Eenzaam zijn als ondernemer

Tijdens onze meest recente mastermind was het anders dan normaal. Nadat Lilian de andere 3 verhalen had aangehoord schreef ze eenzaam op.

“Dat woord komt steeds weer terug in jullie verhalen. Jullie hebben het tegen mij gezegd toen ik eerder dit jaar het moeilijk had, bel eens een van ons. Nu zeg ik het tegen jullie, bel mij als je er niet meer uit komt.”

Credit: foto aegishjalmur
Peter begon met zijn verhaal over de voorbereiding van een enorm belangrijke presentatie voor hem. In die voorbereiding was van alles misgegaan. Uiteindelijk had hij vooral een gevoel van eenzaamheid. Het gevoel dat hij er alleen voor stond.

De afgelopen weken gaat het bij mij ook met pieken en dalen. Het is begonnen bij de afronding van mijn boek ‘Kies je doelgroep’, werd versterkt tijdens een mastermind van een gehele dag en 2 gesprekken die daar op volgden.

De ene dag zag ik het helemaal zitten. Een plan van aanpak. De volgende dag vertwijfeling. “Waar ben ik mee bezig? Wat wil ik bereiken? Waarom ben ik hier?”

Daarna kwam Do aan het woord en ze zei “Ik ben de kluts kwijt.” Waar ze tijdens de laatste mastermind grootse plannen had, was ze nu de kluts kwijt. Nachten wakker, eenzaam alles overdenken.

Dan kom je tot de conclusie dat je op zo’n moment wel eenzaam bent maar niet bijzonder. We hebben er allemaal last van soms. Dat maakte me gelijk al minder eenzaam.

Het bijzondere is natuurlijk dat dit een fase is van groei. Je bent aan het groeien als persoon, als ondernemer en als bedrijf. Het is een hele bijzondere fase. Iets wat het ondernemerschap mooi maakt. Alleen op het moment zelf voelt het wat vervelend.

Minder eenzaam

Hoe zorg je er nu voor dat je in deze periode minder eenzaam voelt en hulp in kunt roepen?

Mastermind
Wordt lid van of start een mastermind groep met andere gelijkwaardige ondernemers. In onze mastermind groep komen we eens per maand samen voor ongeveer 2 uur en bespreken we de dingen die ons bezig houden. We bespreken sinds kort ook onze belangrijkste cijfers met elkaar.

We houden elkaar scherp, stellen kritische vragen over de nieuwe plannen. We vragen of we kunnen helpen. We helpen elkaar.

In een andere mastermind waar ik lid van ben doen we ongeveer het zelfde alleen gaat het nu via Skype en duurt het een uur. We vertellen wat we hebben bereikt en wat we de komende maand gaan doen, resultaten en acties.

Een groep van gelijkwaardige ondernemers maakt je minder eenzaam. Je kunt hulp vragen, tips, advies. Vragen die vaak lastig te beantwoorden zijn door je partner.

Coach
Achter elke succesvolle ondernemer staat een….. coach. Een coach helpt je verder. Ze helpt je nog meer te bereiken als het al goed gaat, geeft je nieuwe inzichten.

Ze helpt je als je het even moeilijk hebt door je het licht aan het einde van de tunnel te laten zien. Ze laat je de mogelijkheden en de kansen zien, als jij het allemaal even niet meer ziet zitten.

Greater Than Yourself

Steve Farber SOBCon 11
Image by ernohannink via Flickr

Dit lijkt op een coach maar de oorsprong is anders. Als jij een Greater Than Yourself project bent van iemand dan wil deze persoon je groter maken dan zichzelf op een het expertise vlak van hem/haar.

Greater Than Yourself (GTY) is een bijzonder concept van Steve Farber en kan door iedereen worden toegepast. Er is een boek over Greater Than Yourself en in deze video vertelt Steve Farber er ook meer over.

Steve is een groots man, ik heb hem 2 keer ontmoet en zien spreken tijdens SOBCon in Chicago. Zijn onderwerp is leiderschap. We proberen Steve Farber in februari 2012 naar Nederland te halen om zijn verhaal voor het eerst hier te doen.

Voor Monique Bolung (@breinkorf) ben ik haar GTY. Daar ben ik enorm dankbaar voor.

Schrijf het op en verstuur het
Wat heb ik afgelopen week gedaan. Tijdens een fase waarin ik het lastig had en maar moeilijk de uitweg kon vinden heb ik een mail geschreven aan Monique. Een mail waarin ik mijn gedachten heb verwoord en geordend. Het schrijven van deze mail heeft me de gehele ochtend gekost. En uiteindelijk heb ik op ‘Verzenden’ geklikt.

Daarna had ik paar hele andere dingen te doen, o.a. een bezoek aan de kapper. Mijn gedachten konden even afdwalen. Toen ik terug kwam schreef ik nog een mail met de oplossing die ik gevonden had.

Soms helpt het alleen al je gedachten op te schrijven, te uiten, om ze zo op orde te krijgen. Een moment van bezinning en dan krijg je het A-ha moment. Je ziet het weer scherp en je kunt weer verder.

Ben jij ook wel eens eenzaam

Herken jij deze eenzaamheid ook?
Wat doe jij dan?

Deel jouw tips hieronder.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Enhanced by Zemanta
Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

odido is dat wel okido
Ondernemen
Is de nieuwe naam Odido wel okido?

Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

stap-budget stopt
Ondernemen
1
Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een …

office centre failliet
Ondernemen
Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

Shares