Mastermind groep om grootse doelen te realiseren

Het concept van de “mastermind alliance” werd voor het eerst vastgelegd door Napoleon Hill in zijn boek “Think And Grow Rich”.

Mastermind groepen zijn er al veel langer. Mensen als Benjamin Franklin (politicus en wetenschapper in de 18e eeuw) was al lid van zo’n groep, genaamd een Junto.

mastermind groep

Napoleon Hill schrijft over de mastermind group:

“De coordinatie van kennis en inzet van twee of meer mensen, die werken naar een bepaald doel, op een harmonieuze en positieve manier.” En verder…
“Twee breinen komen nooit samen zonder dat ze een derde, onzichtbare en ontastbare kracht creeren, die je ook het derde brein kunt noemen [the master mind].”

In het Nederlands klinkt het misschien wat vreemd. De tekst uit het boek (hfdstk 10, blz 253)

“The coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony.
No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].”

Het boek “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill is een klassieker. Nog niet gelezen? Zet het op je lijstje via Managementboek de Engelstalige versie en de Nederlandstalige versie

In een mastermind ga je vooruit
Je hebt een gezamenlijke agenda. Iedereen is gelijkwaardig en de inzet van alle deelnemers is belangrijk.

Een Mastermind groep wat is het en hoe werkt het

Je mastermind maatjes geven je feedback op jouw plannen
Ze helpen je bij het bedenken van nieuwe ideeen. Het is geen groep waarin je elkaar alleen maar positieve dingen zegt. Je helpt elkaar met de waarheid. Die je dan ook regelmatig te horen krijgt, ook als je het soms eigenlijk even niet wilt.

Je helpt elkaar naar nieuwe hoogte
De deelnemers hebben allemaal hun eigen expertise en kunnen anderen helpen op dat gebied. Je bent verder gelijkwaardig en hebt allemaal de motivatie om vooruit te willen.

Het aantal deelnemers is minimaal twee
meer kan natuurlijk ook. Wij hadden een groep van 6 deelnemers en op dit moment werken we met drie ondernemers. Een groep van 3-4 personen met een mix van dames en heren werkt voor ons het beste.

Iedere maand een ontmoeting
Eens per maand een afspraak, via Skype werkt voor ons goed. We kennen elkaar al wat langer. Eens per kwartaal hebben we ook een live ontmoeting. Ieder half jaar een dag en de andere twee keer een halve dag.

Tijdens de ontmoetingen van een hele dag
bespreken we de plannen voor het komende half jaar uitgebreid. Soms wordt dit aangevuld door een stuk uitleg van iedere deelnemer op zijn/haar expertise waar de rest meer van wil weten.

De structuur van iedere ontmoeting is ongeveer als volgt
Delen van cijfers van de afgelopen periode. Geplande actie en doelen voor de komende periode. De cijfers worden vooraf gedeeld via e-mail. Ieder krijgt ongeveer even veel tijd om zijn resultaten en plannen te delen. Bij de maandelijkse Skype ontmoeting is dit dus 20 minuten.

Je krijgt opmerkingen of vragen van de anderen
Ze stellen vragen om duidelijker te krijgen wat je precies bedoeld, of om je duidelijk te maken dat het nog beter kan. Regelmatig wordt er ook een hulpvraag aan de andere deelnemers gesteld. Zij helpen je dan het antwoord te vinden.

Ik ben lid van twee mastermind groepen
op dit moment. Ze werken anders. Bij de ene hebben het echt ook over de omzet, resultaten en budget. Bij de ander meer over de acties en resultaten.

De getallen van omzet bespreken is extreem belangrijk
Zo lang je het niet over de cijfers hebt kan alles er van de buitenkant goed uitzien. De achterkant, de boekhouding, laat iets anders zien. Het praten over cijfers helpt je ook vooruit. Zeker als je mastermind maatjes een hoge(re) omzet hebben dan jou. Dat stuwt je echt vooruit.

Sinds enkele maanden delen we de dagelijkse planning ook in een Facebook groep
Bij één groep delen we iedere avond/ochtend ook de acties voor die dag. Wat is je prioriteit en de andere acties. Door het te delen in de groep voel je meer verantwoordelijk om je acties ook werkelijk uit te voeren (accountability). Dit helpt echt om meer gedaan te krijgen en minder uitstelgedrag te vertonen.

Verder delen we ook iedere week de wins van de afgelopen week. Wat ging er goed. Dit is ook fijn voor jezelf. Anders stap je al snel over je eigen successen heen. Nu moet je er echt even over nadenken en ben je bewuster van de dingen die je WEL bereikt hebt.

De ‘groepsdruk’ van de mastermind zorgt er voor dat ik mijn doelen wil halen. Vergelijkbaar met het dagelijkse overleg waar ik eerder over vertelde.

De Mastermind groep maakt mij:

  • rijker
  • sterker
  • kritischer
  • realistischer
  • transparanter

De mastermind groep is de laatste paar jaar voor mij essentieel voor de groei van mijzelf als ondernemer. De andere ondernemers in de groep dagen me uit om anders te denken, anders naar het ondernemen en het leven te kijken. Dit doen ze op een eerlijke en oprechte manier.

Start je eigen mastermind of wordt lid van een mastermind. Belangrijke dingen om te onthouden voor de mastermind:

  1. Regelmaat; maandelijks een ‘ontmoeting’.
  2. Eerlijk; de andere deelnemers zijn eerlijk naar jou.
  3. Integer; de dingen die je bespreekt in de mastermind blijven daar.
  4. Gelijkwaardig; de deelnemers zijn gelijkwaardig, iedereen geeft en neemt.

Wij hebben nu een mastermind groep van 3 en 4 ondernemers. In het boek beschrijft Hill dat de mastermind groep van Andrew Carnegie telde 50 deelnemers.

Natuurlijk heeft een mastermind groep ook het voordeel dat je netwerk uitbreid. Je hebt plotseling toegang tot het netwerk van de andere leden.

Het meest lastige van de mastermind is het vinden van de juiste deelnemers
Je moet tegen de juiste mensen aanlopen die ook vooruit willen met hun bedrijf. Mensen waar je goed mee overweg kunt en die je kunt vertrouwen. Mensen die zich inzetten voor de groep en zelf ook de verantwoordelijkheid nemen. Waar vind je ze?

Waar vind je deze mensen? In trainingen en programma’s die je volgt. Groepen in Facebook waarin je mensen ziet die opvallen. Slimme vragen stellen. Actie laten zien. Je wilt geen slackers in de groep.

Mastermind groep is niet een Intervisie groep

Als Coach ken je misschien de intervisie groep met andere coaches. Dit is niet een mastermind groep die ik bedoel. Hier praat je meer over de coaching en de klanten die je coacht. De leden van de intervisie groep hebben vaak ook dezelfde expertise.

Bij een mastermind gaat het niet om de inhoud maar veel meer over de waarom en hoe. In de mastermind zitten mensen met verschillende achtergronden waardoor je juist een ander beeld krijgt op jouw situatie.

Credit foto: Office Now via Flickr

Een mastermind groep starten of bij een groep aansluiten?

Schrijf het hieronder in de reacties.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Mastermind groep om grootse doelen te realiseren

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

shutterstock neemt envato over
Algemeen
Shutterstock neemt Envato over: Wat betekent dit voor Creatieven?

Envato heeft een definitieve overeenkomst gesloten om te worden overgenomen door Shutterstock. Deze overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar afgerond te zijn. Envato heeft het vertrouwen in deze sterke strategische combinatie met Shutterstock. De diensten en ondersteuning die klanten gewend zijn die zal blijven bestaan, zo …

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

AI tekst detectie tools
Algemeen
Tools voor detectie door AI geschreven teksten

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren …

Shares