Balans in ondernemerschap en gezin

Work/life balance – wie heeft die term eigenlijk bedacht?
Het klinkt alsof je werk en leven gaat scheiden.

In de uitleg op Wikipedia:

Work–life balance is a concept including proper prioritizing between “work” (career and ambition) and “lifestyle” (Health, pleasure, leisure, family and spiritual development/meditation)

balancing act cord za photos 7132871465 s Balans in ondernemerschap en gezin

In de Wikipedia pagina over work/life balance kun je verder lezen:

One of the aspects of happiness is when you can make as little distinction as possible between your work and your play

Een optimale combinatie van werk en leven maakt je dus gelukkig.

Het draait dus niet alleen maar om werk, ook niet als je jouw werk heel gaaf vindt. Dat risico lopen we natuurlijk als zelfstandige wel een beetje.

Work/life balance is dus ook belangrijk voor ondernemers. Een goede balans in ondernemerschap en je leven is voor zelfstandige ondernemers misschien wel belangrijker dan voor medewerkers bij een bedrijf.

We hebben gekozen voor het ondernemerschap omdat we het anders willen doen. We hebben een idee waarmee we de wereld beter kunnen maken. Hierin kun je jezelf helemaal verliezen. Dat gaan we voorkomen.

Je hebt een gezin daar wil je ook aandacht aan besteden, aan je partner, en jullie kinderen.

Wat maakt jou gelukkig

Er zijn nog meer dingen die meespelen in ons geluk.

De punten die veel minder invloed hebben op ons geluk dan we zelf denken zijn, geld, schoonheid, jeugd, intelligentie en opleiding.

Vijf punten die veel meer, dan we verwachten, van invloed op ons geluk zijn:

 • eigenwaarde,
 • sociale vaardigheden
 • vrije tijd (als in, zelf je tijd kunnen indelen)
 • vrijwilligerswerk
 • humor

(zie 5 unexpected tips for happiness voor meer hierover)

5 pilaren voor jouw balans

We willen allemaal gelukkig zijn en zijn hier best egoistisch in. We denken hier in eerste instantie vooral aan ons zelf. Wat maakt jou gelukkig.

De punten die ons gelukkiger maken dan we verwachten krijgen aandacht in de paraplu van wat ik doe. Deze paraplu, balans in gezin en bedrijf voor zelfstandige ondernemers kent 5 pilaren.

De 5 pilaren zijn: aandacht voor jezelf, gezin, bedrijf, omgeving, en werken aan een betere wereld.

5 pillars work life balance e1347355797177 Balans in ondernemerschap en gezin

Overigens is de paraplu gezin & bedrijf in balans niet iets nieuws voor mij. Hier werk ik al jaren aan. Alleen is dit de eerste keer dat ik het zo duidelijk onder woorden kan brengen en met je kan delen.

Het is een aanscherping van waar ik al tijden mee bezig ben. Alle onderdelen waar ik tot nu toe aangewerkt heb, zoals Laat de klant naar jou komen, vallen hierin.

Een aantal suggesties voor wat jij kunt doen in deze pilaren die bijdragen aan een betere balans van ondernemen en gezin.

Aandacht voor jezelf

De eerste stap is aandacht voor jezelf. Tijd en ruimte nemen voor jezelf.

Neem voldoende rust. Sluit ‘s avonds twee uur voordat je naar bed gaat de laptop of iPad. Slaap 7-8 uur per nacht. Voldoende slaap draagt bij aan een gelukkig gevoel overdag.

Beweeg voldoende en regelmatig. Probeer ten minste een uur per dag lichaamsbeweging in te bouwen. Maak wandelingen van 5-7km. Plan ze in op de momenten dat je minder presteert op een dag, of als je voelt dat je terugzakt in je energie.
De één vindt het heerlijk om hier ‘s ochtends mee te beginnen, de ander heeft een dip in de middag rond 15u.

Een andere tip is lees boeken van allerlei onderwerpen. Het opent het creatieve deel van je brein. Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten en ideëen voor je bedrijf.

Lees je iedere dag 15-20 pagina’s, dan lees je een gemiddeld boek uit in 15 dagen. Dit betekent dat je twee boeken per maand kunt lezen. Dit zijn 24 boeken per jaar. De gemiddelde ondernemer of CEO leest 2-5 boeken per jaar. Je hebt gelijk al een voorsprong.

Aandacht voor je gezin

Een van de belangrijke onderdelen voor mij. Naast aandacht voor jezelf en je bedrijf maak je tijd en ruimte voor je gezin.

Bespreek met je partner wat het doel is van je bedrijf. Wat wil je er mee bereiken. Bespreek ook je financiële doelen van je bedrijf, op de korte en lange termijn. Zo weet je partner wat hij/zij kan verwachten.

Blijf in contact met je partner over je bedrijf. Hoe staat het er voor en welke ontwikkelingen verwacht je. Wat zijn de te verwachten inkomsten voor de komende tijd. Doe dit als het goed gaat want zo kun je de successen delen.

Doe dit zeker ook als het wat tegenvalt. Mijn ervaring is dat je partner heel andere inzichten heeft dan jij en soms met verrassende ideëen komt om er iets aan te doen. Al kost het soms wat moeite om er naar te luisteren.

Ik ben nog al optimistisch ingesteld en mijn vrouw is wat meer realistisch (of terughoudend). Soms is het beter voor ons dat ik wacht met positieve berichten te delen als ze nog niet 100% zeker zijn. Misschien herken je dit.

Aandacht voor je bedrijf

Als zelfstandige ondernemer krijgt dit natuurlijk aandacht. Zonder bedrijf ben je geen ondernemer meer.
Hier ga ik de komende 5 artikelen aandacht aan besteden en dus nu niet verder uitwerken.

Zoals je hieronder kunt zien komende de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kies je doelgroep voor focus
 • Bouw je hub zodat de klant jou kan vinden
 • Contact met je doelgroep
 • Middenin je doelgroep: LinkedIn
 • Middenin je doelgroep: Facebook

Aandacht voor je omgeving

Hierboven had ik al vertelt dat de dingen die gelukkig maken op lange termijn, bijvoorbeeld sociale vaardigheden en vrijwilligerswerk zijn.

Door je in te zetten voor je omgeving krijg je meer sociale contacten en kun je jouw eigen sociale vaardigheden verbeteren. Dit kun je weer gebruiken in de contacten voor je bedrijf.

Bied je aan als vrijwilliger in je eigen omgeving. Zoek het niet te ver weg. Help bij de school van je kinderen. Ondersteun de sportclub van de kinderen met jouw expertise.

Laat je opleiden door de sportclub als scheidsrechter of jury. Je helpt de club, ziet je kinderen meer in hun vrije tijd en je leert nieuwe dingen.

Een betere wereld

We willen allemaal de wereld een beetje beter achterlaten dan toen wij er zijn opgekomen. Ieder heeft zijn eigen levensmissie om bij te dragen aan deze wereld.

Mijn levensmissie is zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers helpen een rijke balans te vinden in ondernemerschap en gezin. Rijke balans betekent voldoende geld om van te leven en voldoende tijd voor je gezin.

Wat is jouw levensmissie en hoe draag je hiermee bij aan een betere wereld?

Aandachtspunt
Bespreek met je partner hoeveel tijd je besteed aan de 5 pilaren. Welke ruimte heeft je partner nodig om zich ook zo te ontwikkelen en welke effect heeft dit op jullie tijd voor de kinderen.

Het volgende artikel verschijnt donderdag en gaat over Kies je doelgroep voor focus.
Serie:

 • Klanten aantrekken en tijd voor je gezin
 • Balans in ondernemerschap en gezin
 • Kies je doelgroep voor focus
 • Bouw je hub zodat de klant jou kan vinden
 • Contact met je doelgroep
 • Middenin je doelgroep: LinkedIn
 • Middenin je doelgroep: Facebook

Levensmissie

Wat is jouw levensmissie?
Deel deze met de wereld in de reacties. Laat zien waar jij met je bedrijf voor staat.

Credit foto: It’s a balancing act

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Enhanced by Zemanta
Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

odido is dat wel okido
Ondernemen
Is de nieuwe naam Odido wel okido?

Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

stap-budget stopt
Ondernemen
1
Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een …

office centre failliet
Ondernemen
Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

Shares