WordPress 3.2 is uit – mooie zen verbetering

Open Source

Met ingang van WordPress 3.0 is er al enorm veel verbeterd. Steeds denk ik dat er niet veel meer te verbeteren valt. Nu ik met WordPress 3.2 werk denk ik dat weer en toch is er veel verbeterd.

WordPress is veel meer dan software om mee te bloggen, het is een volledig CMS, een Content Management Systeem. Ofwel een oplossing waarmee jij eenvoudig je website en/of blog kunt bijhouden. Een oplossing waar een thema wordt gebruikt voor de uitstraling van je website en je eenvoudig de inhoud kunt aanvullen en aanpassen.

WordPress is wel een van de betere CMS-en. Waarom?

  • Het werkt eenvoudig
  • Je kunt het eenvoudig proberen met WordPress.com
  • Open Source – veel mensen over de wereld werken continue aan verbeteringen
  • Beschikbaarheid van plugins
  • Beschikbaarheid van thema’s
  • Geoptimaliseerd voor de zoekmachine

Er zijn 2 manieren waarop je WordPress kunt gebruiken:

  1. WordPress.com – een platform waar de software voor jou wordt bijgehouden. Je blogt op een centraal platform en kunt daardoor snel beginnen zonder technische kennis. Je hebt een beperkt aantal thema’s en de betere plugins zijn al toegevoegd. Een gratis platform. Wil je dit koppelen aan een eigen domeinnaam dan betaal je hier een klein bedrag per jaar voor (2011: ongeveer EUR 25,00 inclusief de domeinnaam)
  2. WordPress.org – wil je professioneel je blog gebruiken dan is mijn advies gebruik de software die je gratis kunt downloaden op WordPress.org. Je kunt ook gelijk de Nederlandse WordPress versie downloaden. Deze versie van WordPress kun je (laten) installeren op je eigen hosting. Je kunt er zelf een combinatie van je website en weblog mee maken. Je kunt kiezen uit heel heel veel thema’s en plugins die je kunt toevoegen.

Plugin
Een plugin is een handige oplossing waarmee je eenvoudig een functie toevoegt aan de basis van WordPress. Stel je wilt een paar knoppen bij ieder artikel waarmee de lezers het artikel kunnen promoten op de sociale netwerken. Dan voeg je dus een plugin toe. Bibliotheek van plugins op WordPress.org (15.000+ plugins).

Thema
Er zijn ook veel thema’s die je gratis of betaald kunt downloaden. Een mooi overzicht is ook weer te vinden op WordPress.org de thema database (1.400+ thema’s)

Een goed thema is wel van belang voor het snel laden van je site en andere zoekmachine optimalisatie eigenschappen. Zelf gebruik ik nu het Genesis thema (aff) op deze site (en ernohannink.com en hanninkonlinemedia.nl) en op andere sites gebruik ik Thesis (aff) (fireflycoaching.com bijvoorbeeld noot: klant). Dit zijn beide betaalde thema’s.

WordPress 3.2 verbeteringen

Na deze korte introductie wat meer over de verbeteringen in de nieuwe WordPress 3.2. Het belangrijkste zie je al snel over het hoofd. Het zit namelijk onder de motorkap. Deze versie is lichter en sneller gemaakt.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat je (hoster) gebruik maakt van minimaal PHP 5.2.4 en MySQL 5. Tijdens het bijwerken van de sites van mijn klanten merkte ik wel dat sommige hosting bedrijven hier nog wat te doen hebben.

Een update van je huidige site doe je via de ‘Updates’ optie in je admin, onder dashboard. Als jouw hostingbedrijf de oudere versies van PHP of MySQL gebruikt krijg je vanzelf en melding en wordt WordPress niet bijgewerkt naar 3.2. Stuur een mail naar je hosting bedrijf en vraag of dit opgelost kan worden, vraag om de minimale voorwaarden voor WordPress 3.2 (PHP 5.2.4 en MySQL 5).

Wel zichtbaar is de nieuwe uitstraling van het dashboard. Ik vind het geslaagd, een frisse uitstraling.
WordPress 3.2 nieuw dashboard

Sneller en lichter

Dit wordt steeds belangrijker. De zoekmachines houden steeds meer rekening mee hoe snel een website laad. Ofwel hoe lang het duurt voordat de site volledig zichtbaar is voor je bezoeker. Des te sneller de laadtijd des te beter je scoort.

Een laadtijd rond de 2 seconden is een mooi streven. Een middel om de laadtijd van je site te bekijken is tools.pingdom.com

Nieuw standaard thema

WordPress.org wordt altijd geïnstalleerd met een standaard thema. Dit thema is voor deze versie volledig vernieuwd. Het volledig HTML5 Twenty Eleven thema.

Dat dit thema is geschreven in HTML5 betekent ook gelijk dat gebruikers met Internet Explorer 6 je site volledig verkeerd zien. Niet zo erg want dat is nog maar een heel klein deel van je bezoekers en het wordt hoog tijd dat deze de browser bijwerken.

Hier een korte beoordeling van dit thema, Twenty Eleven Theme Impressions.

WordPress 3.2 Twenty Eleven standaard thema

Werken in de Zone

WordPress 3.2 heeft een mooie optie waarmee de focus volledig op het schrijven komt. Geen knoppen die je afleiden. Alleen met je tekst. Focus. Zen.

Handig. Als je met de muis naar boven gaat heb je de beschikking over een paar knoppen. “Volledig scherm verlaten.”, Wisselen HTML/WYSIWYG, Afbeelding toevoegen, Link toevoegen, Opslaan.

In de basis heb je niet meer nodig om je artikel te schrijven. Dit gaat je blogwerk effectiever maken.

WordPress 3.2 in Zen mode

Links toevoegen in HTML

Bijna al mijn klanten werken in de zogenaamde WYSIWYG mode. Dit staat voor What You See is What you Get. Ofwel, zoals je het hier ziet komt het ook in de site.

Zelf werk ik eigenlijk altijd in HTML mode. Dan heb je de kale tekst en werk je met dit soort codes <h3> en <strong> om je tekst te formatteren. Hiervoor kun je overigens ook gewoon de knoppen gebruiken.

Een voordeel van WYSIWYG mode was de uitgebreide link optie. Hier kreeg je de mogelijkheid een titel toe te voegen, een class te kiezen en te kiezen of de link in een nieuw scherm moest openen.

Dit is nu ook toegevoegd aan de HTML uitvoering. Eindelijk. Je kunt zelfs dit scherm verplaatsen over je scherm. Handig als je even moet controleren wat er achter dat schermpje staat.

Ook handig de optie waarmee je nu eenvoudig een link maakt naar een pagina binnen je eigen site. Een optie die veel van mijn klanten handig zullen vinden.
WordPress 3.2 internet link

WordPress 3.2 Gershwin

Bekijk de video voor een overzicht van de wijzigingen in WordPress 3.2

Credit: WordPress icon Phan Văn An, http://www.phoenixheart.net/

Gebruik je WordPress al? Werk dan nu bij naar WordPress 3.2 WordPress 3.2.1.
Wat vind jij er van?

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open Source
meest voorkomende fout bij magento webwinkel

Je instaleert webshop, je maakt de template en dan na paar bestellingen klachen mensen over email adress die ze krijgen bij bestelling. Het staat: “Magento Demo Store” en ook email adress van magento. Dus hier de mini / super korte tutorial van de meest voorkomende fout bij magento webwinkel: Stap …

Shares