Hoe ik er 2 uur extra per dag bij kreeg – 40 uur productiever extra per maand

Hoe win je 2 uur per dag? Sta één uur eerder op.
Hoe win je twee uur door één uur eerder op te staan? Door ‘s avonds ook een uur eerder naar bed te gaan.

Al zo lang ik me kan herinneren sta ik vroeg op. Ik ben een echt ochtendmens dus. Sinds mijn studie was 6.00u mijn tijd om wakker te worden, ook zonder wekker.

win-2-uur-dag

(Foto: mijn eerste kop thee in de vroege ochtend)

Een paar jaar geleden heb ik dit vervroegd naar 5.00u. Ik wilde meer werk verzetten in de ochtend. Vooral meer schrijven voordat de dag zich vult met andere zaken.

In het begin koste dit behoorlijk wat moeite. De grootste worsteling is ‘s avonds eerder naar bed gaan.

Voor een uitgerust gevoel heb ik 7,5 – 8 uur slaap nodig. Wanneer ik om 5.00u op sta kun je dus uitrekenen dat ik rond 21.00u in bed wil liggen. Dat lukt me niet altijd.

Voor veel mensen die ik hierover spreek is om 21.00u naar bed gaan heel vroeg. En dat is het ook, maar wil ik om 5.00u fris opstaan dan zit er niets anders op.

Wat doe jij ‘s avonds na 20.00u? Mogelijk net als veel mensen kijk je dan naar de TV, zap je een beetje rond. Kijk je naar een programma, het nieuws, een serie of een film.

Ga je om 21.00u naar bed dan kijk je al snel ruim één uur minder TV. Sta je ‘s ochtends één uur eerder op dan ga je iets doen voor je bedrijf. Zo wordt je ‘eenvoudig’ effectiever.

Dit heeft onder andere te maken met je wilskracht. Na een goede nachtrust is je wilskracht groot in de ochtend. In de loop van de dag neemt het af. ‘s Avonds heb je nog maar weinig wilskracht over, dus hang je op de bank en kijkt wat naar de TV.

Nu ik een aantal jaren om 5.00u opsta deel ik de voor- en nadelen die ik ervaar met je.

Door één uur eerder op te staan en één uur eerder naar bed te gaan win ik dus twee uur die ik actief besteed per dag. Dat is tenminste 10 uur per week, dus 40 uur per maand. Een volle werkweek heb ik op deze manier gewonnen per maand.

Voordelen van vroeg op staan

A. Je krijgt meer tijd. In de ochtend ga ik aan de slag met mijn bedrijf. Ik verbind met mensen op Twitter en Facebook. Ik schrijf en lees. ‘s Avonds kan ik heel goed TV kijken, zeker na 20.00u/21.00u. Door eerder naar bed te gaan kijk ik dus veel minder TV. Zo heb ik dus meer tijd gekregen.

B. Het is rustig in de omgeving. Vroeg in de ochtend zijn er nog weinig mensen op en dus is het rustig. Het is stil in huis en op straat. De rust en stilte geeft mij de energie om lekker aan de slag te gaan.

Wat ik ook heerlijk vindt in het voorjaar is dat de vogels al volop muziek maken rond 5.00u.

C. In de ochtend is je wilskracht het grootste. Je wilskracht werkt als een batterij. Na een nacht slapen is de wilskracht-batterij helemaal opgeladen. Je kunt daardoor in de ochtend dingen doen die veel wilskracht van je vragen.

Dingen die normaal moeite kosten om te doen, doe je nu met gemak. Ik zet de dingen die mij moeite kosten dan ook hoog op mijn dagelijkse actielijst.

Dingen die mij minder moeite kosten, doe ik in de middag. E-mail bijvoorbeeld, beantwoord ik in de middag.

D. Je bent het meest creatief in de eerst 2-4 uur nadat je wakker bent. Naast dat je wilskracht het hoogste is in de ochtend, ben je in de ochtend ook creatiever dan in de loop van de dag.

In de ochtend schrijf ik het snelst een nieuw artikel. Het vloeit dan eenvoudig van mijn hoofd naar mijn vingers en via het toetsenbord naar mijn blog of The Vault.

Dit is het moment om een verkooppagina te schrijven. Een deel voor mijn volgende miniboek. In de ochtend schrijf ik dus.

Ik begin niet meer direct te schrijven nadat ik uit bed ben gestapt. Meestal begin ik met een klein huishoudelijk klusje, de was van de lijn of de vaatwasser uitpakken bijvoorbeeld. Dan lees ik een half uur. Ik schrijf mijn cijfers voor de dag op. Reageer een paar minuten op tweets in mijn timeline. Dan is het tijd voor mijn tweede of derde kop thee en tijd om te schrijven. Het is ergens rond 6.00u nu.

Mijn ervaringen zijn niet alleen maar positief over vroeg op staan. Ik ervaar ook beslist nadelen.

Nadelen van vroeg op staan

E. Je gezin gaat niet mee in dit ritme. Bijna iedere dag lig ik eerder in bed dan mijn kinderen (ze zijn 16 en 18). In de ochtend geeft dat dus de rust, maar ‘s avonds mis ook wel de tijd met mijn gezin.

F. Je partner komt later in bed. Niet alleen lig ik eerder in bed dan mijn kinderen, ook eerder dan mijn vrouw. Het is bijna iedere avond dat ik al lang slaap wanneer zij onder de dekens kruipt.

Hiermee verandert ook het ritme voor intimiteit. Daarvoor wil ik dus af en toe graag langer wakker blijven. Aangezien de wekker wel om 5.00u gaat heb ik dan meer moeite om op te staan en ben niet volledig uitgerust.

G. Afspraken in de avond. Als je ‘s avonds een afspraak hebt dan wordt het meestal later dan je normaal naar bed gaat. Veel netwerkbijeenkomsten zijn ‘s avonds.

Een vergadering van de ouderavond is ‘s avonds. De training van de scheidsrechtersvereniging. Allemaal momenten dat ik later in bed kom dan ik zou willen. Vaak ga ik ook vroeger weg bij zo’n avond om weer op tijd op te kunnen staan de volgende ochtend.

Hoe kom je in het nieuwe ritme?

In het begin is dit best lastig. Het voelt een beetje als jetlag. Je gaat op tijd naar bed, maar bent nog niet moe en hebt moeite om zo vroeg in slaap te komen. Daardoor heb je minder dan de 7.5-8 uur geslapen en is opstaan lastig.

Na een week wordt dit al minder. Door in de ochtend op tijd op te blijven staan wordt je in de avond eerder moe en val je sneller in slaap als je vroeger in bed gaat liggen.

‘s Avonds je gewoontes aanpassen:

  1. zo min mogelijk sporten ‘s avonds – de energie die je op doet tijdens het sporten houd je nog lang wakker
  2. niet meer eten na 18.00u
  3. geen koffie of alcohol ‘s avonds
  4. geen tablet of telefoon in bed
  5. een boek lezen in bed
  6. maak je kamer zo donker mogelijk (heel belangrijk!)

In dit artikel vind je ook interessante tips uit een experiment en onderzoeken Can you will yourself to be a morning person?

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Hoe ik er 2 uur extra per dag bij kreeg – 40 uur productiever extra per maand

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shutterstock neemt envato over
Algemeen
Shutterstock neemt Envato over: Wat betekent dit voor Creatieven?

Envato heeft een definitieve overeenkomst gesloten om te worden overgenomen door Shutterstock. Deze overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar afgerond te zijn. Envato heeft het vertrouwen in deze sterke strategische combinatie met Shutterstock. De diensten en ondersteuning die klanten gewend zijn die zal blijven bestaan, zo …

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

AI tekst detectie tools
Algemeen
Tools voor detectie door AI geschreven teksten

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren …

Shares