Hoe je niet moet reageren op social media – blunder

De les die ik leerde. Als je geen tijd vrij kunt maken om goed te reageren, reageer dan helemaal niet.

Het begon heel met een vraag in een Facebook groep en eindigde in het verwijderen van mijn reactie.

Rosa stelde deze vraag in een Facebook groep:

“Ik wil echt beter worden in marketing. Waar kan ik beginnen?”

Ze kreeg verschillende reacties en enkele vragen. Er worden boeken en mensen voorgesteld die haar kunnen helpen. Sommige mensen stelden zichzelf voor als hulp, soms als ervaringsdeskundige.

Ik zag de vraag en een paar reacties en dacht, “Mijn gratis Verdubbelboek kan haar als coach ook helpen.”

Dus ik deelde de link http://verdubbelboek.nl
Niets meer dan dat, geen tekst of uitleg er bij, alleen de link.

Het duurde dan ook niet lang dat ik een reactie kreeg:
“Erno Hannink, is het nodig op die manier reclame voor je boek te maken?”

En of mijn eerste reactie nog niet genoeg was, antwoorde ik kort:
“Het is een antwoord op de vraag van Rosa”

Kort daarna plaatst Jeanet Bathoorn deze reactie op de vraag van Rosa

“Stap 1 is al begonnen: marketing zien als serieus onderdeel van je bedrijfsvoering. Inmiddels heb ik van meerdere coaches geleerd dat je 80% van je werktijd besteedt aan je marketing en sales activiteiten. Dat is erg veel, zeker voor coaches die gewend zijn 1-op-1 te werken.
Stap 2: volg de juiste mensen. Mensen die je vertrouwt en die het goede voorbeeld geven aan jou. Jij moet je er zeker van voelen. Iedereen heeft zijn eigen guru’s nodig.
Stap 3: om het proces te versnellen is het zeer aan te raden om een goede business coach in te schakelen die programmagericht werkt. Ik geloof sterk in groepstrajecten omdat je naast de input van de coach ook de kennis van je medestudenten krijgt.
Samen met Sandra Derksen heb ik kortgeleden het Marketing Handboek voor een Succesvolle Praktijk geschreven. Dat boek is speciaal voor coaches en therapeuten geschreven omdat wij zagen dat veel professionals met hun marketing ploeteren. Vraag gerust een gratis deel aan via de website.
Mijn belangrijkste advies is: neem het serieus en ga marketing waarderen / leuk vinden.”

En Jeanet had er een grappige afbeelding aan toegevoegd:
Jeanet Bathoorn - Rosa

In deze reactie maakt Jeanet ook promotie voor eigen boek en deelt een link naar de Facebook pagina van het boek.
Maar de reactie is verder natuurlijk.

Reageren Social media en IRL

Als iemand mij tijdens een ontmoeting deze vraag zou stellen dan reageer ik heel anders. Met een aantal vragen bijvoorbeeld. Uitzoeken wat ze precies wil bereiken. Daarna tips geven waar ze kan beginnen. Concrete tips die ze direct kan toepassen.

Het is heel vreemd om in een ontmoeting deze vraag kortaf te beantwoorden met een link naar je eigen boek. Al is het boek gratis en verwacht je dat het waardevol is voor haar.

Dus waarom deed ik het wel in een gesprek op Facebook?
Ik zag de vraag en dacht “Ah, dit boek is handig voor haar. Ik geef het haar. Snel de link delen en door met mijn andere werk.”

Stom. stom.
Mijn reactie is ondertussen verwijderd.

Ik had namelijk deze reactie gemist en het bericht niet aangepast:

“Erno Hannink, kijk in ieder geval even de regels na, te vinden in de zijbalk. Ik vind het namelijk geen inhoudelijk antwoord, het is namelijk 1 link en die gaat naar je eigen website. Gelieve het bericht aan te passen / uit te breiden zodat het voldoet aan de regels.”

Al verwacht ik dat het Verdubbelboek een goede start voor Lisa is, onpersoonlijk alleen de link noemen is hoe ik dit niet moet delen.

Met plezier deelde ik deze hoe-je-niet-moet-reageren-op-social-media blunder met jou. Hopelijk helpt het jou. Maar jij wist dit natuurlijk al lang en doet dit nooit…

Nienke die later reageerde wist het in ieder geval wel:

“Even tussendoor als leermoment voor iedereen: wat Jeanet Bathoorn hierboven doet, DAT is wat wij zien als het onderscheid tussen ‘gewoon reclame maken’ (dus een link plaatsen naar je eigen product zonder verdere uitleg) en ‘meerwaarde bieden’ (waarbij je best je eigen product/site mag noemen als dat toevallig net heel goed aansluit op de vraag).
Bedankt Jeanet!”

Weer iets geleerd vandaag:

Wil ik iemand helpen die een vraag stelt. Neem de tijd.
Heb ik die tijd niet, reageer dan niet.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Hoe je niet moet reageren op social media – blunder

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

AI tekst detectie tools
Algemeen
Tools voor detectie door AI geschreven teksten

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren …

emerce mailing loading probleem
Algemeen
Emerce mailing heeft een vreemd loading probleem

Ik ontvang al een tijdje de mailings van Emerce. Een mooie organisatie en vaak staan er interessante onderwerpen in de mailing die ze versturen. Maar nu gaat het al meer dan een week goed mis. De Emerce mailing laat Loading zien binnen de e-mail in plaats van de leesbare tekst …

Shares