Beelden Getty Images gratis

Ja dit is toch wel groot en goed nieuws. Getty Images is voor veel creatieven / designers / bloggers een bekende stockphoto leverancier. Helaas hebben ook velen de strenge kant van Getty meegemaakt doordat ze, volgens dit bedrijf, onbetaalde stockphotos hadden gebruikt op een website / in een flyer / etc. In een strenge brief kreeg je dan te horen dat je een boete moest betalen aan Getty Images, soms zelfs meer dan 3000 euro. Schrikken is dat wel!

Maar die tijden kunnen voorbij zijn, want nu mag het! Je mag zonder betalen bepaalde foto’s van Getty op de website gebruiken. Echter dan wel via een speciale embed code / ifram (zie onder) waardoor bezoekers van de website de bron van de foto kunnen zien en mogelijk kunnen bestellen voor eigen creaties (voor de duidelijkheid, het downloaden van foto’s mag nog steeds niet). Erg prettig want Getty Images heeft gigantisch veel goede foto’s (en illustraties) om uit te kiezen.Het werkt verder heel eenvoudig. Je gaat naar de website van Getty Images en gaat op zoek naar de geschikte foto op basis van trefwoorden en zoektermen. Wanneer je een geschikte foto ziet dan staat hier meestal een < > teken bij. Als je hierop klikt dan krijg je de embed code te zien. Deze code moet je vervolgens in jouw website of bog verwerken. Helaas zul je zelf aan de slag moeten met de embedded HTML code wanneer je de maten / size / afmetingen van de foto wenst aan te passen.

Commercieel mag je de foto’s niet gebruiken. Volgens Getty is dit het geval wanneer je bijvoorbeeld het beeld gebruikt in reclame, in advertenties of voor merchandising. Dus de foto embedden op jouw advertentie op Marktplaats zou niet zijn toegestaan. Maar de vraag is, wanneer is er verder sprake van commercieel gebruik? Je kunt namelijk ook redactionele foto’s embedden en zodoende kunnen nieuws websites / bloggers met deze foto hun artikelen opmeuken. Echter wordt met deze websites vaak echt wel geld verdient. En op jouw bedrijfspagina waar je jouw diensten aanbiedt, hier mag je dan geen getty stock foto gebruiken?

Met betrekking tot bovenstaande dan voor de zekerheid het volgende (ook wel aan Getty Images gericht): dit is een nieuwsbericht en zodoende nieuwswaardig!

Een ander nadeel is dat het niet zeker is of de foto’s beschikbaar blijven. Zo kun je jouw artikel na een jaartje weer eens oproepen om vervolgens te zien dat die prachtige Gettyimages foto inmiddels niet meer zichtbaar is. Daar krijg je natuurlijk geen bericht van verder. En Getty kan ook, volgens de gebruiksvoorwaarden, tussentijds de rechten van de foto aanpassen. Ik neem aan dat hij dan gewoon niet meer zichtbaar is op jouw site in tegenstelling tot het sturen van een peperdure rekening vanwege het illegale gebruik van een Getty foto.

Een laatste nadeeltje is dat Getty binnen de embedded omgeving / in de embed viewer volgens de voorwaarden reclame uitingen mag tonen. Op zich niet heel verassend want Youtube doet dit natuurlijk ook. Je weet alleen nog niet hoe die reclame van Getty er dan uit zal gaan zien. Maar ik zou zeggen, zie de foto’s op deze pagina.

Meer informatie over het embedden van foto’s en illustraties: www.gettyimages.nl/Creative/Frontdoor/embed. Wil je die voorwaarden van Getty eerst eens goed lezen? Dat kan op de Getty Terms pagina.

 

Enhanced by Zemanta
Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ANP als monster claimt geld
Fotografie en video
1
1287 euro boete afzender ANP

Op 3 september ontving mijn bedrijf een schikkingsvoorstel van het ANP vanwege het onrechtmatig gebruik foto(’s) ANP. Het ging volgens ANP om een schadevergoeding vanwege het meerdere jaren zonder toestemming gebruiken van twee foto’s op een website waarvan de domeinnaam staat op naam van mijn bedrijf (tevens verzorgt mijn bedrijf …

draadloze microfoon kiezen
Fotografie en video
Draadloze microfoon voor online les

Vanwege de Corona crisis zijn wij allemaal gedwongen om alles online te doen. De populariteit van bijvoorbeeld Zoom en Microsoft Teams is enorm gestegen hierdoor. Daarnaast zitten zowel medewerkers als ondernemers nu bijna dagelijks online te vergaderen. Om deze reden zijn overal de webcams uitverkocht en is op sommige momenten …

Fotografie en video
Kosten van een stockvideo op diverse sites

Voor een klant moest ik een video advertentie maken en hiervoor wilde ik gebruik maken van een stockvideo. In dit geval ging het om een eenvoudige 3D rendered video die op meerdere stockphoto / stockvideo sites te vinden is. Dit was een mooie gelegenheid om de prijzen van deze stock …

Shares