Tools voor detectie door AI geschreven teksten

AI tekst detectie tools
Algemeen

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren van afbeeldingen / kunst zoals ik heb gedaan met de afbeelding bij dit artikel.  Echter op dit moment zijn mensen met name bezig om op een snelle wijze door een computer teksten te laten schrijven (handig voor content marketing natuurlijk). En misschien werk jij ook met een AI content generator om artikelen te schrijven? En dan wil je kijken of Google deze tekst herkent als zijnde een niet menselijke tekst? Of je ontvangt artikelen van toeleveranciers, leerlingen, studenten, gebruikers van jouw platform, etc. en wilt controleren of deze tekst niet door een AI zijn geschreven. Hieronder een aantal tools waarmee je een tekst kunt analyseren om te controleren of dit door een mens of door AI is geschreven.

Detectie methoden

Er zijn een paar methoden die kunnen worden gebruikt om tekst te identificeren die is gegenereerd door een AI zoals bijvoorbeeld ChatGPT. De ChatGPT-teksten kun je soms vrij eenvoudig detecteren met het blote oog. Lijkt deze tekst qua opmaak op dat van een typische door ChatGPT gegenereerde tekst dan zal het waarschijnlijk uit die tool afkomstig zijn. Ook zijn er wel bepaalde grammaticale en inhoudelijke kenmerken die veel voorkomen in content die door een AI is gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan woordgroepen die steeds worden herhaald, een gebrek aan samenhang tussen de zinnen en het zeer formele taalgebruik (al is deze laatste met een juiste prompt / opdracht / instructie te vermijden, bijvoorbeeld door de prompt als volgt te formuleren: “schrijf een tekst alsof ik hem persoonlijk schrijf en voeg enkele taalfouten toe”).

Helaas is het vaak erg lastig om met zekerheid een door AI (zoals ChatGPT) te detecteren met het blote oog. De meer betrouwbare methode is om ook een AI in te schakelen om een GPT-tekst te analyseren. Een dergelijke tool geeft vervolgens een score die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat de tekst is geschreven door een mens (human) of door een AI (computer). Daarom hieronder diverse online tools die jou kunnen helpen met het vaststellen hoe menselijk een bepaalde tekst is.

 

Originality AI

Originality-AI
Laten we maar gelijk beginnen met de beste detectietool van dit moment. De beste tool op dit moment op het gebied van AI-tekst detectie is originality.ai. Deze AI check tool is helaas niet gratis, maar de kosten vallen reuze mee. Op diverse sites / blogs en Youtube video’s zijn reviews te lezen / te zien over deze AI tool. En in de meeste gevallen heeft Originality.ai het correct. Echter is er, net als bij de hieronder genoemde gratis tools, nog geen Nederlandse versie beschikbaar. Wat heb je er dan aan? Nou je kunt de Nederlandse tekst door een online vertaler halen, zoals translate.google.com. Het laten controleren van een naar Engelse tekst levert ook goede resultaten.

AI content detectie tool van Crossplag


Om te controleren of een tekst echt door mensen is geschreven, kun je de AI-contentdetector van CrossPlag gebruiken. CrossPlag biedt een AI-detectieservice aan die op dit moment nog gratis is en ook nog in de testfase zit. Je moet jezelf wel registreren. En zoals bij de meeste tools, werkt de controle nu alleen nog op Engelse inhoud. Echter hier is een oplossing voor. Je kunt namelijk de Nederlandse tekst vertalen naar het Engels om vervolgens deze vertaalde tekst te laten checken. Om tekst te controleren hoef je alleen maar de tekst in het invoerveld van CrossPlag te plakken. Dan wacht je 1 tot 2 seconden en dan krijg je een score tussen 0 en 100%. Het percentage geeft de kans aan dat de tekst door een robot / AI is geschreven. Dus is het resultaat 90 of 100% dan is de kans heel erg groot dat het verhaal niet door een mens is geschreven.

Korte review CrossPlag

Op basis van diverse tests blijkt dat CrossPlag regelmatig een door mensen-geschreven-tekst aanmerkt als een AI-tekst (rond de 60% foutieve analyse). Vreemd genoeg heeft CrossPlag het vaker wel juist met het herkennen van AI-geschreven teksten. Ongeveer 90% van de robot teksten worden herkend door deze tool. Maar iemand onterecht beschuldigen van het gebruik van een AI-tekst-generator is natuurlijk geen optie. Dus het is een mooie tool maar helaas niet 100% betrouwbaar. Een plus-punt is dat de tool gratis te gebruiken is (na registratie), echter dit zal waarschijnlijk niet altijd zo blijven.

Detectie tool van Copyleaks

AI Content Detector van Copyleaks homepage
Zelf vind ik de gratis oplossing van Copyleaks erg prettig om mee te werken. Het is een eenvoudige tool zonder veel toeters en bellen. En Copyleaks is geen nieuwe tool want zij waren al actief op het gebied van plagiaat controles. Deze website heeft al een tijdje een oplossing om te achterhalen of een tekst is gestolen van een andere tekstschrijver. Staat op het internet ergens al een soortgelijke tekst dan kon deze site dat voor jou controleren. Nu hebben zij hier de controle op AI-tekst aan toegevoegd. Ze bieden ook meerdere talen waaronder Engels, Duits, Spaans, Frans en Portugees. Helaas bieden ze nog geen Nederlands.

Search Engine Journal heeft de controle tool van Copyleaks getest en deze tool herkende 100% de AI geschreven teksten. Maar het ging dan wel slechts om 3 teksten.

Content at Scale

Content at Scale

Het bedrijf Content at Scale biedt ook een AI content detectie tool die je helemaal gratis kunt gebruiken. Content At Scale biedt zelf ook diensten rondom Content creatie door een computer. Ze geven daarbij aan dat de teksten van hun A.I. altijd door de diverse checks glippen, waaronder hun eigen checker. Ja zo lust ik er nog wel eentje. Zoiets als: “Wij van WC Eend…” etc. Ze claimen daarnaast dat deze detector ook GPT-3 teksten kan ontdekken. En de scanner heeft het vaak wel goed inderdaad. Maar ook deze controleur geeft wel eens de tekst de status “door een mens geschreven” terwijl de tekst toch echt wel vanuit Chat-GPT is overgenomen. Is dat dan erg? Op dit moment niet omdat vermoedelijk Google het nu ook niet zal detecteren. Maar wie weet hoe slim Google over een paar maanden is geworden? Op dit moment is dit een aardige tool om gratis mee te experimenteren.

Ook deze tool is getest door Search Engine Journal en de drie AI teksten zijn goed gedetecteerd. Alleen bij de eerste tekst dacht Content at Scale dat het voor 21% door mensen was geschreven.

Writer AI content detector


De detectietool van Writer.com is ook heel eenvoudig om te gebruiken. Je plakt de tekst in de tool en klikt op “analyse tekst”. Of je voert het webadres / URL in van de pagina die je wilt laten scannen. Vervolgens geeft de tool aan hoe groot de kans is dat het door een mens is geschreven in de vorm van een percentage. Ook bij deze tool is het helaas alleen mogelijk om een Engelstalige tekst te laten analyseren. Ook bij deze tool zal je jouw Nederlandse tekst eerst moeten laten vertalen naar Engels.

Een blogger heeft de tool van Writer getest. In de test heeft deze blogger 10 artikelen laten analyseren door deze AI-check-tool die zeker door een human/mens waren geschreven. In totaal heeft deze Writer-AI slechts 1 artikel als 100% menselijk aangemerkt. 3 van de 10 artikelen scoorde 95% of hoger. 2 artikelen scoorde 35% of lager, dus zeer vermoedelijk door computer geschreven en niet door mensen. Daarna heeft deze blogger de test herhaald met 10 door de computer geschreven teksten. De ai-content-detector van Writer wist 8 van de 10 aan te wijzen als vermoedelijk geschreven door AI. Echter van 2 artikelen werd aangegeven dat ze door een mens waren geschreven, wat echt niet het geval is.

OpenAI detector / GPT-2 Output Detector

openai detector
Ook de GPT-2 Output Detector is een eenvoudige tool waar je snel mee aan de slag kunt gaan. Echter misschien herkende je het al? Deze online tool detecteert voornamelijk teksten gemaakt met GPT versie 2. De huidige Chat-GPT (januari 2023) zit al bij versie 3. Dus de slimmere Chat GPT 3 genereert betere teksten die GPT-2 Output Detector waarschijnlijk niet altijd aanmerkt als door de computer geschreven teksten. Zodra deze detector een upgrade krijgt dan misschien weer wel.

Giant Language model Test Room (GLTR)


Deze tool oogt wel wat technisch en dat is hij ook. En ook hier geldt dat het taal model een versie achterloopt, GPT-2 ipv GPT-3.

 

Corrector.app

Corrector.app ai-content-detector

De detectietool van Corrector.app is heel eenvoudig qua opzet en werking. Het staat vol met reclame om wat inkomsten te genereren. Ze noemen zichzelf “The Sherlock Holmes of AI detectors”. Dat is een heftige claim. Daarnaast stellen ze dat deze tool in staat is om GPT-3 Content te detecteren en zelfs ook al klaar is voor GTP-4 Content. En dat allemaal gratis!

GPTZero

Deze tool is nog volop in ontwikkeling maar is veelbelovend. Een student is begonnen met de ontwikkeling van deze software om leraren / docenten te gaan helpen bij het controleren van schoolwerk. Veel studenten hebben de AI-content-generators natuurlijk ook ontdekt en leveren hun door de computer geschreven scripties / werkstukken / opdrachten in. Een docent heeft er veel baat bij wanneer ze op een snelle wijze kunnen achterhalen of een student het werk niet zelf heeft gemaakt. De tool is nu nog voor iedereen te gebruiken maar zal mogelijk in de toekomst alleen beschikbaar zijn voor mensen die werken binnen de educatieve branch. Zie gptzero.me (scroll naar onderen en klik dan “try it”).

Overige tools

Welke andere tools zijn er op de markt waarmee je teksten kunt controleren om te zien of ze door mensen of door AI zijn geschreven:

De toekomst van AI tekstschrijvers

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, experimenteert met een watermerk geïntegreerd in AI-tekst om unieke identificatie mogelijk te maken. Het bedrijf is van plan het detectiesysteem in de loop van 2023 in een wetenschappelijk artikel te presenteren. Waarom zouden ze een watermerk toevoegen? Het bedrijf OpenAI loopt het risico dat de tool / website geblokkeerd gaat worden door China omdat zij dergelijke tools willen gaan verbieden. En mogelijk zullen ook andere landen / bedrijven / organisaties maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat AI-content de wereld gaat overstromen en we niet meer weten wat menselijke- en wat computer generated content is.

Tips / Suggesties

Weet jij nog een andere handige AI detectie tool? Of heb jij een tool getest en wil je de uitkomst met anderen delen? Dan zou ik het tof vinden om dit te lezen in jouw reactie hieronder. Zodoende helpen wij elkaar met het gebruiken van deze AI detectie tools. Alvast bedankt.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

emerce mailing loading probleem
Algemeen
Emerce mailing heeft een vreemd loading probleem

Ik ontvang al een tijdje de mailings van Emerce. Een mooie organisatie en vaak staan er interessante onderwerpen in de mailing die ze versturen. Maar nu gaat het al meer dan een week goed mis. De Emerce mailing laat Loading zien binnen de e-mail in plaats van de leesbare tekst …

office centre failliet
Algemeen
Doorstart Office Centre na faillissement mislukt

De vestigingen van Office Centre sluiten helaas hun deuren. De poging om het bedrijf een doorstart te geven na het faillissement (in maart 2022) is mislukt. In maart 2022 werd nog gemeld dat verschillende partijen zich bij de curator hadden gemeld vanwege interesse in een overname. Diverse vestigingen van de …

Shares