Terugkijken op 2014 – Wat ging goed, wat kon beter en dankbaar

De eerste dagen van 2015 gebruik ik om nog één keer terug te kijken op 2014. Een moment van rust en bezinning. Vergelijkbaar met onze “Keek op de week” die we iedere week delen in onze mastermind kent deze terugblik ook 3 elementen:

 • wat ging er goed
 • wat kan beter
 • waar ben ik dankbaar voor

 

terugblik, goed, beter, dankbaar, 2014

Het wekelijkse overzicht helpt mij aan het einde van de week voor een moment van bezinning. Door er even voor te gaan zitten moet ik nadenken over afgelopen week. Per element 3 dingen. Wat heb ik ook al weer gedaan, welke resultaten heb ik bereikt? Wat waren leermomenten? En even bewust dankbaar zijn.

Het zet mijn week in perspectief. Vaak heb ik meer gerealiseerd in die week dan ik me in eerste instantie herinner. Een fijne oefening.

Zo ook de evaluatie van het afgelopen jaar voor de jaarlijkse ontmoeting met de mastermind in januari. Tijdens deze ontmoeting bespreken we onze plannen voor het komende jaar. We beginnen met de evaluatie van het afgelopen jaar.

Genieten van de dingen die goed gingen. Nadenken over de dingen die beter konden en hoe ik dat in 2015 ga veranderen. Dankbaar zijn voor de bijzondere momenten en dingen die je als ‘gewoon’ ervaart.

Het was een bijzonder jaar 2014. Ik heb het gevoel dat het een omslag jaar was voor mij.

Een overzicht van deze 3 elementen van het afgelopen jaar voor mij.

Wat ging goed

 • The Vault eerste deelnemers
 • Boek gelanceerd (2x – digitaal -feb en fysiek – sep)
 • Training Van website naar Power Platform – goede content
 • Aflossen hypotheek – niet doelstelling van € 40.000 maar wel €
 • Assistent-scheidsrechter (groep 2) en scheidsrechter KNVB
 • Focus op Handboek Hyperspecialisatie verkoop
 • Lancering Werkboek 2015 – mooie basis voor 2016
 • Eindejaars surprise, mooie afronding van het jaar met record omzet maand € 9600.

Afgelopen jaar ben ik gestart met The Vault. Een besloten en premium forum waarin je als deelnemer uitgebreide uitleg krijgt over verschillende onderwerpen zoals Facebook, LinkedIn, bloggen, een webinar geven, een product lanceren, de opbouwen van een verkooppagina en nog veel meer.

Je kunt hier iedere vraag stellen die je maar wilt en ik leg het uit. The Vault gaat weer open voor nieuwe leden in 2015.

In januari van 2014 lanceerde ik het Handboek Hyperspecialisatie. Allereerst als PDF. Nadat duidelijk werd dat een fysiek boek nog steeds belangrijk is voor Nederland, de fysieke versie in september 2014.

Het is een fijn boek, niet te groot. De lezer kan snel stappen zetten. Er zit een e-mail serie bij om de lezer aan het werk te krijgen. Want de doelstelling is dat je werkelijk stappen zetten met dit handboek. Je kiest voor jouw doelklant.

Voor mij is het handboek ook een drempel om met mij te werken. Wil je met een workshop of mentoring starten dan moet je het handboek gelezen hebben. Het is de fundering om zichtbaar te worden als coach.

De online training Van website naar Power Platform is de volgende stap in de basis om online zichtbaar te worden. Blij dat afgelopen daar de basis voor gelegd is. Deze gaan we de komende jaren zeker herhalen. Dit is een belangrijk onderdeel van mijn model.

In januari van dit jaar ben ik ook geslaagd voor de BOS (Basis Opleiding Scheidsrechter). Dit was noodzakelijk om de opleiding assistent scheidsrechter te volgen. Hiermee ben ik in maart gestart en een paar maanden later had ik dit ook gehaald.

Dit betekende dat ik beter kon vlaggen tijdens de wedstrijden van mijn zoon. Met het diploma op zak besloot ik dat wilde vlaggen voor de KNVB en met de start van het seizoen 2014/2015 was dat een feit.

Nu ben ik op de zaterdag actief als scheidsrechter voor de KNVB bij de jeugd of ik ben assistent scheidsrechter voor de 1e teams in de 1e klasse of hoofdklasse.

IMG-20150110-WA0000

Foto: Samen met zoon op één veld. Oefenwedstrijd begin 2015.

Een activiteit waardoor ik werk aan mijn eigen zichtbaarheid. Lastige beslissingen nemen, daar voor staan en zichtbaar zijn op het veld te midden van spelers en publiek. Ik leer iedere zaterdag weer veel als scheidsrechter en als persoon. Telkens weer uit mijn comfort zone.

Voor de zomervakantie werd het rustiger, minder projecten en minder opdrachten. Niet echt een verklaring voor, maar ik werd er onrustig van en ging dus allemaal plannen bedenken voor de 2e helft van het jaar.

Tijdens de half-jaarlijkse mastermind bijeenkomst werd ik terug gebracht naar de kern voor dit jaar. Focus op de promotie en verkoop van het Handboek Hyperspecialisatie. Het heeft niet direct geresulteerd in uitzonderlijke verkopen van het handboek, maar wel voor focus. Precies wat ik nodig had.

Tijdens de zomervakantie gingen we naar Oostenrijk, om te ontspannen, wandelen en paragliden. Dochter en zoon hadden het twee jaar geleden ook al gedaan. Dit jaar ging ik het ook doen.

Ik heb er zin in. Op een aardige dag, tussen de regenachtige dagen door, sprong ik van de berg in het tandem pak. Wow, wat gaaf, een paar minuten zweven. Paragliden dwars door de wolken heen. Ik rilde van vreugde en de kou van de wolken. Genoten.

Afgelopen jaar gingen we ook weer naar een aantal concerten. Live muziek is een heerlijke beleving voor mij en Monique. Afgelopen jaar hebben we ook weer een paar golden oldies gezien zoals Level 42 en de SOS Band.

Het concert van de SOS Band was één van de mooiste concerten voor mij tot nu toe. Mogelijk gemaakt door crowdsourcing en in de Escape. De zangeres, Mary Davis, heeft een geweldige stem en het is fijne disco en R&B.

In het begin van 2014 en tegen het einde een kreeg ik een aantal hele mooie nieuwe VIP klanten. Een aantal van deze mentoring klanten behalen mooie nieuwe doelen zoals, een succesvolle lancering van een nieuw product, eerste klanten en meer.

Het aantal 1-op-1 jaarprogramma’s zit op op dit moment dan ook vol. Daar gaan we in 2015 een oplossing voor realiseren.

Net voor het einde van het jaar komt er nog een mooie omzet eindspurt voor mijn bedrijf.

Na lang dromen en hard werken kan ik in december eindelijk het Werkboek 2015 lanceren. Door de opmaak van Leoniek de Hoop is het boekje veel mooier geworden dan ik me had voorgesteld. Tegelijk is er de pdf en de fysieke versie.

Zo blij met dit resultaat en de acties die de mensen er mee doen. Zo hebben we in de mastermind dit Werkboek gebruikt als basis voor de planning van 2015.

In de aanloop naar het einde van het jaar bedenk ik nog de EOY surprise actie. Tussen Kerst en oud&nieuw heb ik iedere dag een pakket dat alleen dan en maar voor 24 uur beschikbaar is.

Mede door deze EOY surprise actie, het werkboek en een nieuwe 1-op-1 klant wordt december de beste maand wat betreft omzet voor 2014. Een mooie afronding van het jaar.

Beter nog, mede hierdoor werd 2014 het beste jaar wat betreft omzet en resultaat als ondernemer.

Tussendoor ben ik bezig met de opnames van de eerste shows voor de podcast die in januari 2015 gelanceerd wordt. Zo gaaf, droom ik ook al lang van. Interviews afnemen van mensen die succesvol zijn, coaches die een impact maken in andermans leven. Delen van successen. Delen van tips.

In april van het afgelopen jaar was er opnieuw een BSMBA onderzoek. Een uitgebreid onderzoek naar het Beste Social Media Bedrijf van de Achterhoek en daar stond ik dan op het podium. Als tweede geeindigd tussen twee grote bedrijven (het Steekziekenhuis Winterswijk en de Graafschap), een eenmansbedrijf.

IMG_20140410_174246

Een mooi resultaat dat ik in 2015 zeker willen evenaren of zelfs overtreffen. :)

Dan waren er het afgelopen jaar weer verschillende evenementen met Spark onder andere met Jack Daly en Vern Harnish. Dit keer van heel dichtbij betrokken bij de organisatie met Spark, het bloggen en interviews met deelnemers.

En tegelijk ook weer veel geleerd van de sprekers en gebruikt in mijn bedrijf. Ook veel geleerd van de organisatie, het aantal deelnemers en de werving van deze evenementen. Dat gaan we het komend jaar verder verbeteren.

Het afgelopen jaar heb ik ook weer veel boeken gelezen, waaronder meerdere over geld. Dit blijf ik zeker doen. Het geeft steeds meer inzicht in geld, financien en mijn drempels hierin.

De focus op coaches heeft afgelopen jaar goed gewerkt. Het geeft richting voor mijzelf en schept duidelijkheid bij mensen die mij (gaan) volgen. De resultaten van deze focus worden steeds duidelijker.

Dan waren er nog twee hoogtepunten dit jaar die ik apart wil noemen. Ze vielen beide in het midden van het afgelopen jaar.

Geslaagd

Onze zoon slaagde in één keer voor zijn vwo diploma. Nadat hij steeds minder ging doen op het VWO gingen de resultaten achteruit. Dat kan en hoort bij de leeftijd.

Het kwam zelfs zo ver dat hij naar de havo wilde omdat wiskunde lastig bleef ondanks bijlessen. Uiteindelijk is dit niet gebeurt en met een fantastische eindspurt met onder ander examentraining voor economie en wiskunde in Leiden en Nijmegen is hij geslaagd.

IMG_20140424_193945

Foto: Met de vriendengroep op de foto voor het galafeest.

Wat een heerlijk gevoel en gelijk een opluchting, zeker ook voor hem zelf.

World Domination Summit – Highlight of the year

wds2014-focus-start

Dit evenement in Portland, WDS2014, was mijn hoogtepunt van het afgelopen jaar. Zo belangrijk dat ik het gekozen heb als mijnmoment.

Het bezoek aan World Domination Summit te Portland was bijzonder op verschillende fronten. Wat een ervaring. Wow.

Leerzaam. Mooie mensen ontmoeten. Goede inhoud met bijzondere sprekers. Verhalen die ik nooit had gehoord van bekende sprekers.

De stad Portland en de omgeving is bijzonder mooi. Een ontspannen stad. De rivier. De mensen. De glooiende omgeving.

Ik heb ervaren hoe je een stad kunt betrekken bij jouw event met bijna 3.000 deelnemers. Zo goed gedaan door Chris Guillebeau.

Door de bijeenkomsten, workshops en Problogger Academy rondom het eigenlijke evenement ontmoette ik mensen als, Pam Slim, Chris Garrett, Darren Rowse, Pat Flynn, Chris Ducker, Chris Goins, John Jantsch, Terry Starbucker en Chris Guillebeau. Mensen die ik online al langer ken, maar nu echt kon spreken en kennis maken.

Heel bijzonder was ook de gastvrijheid van Lorelle VanFossen ervaren in de bossen. Ze woont heel bijzonder middenin de bossen, op een heuvel met een prachtig uitzicht over het dal.

Het is een aanrader. Wil je een keer een ander evenement meemaken midden tussen allemaal mensen die onze wereld willen verbeteren? Meld je dan aan op worlddominationsummit.com en ervaar het!

Wat kon beter

Er ging veel goed in 2014, en er konden ook nog veel dingen beter.

Voor mijn bedrijf was de zomer lastig, van juni tot en met augustus veel te weinig omzet. Waar het zo goed ging in het voorjaar stokte de omzet ineens in de zomer. Die zag ik niet aankomen. Gelukkig trekt het weer aan in de late herfst.

Natuurlijk zat in deze zomermaanden ook onze vakantie in Oostenrijk en het bijzondere World Domination Summit in Portland.

Een aantal belangrijke punten die duidelijk beter konden het afgelopen jaar:

 • Uitbreiden en onderhouden The Vault.
 • Aantal deelnemers voor de trainingen.
 • Evenementen die niet zijn door gegaan, te laat voorbereid en promotie.
 • Treinreizen en schrijven helemaal niet gedaan, niet in de agenda geblokkeerd.
 • Boek dat bij Van website naar Power Platform hoort nog niet afgerond.
 • Op tijd afronden van Werkboek 2015 zodat de lancering succesvoller kon zijn.
 • Focus op boektoer van Handboek Hyperspecialisatie – actiever benaderen van organisaties.
 • Doelstelling van het aantal verkochte Handboeken nog niet gehaald. Ongeveer 250 stuks verkocht.
 • Zomermaanden (jun, jul, aug) door strikte focus op het Handboek erg weinig omzet.
 • Het boek met tips door coaches voor coaches loopt nog niet. De e-mail naar de verschillende coaches moet beter want ik krijg veel te weinig reacties.

The Vault was dan wel gelanceerd maar ik wilde er veel meer voor schrijven. Tegelijkertijd kreeg ik de terugkoppeling van de deelnemers dat het in het begin veel te veel was. Ze werden overladen met informatie en raakten het spoor kwijt.

Dan waren er de evenementen en workshops die ik gepland had. Optimistisch over het aantal deelnemers dat ik kon werven en tegelijk te laat beginnen met de voorbereiding. Waardoor de lancering eindigde met een zisser. Sommige evenementen gingen helemaal niet door of met een veel lager aantal deelnemers dan gepland.

Verder had ik ook treinreizen gepland waar ik ging schrijven. Ik heb er nul gedaan in 2014. Geen één. Focus op het handboek en omzetgenererdende activiteiten was hier één van de oorzaken.

Ik werkte hard aan het werkboek 2015. Ondanks alles werd de geplande datum voor de lancering van 1 december niet gehaald. Dit werd 2 weken later waardoor er natuurlijk minder verkocht werden.

Voor het Handboek Hyperspecialisatie had ik een boektoer bedacht bij verschillende netwerken. Ik heb meerdere presentaties gegeven en ook voor 2015 staan er weer presentaties gepland. De doelstelling van 40 presentaties in 2014 was wat scherp en daar had ik actiever voor moeten werven. Telefonisch opvolgen bijvoorbeeld.

Hard gewerkt in december en dat voelde ik in de eerste week van januari. Ik moest bijkomen. Ondanks tijd voor de kinderen, een mooi diner klaarmaken voor ons gezin en ouders, oud&nieuw met vrienden wil ik in 2015 meer rust in deze periode. Beter voorbereiden dus.

Dankbaar voor

Het was een mooi jaar. Ondanks alle dingen die beter konden heb ik genoten van het afgelopen jaar. Ik ben dan ook dankbaar voor veel dingen, vrienden en momenten.

 • De hoogste omzet en hoogste resultaat met mijn bedrijf tot nu toe.
 • Slagen van Justin.
 • Gezondheid ouders en gezin.
 • Plezier in wat ik doe.

Zo had ik nog niet eerder zo veel 1-op-1 mentoring klanten tegelijk. Door de gespreide betalingen van een aantal van deze klanten heb ik zelfs al 10% van het omzetdoel voor 2015 op papier staan. Dat helpt de goede start van het nieuwe jaar.

Dankbaar voor de mooie ontmoetingen met mooie mensen afgelopen jaar. De nieuwe waardevolle klanten die ‘uit het niets’ op mij af komen. Presentaties en workshops die ik mocht geven zoals bij de Professionaliseringsdag in april en oktober. Voor het eerst een presentatie in België.

De mooie ontmoeting, gesprekken en ervaringen in Portland. De gastvrijheid van Lorelle VanFossen.

Dat onze zoon in één keer slaagt voor zijn vwo. Na de zomer startte hij met de HBO opleiding bedrijfskunde en heeft er plezier in.

Paragliden in Oostenrijk

Aan dit overzicht heb ik nog twee elementen toegevoegd. Wat heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat ik bereikt heb van wat er nu staat.

Wat maakte het verschil

De belangrijkste dingen die me afgelopen jaar zakelijk hebben geholpen:

 1. Mijn mastermind groepen Pieter van Osch, Monique Bolung, Stephanie Ward en Becky McCray.
 2. Mijn dagelijkse huddle met Pieter van Osch.
 3. Mijn vrouw – ze doet de boekhouding voor mij, laat me nadenken over te enthousiaste plannen.
 4. Mijn doelen opschrijven en delen, ieder kwartaal en iedere maand.
 5. Schrijven, heel veel schrijven en publiceren, zoals e-mails, artikelen, The Vault en boeken.
 6. Focus op omzetgenererende activiteiten.

Dit zijn dus dingen die ik blijf doen en aantal zelfs ga uitbreiden.

Wat beter kon in 2014 en wat ik in 2015 wel ga doen

Je zag hierboven een aantal dingen die beter konden het afgelopen jaar. Voor een paar geldt dat ik deze niet weer zal doen.

Voor een groter deel wil ik dit blijven doen maar dan beter. Dus hier is het vooral blijven oefenen en verbeteren. Op sommige punten begeleiding en trainingen zoeken. De onderwerpen conversie (van bezoeker naar klant) en de verkoopgesprekken wil verbeteren met hulp dit jaar.

De onderwerpen waar ik dit jaar meer resultaat ga boeken zijn:

 • The Vault content onderhouden, beter waarde leveren.
 • Lanceringen tijdig voorbereiden en professionele uitstraling.
 • Conversie omhoog voor bestaande producten.
 • 2 workshops live (zichtbaar)
 • Treinreizen (tenminste 1 keer) en ieder kwartaal een break.
 • Boek De onzichtbare coach op tijd klaar voor lancering en focus op promotie.
 • Werkboek 2016 op tijd klaar voor lancering 1 dec 2015.

Zo, dat was mijn laatste terugblik op 2014. Tijd om vooruit te blikken en aan de slag te gaan met de acties en plannen voor 2015.

Nieuwe ontmoetingen, nieuwe kansen en uitdagingen.

We maken er een mooi 2015 van. Veel plezier voor jou en je bedrijf.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

content marketing blog
Inspiratie
6 soorten content marketing

Wat is content marketing, welke vormen zijn er en hoe kun je het inzetten voor jouw bedrijf. Lees hieronder welke 6 soorten van contentmarketing er zijn en hoe je ze strategisch kunt toepassen. Content marketing Content marketing is een strategische vorm van marketing die er op is gericht om waardevolle, …

geen nieuwsbrief als naam gebruiken
Inspiratie
Een nieuwsbrief geen nieuwsbrief noemen – wat dan wel?

De digitale nieuwsbrief / mailing / newsletter / e-mailing is inmiddels al vele jaren oud. Het is een goedkope opvolger van de papieren versie van de nieuwsbrief. In het begin was het ook vrij eenvoudig om nieuwe aanmeldingen te krijgen voor jouw nieuwsbrief waarin je nieuwsfeiten en tips weg gaf. …

Inspiratie
Kerst reclames 2017

Het is ook voor reclamebureau’s een heerlijke tijd, de kerstdagen. Grote en kleine merken / ondernemingen / bedrijven willen met de kerst een mooie boodschap combineren met een aanbieding of gewoon mensen herinneren dat ze er zijn. Reclame makers kunnen hun creativiteit ten volle benutten in de vorm van humor, …

Shares