om te zien waar ik mijn tijd aanbesteed.

J. Nieuw werkritme

Mijn nieuwe werkritme werkt en loopt als een trein. Een nog betere mix in ondernemerschap en vrije tijd. Tijd om mijzelf te ontwikkelen, ontspanning, beweging, ontmoetingen en plezier.

Een ontspannen manier van mijn bedrijf opbouwen. Met volle aandacht voor de klant en de relaties. Met een paar producten en zonder lanceringen. Aandacht voor recursief inkomen waardoor er een continue onderstroom is van omzet.

Dit zijn de ritmes waar ik mee werk:

 • Dagritme: 6 uur werken
 • Weekritme: 4 dagen per week werken
 • Jaarritme: 3 maanden werken + 1 maand vrij (reizen)

Een nieuwe gewoonte voor jou

Huiswerk: Schrijf hieronder wat de eerste nieuwe gewoonte is waar jij mee begint vandaag.

Waarvan wil jij een gewoonte maken zodat het onderdeel van jouw acties wordt zonder dat je er over hoeft na te denken.

Foto credit: Shutterstock 

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

De 10 nieuwe gewoontes die ik 1 juli 2016 heb aangeleerd

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shutterstock neemt envato over
Algemeen
Shutterstock neemt Envato over: Wat betekent dit voor Creatieven?

Envato heeft een definitieve overeenkomst gesloten om te worden overgenomen door Shutterstock. Deze overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar afgerond te zijn. Envato heeft het vertrouwen in deze sterke strategische combinatie met Shutterstock. De diensten en ondersteuning die klanten gewend zijn die zal blijven bestaan, zo …

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

AI tekst detectie tools
Algemeen
Tools voor detectie door AI geschreven teksten

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren …

Shares