Freelancer wie ben jij? ZZPer dit is ook voor jou

De Freelancer is iemand die freelance opdrachten aanneemt. Een freelance opdracht is dat je tijdens de contractduur een bepaalde prestatie levert voor een opdrachtgever. In Nederland wordt de freelancer ook vaak zzp’er genoemd, zelfstandige zonder personeel.

Als freelancer bepaal je de werkwijze zelf; jij bepaalt ook wie het werk verricht en dat hoeft je dus niet zelf te zijn.

“Freelance” is in Nederland geen juridisch bestaande term. Er is ook geen sprake van een werkgever, alleen van een opdrachtgever.

Hoe zit de freelancer er uit in de wereld?

Waar leeft de freelancer
Het merendeel van de freelancers is man (76%) en de gemiddelde leeftijd is 32 jaar.
De helft van de freelancers komt uit de VS, het land van de oneindige mogelijkheden waar ondernemerschap al jong wordt gestimuleerd. 30% woont in Europa.


Het grootste deel van de freelancers heeft zich de kennis zelf eigen gemaakt. Je passie wordt je freelance werk.

Hoeveel uren werk jij?
De gemiddelde freelancer in Europa werkt ruim 41 uren per week. 50% van de freelancers werkt full time als zelfstandige, ruim een derde gebruikt de freelance klussen als aanvulling op het inkomen. Het grootste deel werkt evenveel of minder als bij hun laatste baas.

Hoe haal je het werk binnen
Aanbevelingen, referrals, recommendations, goed werk – zorgt bij de meeste freelancers voor nieuwe opdrachten (34%).

Zorg dat je portfolio te vinden is op het web want 16% haalt hier nieuw werk uit. Sociale netwerken zorgt bij 14% van de freelancers voor nieuwe opdrachten en je eigen blog voor 7%. Koud bellen (cold calling) hebben we allemaal een hekel aan want dat levert voor maar 4% nieuwe klanten op.

Wat wordt er gemiddeld verdient
Dit is een indicatie wat je als freelancer ongeveer zou moeten verdienen. In Nederland zou dit ergens tussen de EUR 60,00 – 80,00 moeten zijn wil je als zzp-er een gemiddeld inkomen hebben. Heb je minder dan 5 jaren ervaring dan ligt dat vaak wat lager EUR 45,00 – 50,00.

Je verdient minder dan verwacht
Het grootste deel verdient minder dan daarvoor, maar 27% verdient meer dan toen ze voor een werkgever werkten. Het ergste is natuurlijk dat 40% moeite heeft om betaald te krijgen en 83% wordt te laat betaald, gemiddeld 57 dagen te laat.

Waarom ben je gestart als freelancer
Gelukkig wil het grootste deel meer flexibiliteit en meer creativiteit dan in hun baan. Op 4. staat dat ze meer willen verdienen, “Keep on dreaming” als ik naar het vorige punt kijk.

Wat wil je bereiken
Ruim een derde (37%) wil van freelancer naar ondernemer dus een klein bedrijf worden. 30% wil geld verdienen van ander freelance werk (focus zorgt voor meer inkomen, meer werk niet) en een kwart wil altijd solo blijven werken.

Hoe kunnen we het web inzetten voor ons werk?

  1. Sociale netwerken online als Twitter, Facebook en LinkedIn – zet het in om nieuwe klanten en opdrachten te krijgen. Gebruik het om aanbevelingen te krijgen.
  2. Google docs – altijd toegang tot je documenten, ook kun je documenten delen en samen met de klant bewerken
  3. DropBox – maak bestanden beschikbaar voor je klant
  4. Skype – gratis bellen met beeld en ook handig je kunt je scherm delen met de beller
  5. FreshBooks (US) of Ficsbook (NL) – voor registratie, boekhouding en facturatie

De volledige infographic van SocialCast

Klik op de afbeelding voor groot formaat

En hoe ziet er voor jou uit? Waarom ben jij gestart als zelfstandige professional? Wat wil je bereiken? Altijd solo? Verdien je al meer dan in loondienst? Laat hieronder van je horen.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Gerelateerde Posts:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondernemen
Strengere leeftijd controle bij webshops met drank producten

De leeftijdscontrole moet zeer waarschijnlijk in 2021 worden aangescherpt voor online shops en bezorgdiensten die alcohol verkopen en / of leveren. Verkoop je alcohol op internet dan moet je zeer zeker zijn dat jouw klant 18 jaar of ouder is. De popup met de vraag “Ben jij 18+?” is straks …

Photo by Daria Shevtsova from Pexels
Ondernemen
Prijs op site vermelden of niet

 Heb jij jouw tarieven op je website geplaatst? Veel bedrijven houden hun tarieven liever geheim en plaatsen deze niet op de openbare website. Maar is dit verstandig? Is dit goed voor jouw potentiële klanten de jouw website bezoeken? Waarschijnlijk doe jij jouw best om jouw doelgroep op jouw website te …

Ondernemen
Zelfpromotie

Heb jij net als veel andere mensen moeite om jezelf te promoten? Ben je bang om opschepperig over te komen? Dus jij hebt diverse kwaliteiten, maar die zijn pas zichtbaar als mensen jou zien werken? Of je hoopt steeds dat iemand anders jouw kwaliteiten promoot? Maar eigenlijk kan niemand jou …

0Shares
0