Beelden Getty Images gratis

Ja dit is toch wel groot en goed nieuws. Getty Images is voor veel creatieven / designers / bloggers een bekende stockphoto leverancier. Helaas hebben ook velen de strenge kant van Getty meegemaakt doordat ze, volgens dit bedrijf, onbetaalde stockphotos hadden gebruikt op een website / in een flyer / etc. In een strenge brief kreeg je dan te horen dat je een boete moest betalen aan Getty Images, soms zelfs meer dan 3000 euro. Schrikken is dat wel!

Maar die tijden kunnen voorbij zijn, want nu mag het! Je mag zonder betalen bepaalde foto’s van Getty op de website gebruiken. Echter dan wel via een speciale embed code / ifram (zie onder) waardoor bezoekers van de website de bron van de foto kunnen zien en mogelijk kunnen bestellen voor eigen creaties (voor de duidelijkheid, het downloaden van foto’s mag nog steeds niet). Erg prettig want Getty Images heeft gigantisch veel goede foto’s (en illustraties) om uit te kiezen.Het werkt verder heel eenvoudig. Je gaat naar de website van Getty Images en gaat op zoek naar de geschikte foto op basis van trefwoorden en zoektermen. Wanneer je een geschikte foto ziet dan staat hier meestal een < > teken bij. Als je hierop klikt dan krijg je de embed code te zien. Deze code moet je vervolgens in jouw website of bog verwerken. Helaas zul je zelf aan de slag moeten met de embedded HTML code wanneer je de maten / size / afmetingen van de foto wenst aan te passen.

Commercieel mag je de foto’s niet gebruiken. Volgens Getty is dit het geval wanneer je bijvoorbeeld het beeld gebruikt in reclame, in advertenties of voor merchandising. Dus de foto embedden op jouw advertentie op Marktplaats zou niet zijn toegestaan. Maar de vraag is, wanneer is er verder sprake van commercieel gebruik? Je kunt namelijk ook redactionele foto’s embedden en zodoende kunnen nieuws websites / bloggers met deze foto hun artikelen opmeuken. Echter wordt met deze websites vaak echt wel geld verdient. En op jouw bedrijfspagina waar je jouw diensten aanbiedt, hier mag je dan geen getty stock foto gebruiken?

Met betrekking tot bovenstaande dan voor de zekerheid het volgende (ook wel aan Getty Images gericht): dit is een nieuwsbericht en zodoende nieuwswaardig!

Een ander nadeel is dat het niet zeker is of de foto’s beschikbaar blijven. Zo kun je jouw artikel na een jaartje weer eens oproepen om vervolgens te zien dat die prachtige Gettyimages foto inmiddels niet meer zichtbaar is. Daar krijg je natuurlijk geen bericht van verder. En Getty kan ook, volgens de gebruiksvoorwaarden, tussentijds de rechten van de foto aanpassen. Ik neem aan dat hij dan gewoon niet meer zichtbaar is op jouw site in tegenstelling tot het sturen van een peperdure rekening vanwege het illegale gebruik van een Getty foto.

Een laatste nadeeltje is dat Getty binnen de embedded omgeving / in de embed viewer volgens de voorwaarden reclame uitingen mag tonen. Op zich niet heel verassend want Youtube doet dit natuurlijk ook. Je weet alleen nog niet hoe die reclame van Getty er dan uit zal gaan zien. Maar ik zou zeggen, zie de foto’s op deze pagina.

Meer informatie over het embedden van foto’s en illustraties: www.gettyimages.nl/Creative/Frontdoor/embed. Wil je die voorwaarden van Getty eerst eens goed lezen? Dat kan op de Getty Terms pagina.

 

Enhanced by Zemanta

Gerelateerde Posts:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fotografie
De kansen van video op internet

Het is de laatste tijd lekker druk in ‘videoland’. Veel ondernemers durven video’s te maken van zichzelf en plaatsen deze online. Gevonden worden dankzij (oude) YouTube video’s werkt nog steeds en je kunt ook live streamen vanaf je mobiel! Daarnaast kun je jouw video plaatsen op Facebook, instagram en ook …

Fotografie
Heb jij een factuur ontvangen voor inbreuk op auteursrechten?

Je hoort het wel vaker, een eigenaar van een website ontvangt op een dag een factuur van duizenden euro’s vanwege het gebruik van één of meerdere foto’s op de website waarvoor niet is betaald. De fotograaf of een vertegenwoordiger van de fotograaf (zoals een advocaat of een incasso bureau) stuurt …

Fotografie
Youtube voor bedrijven – Pelpina Trip 2/3

Vandaag het gesprek met Pelpina Trip over Vloggen voor je bedrijf.     Pelpina is gespecialiseerd in videomarketing voor bedrijven en helpt met het inzetten van video voor je bedrijf. Ze is zelfstandig video adviseur & producer, spreker, en auteur gespecialiseerd in korte online video producties en (social) videomarketing. Pelpina staat …