Chrome melding wachtwoord gelekt

Webtools

Al sinds begin 2020 waarschuwt de nieuwste versie van Google Chrome voor het gebruik van onveilige wachtwoorden. Wanneer je jezelf aanmeldt op een website met loginnaam en wachtwoord dan kan Chrome zien of je een openbaar gemaakt wachtwoord gebruikt. Jouw browser Chrome geeft dan melding dat het wachtwoord is gelekt. Gebruik je al een hele tijd hetzelfde wachtwoord voor diverse web-apps / forums / webshops / etc. dan is de kans groot dat dit wachtwoord bij hackers bekend is. Een door jou gebruikte webshop is bijvoorbeeld in het verleden gehackt en de klantgegevens zijn toen gestolen. Daarna heeft deze hacker deze gegevens verkocht of openbaar gemaakt. De loginnaam en wachtwoord dat jij toen op die webshop / forum / community hebt gebruikt dat is dus geen geheim meer en dus onveilig. Google Chrome helpt jou hieraan herinneren door een melding te geven: “Check Your passwords” (controleer jouw wachtwoorden)

chrome melding wachtwoord gelekt

Chrome melding wachtwoord gelekt op mobiel

Hoe doet Google Chrome dit?

De browser Chrome “ziet” welk wachtwoord jij intypt op een website. De browser biedt meestal ook aan om deze logingegevens in de browser (wachtwoord beheerder) op te slaan. Ook biedt Chrome een veilig wachtwoord als suggestie aan. De webbrowser heeft een groot bestand / database met alle wachtwoorden die ooit gehackt zijn / openbaar gemaakt zijn. Het ingetypte wachtwoord dat wordt dus altijd eerst vergeleken met de wachtwoorden in deze database. Zit het wachtwoord er al tussen dan geeft Chrome een melding: wachtwoord gelekt / check your passwords. Het is de bedoeling dat je vervolgens toch een ander wachtwoord gaat gebruiken. Google hoopt op deze manier het internet veiliger te maken voor gebruikers.

Kan ik zelf zien of mijn gegevens gehackt zijn geweest?

Als je zelf wilt controleren of jouw gegevens ooit gehackt zijn en openbaar zijn gemaakt dan is er een handige website. Op Have I been Powned (‘;–have i been pwned?) kun je via een email adres controleren of jouw gegevens betrokken zijn geweest bij een data lek / hack. Je hoeft slechts jouw emailadres in te vullen en dan krijg je gelijk te zien of je Pwned bent. De site laat ook zien via welke sites / apps jouw data in de openbaarheid is gekomen. De site laat echter geen verdere details van jou zien zoals wachtwoorden of gebruikersnamen. De site haveibeenpwned.com draagt dus verder niet bij aan verdere verspreiding van privacy gevoelige gegevens.

have-i-been-pwned

Google wachtwoordcheck

Google biedt gebruikers ook een controle mogelijkheid op de veiligheid van de wachtwoorden. Ga naar https://passwords.google.com/ en kies daar voor de optie “Ga naar Wachtwoordencheck”. Je moet vervolgens inloggen op jouw Google Account en dan gaat Google jouw opgeslagen wachtwoorden controleren. Vervolgens krijg je bijvoorbeeld het volgende scherm te zien met een vergelijkbaar resultaat:

Google Wachtwoordencheck

Dus deze website heeft mijn gegevens gelekt?

Veel websites waarop je kunt aanmelden / inloggen krijgen het verwijt (van klanten / gebruikers) dat ZIJ de gegevens hebben gelekt van de gebruiker. Het is eigenlijk ook wel verwarrend voor gebruikers van Chrome die deze waarschuwing krijgen. Want gebruikers krijgen de melding precies op het moment dat zij bijvoorbeeld bij een webshop willen inloggen. Het lijkt dan alsof de webshop de gegevens heeft gelekt en dus is gehackt. Dit is echter niet het geval. De klant gebruikt op deze webshop gewoon een wachtwoord dat blijkbaar wel eens openbaar is gemaakt vanwege het hacken van een andere website (zie hierboven Have I been pwned website).

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Generative AI in ecommerce speech Jurjen
Webtools
Generative AI in ecommerce

Tijdens het E-Commerce Live evenement 2023 van Emerce gaf Jurjen de Vries een keynote speech. Jurjen is een expert op het gebied van generative AI en e-Commerce. Tijdens deze speech vertelt hij over generative AI en hoe deze nieuwe techniek online bedrijven kan transformeren door bijvoorbeeld gepersonaliseerde en creatieve content …

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

emerce mailing loading probleem
Algemeen
Emerce mailing heeft een vreemd loading probleem

Ik ontvang al een tijdje de mailings van Emerce. Een mooie organisatie en vaak staan er interessante onderwerpen in de mailing die ze versturen. Maar nu gaat het al meer dan een week goed mis. De Emerce mailing laat Loading zien binnen de e-mail in plaats van de leesbare tekst …

Shares