Het wordt tijd om uit de kast te komen

4230223388 f433dfcc6b Het wordt tijd om uit de kast te komenHet wordt tijd dat ik iets met je ga delen. Iets waar ik altijd een warm gevoel voor heb maar hier niet echt over geschreven heb. Als je me beter kent en dan weet je waarschijnlijk al waar ik het over ga hebben.

Je kent mijn belangrijkste drive – klanten aantrekken. Of beter nog, mensen zoals jij helpen bij het aantrekken van klanten.

Veel zelfstandige professionals die ik ‘ontmoet’, hebben een interessant aanbod en een mooi bedrijf. Ze krijgen de klanten vaak uit het netwerk, en ze willen dat dit eenvoudiger gaat. Ze willen online ook klanten aantrekken.

Via verschillende kanalen ontdekken ze de mogelijkheden van online en social media. Op de zoektocht hoe ze deze mogelijkheden zelf kunnen inzetten landen ze soms hier en leren meer over het gebruik van LinkedIn, Facebook en bloggen bijvoorbeeld.
 
Alle artikelen hier, mijn presentaties en mijn boek (Laat de klant naar jou komen) hebben een focus op hoe jij als zelfstandige, klanten kunt aantrekken. Iets waar een enorme behoefte aan is.

Maar er is een onderwerp dat ik hier niet of nauwelijks bespreek. Een onderwerp waar ik me persoonlijk altijd sterk voor maak. Dat deed ik ook als werknemer.
4230223388 f433dfcc6b Het wordt tijd om uit de kast te komen

Het gaat over werk/leven balans.

Wacht, dat kan beter. Werk is ook mijn leven. Het gaat meer over werk/gezin organisatie.
Het gaat over gelukkig zijn met wat je hebt.
Het gaat over keuzes maken.

Miljonair
Een keuze die ik bijvoorbeeld gemaakt heb, ik hoef geen miljonair te worden.
Dat is wel heel simpel hoor ik je zeggen, dat lukt namelijk maar weinig mensen, dat miljonair worden.
Dat klopt en toch zijn er veel zelfstandige en ondernemers die enorm hard proberen veel geld te verdienen.

Natuurlijk wil ik geld verdienen, ik heb een gezin, en samen hebben we geld nodig. We hebben een mooi huis en daarvoor moeten we iedere maand de bank rente betalen. Samen met mijn vrouw hebben we twee kinderen, die gaan naar school, dat kost geld. Natuurlijk moeten we ook eten en drinken en hebben we kleren nodig.

Als ik op jaarbasis tussen de 50.000 en de 100.000 verdien ben ik dik tevreden en ook nu klaag ik niet.
Om me heen zie ik mensen die maar niet tevreden zijn met wat ze hebben, hoeveel het ook is. Gelukkig zie ik ook mensen om me heen die minder verdienen per jaar en ook tevreden zijn. Het is maar waar je naar kijkt.

Gezin
Een andere keuze die gemaakt heb is voor het gezin. Het meemaken van bijzondere momenten van je gezin kan alleen nu, werken kun je altijd nog is mijn motto.

In mijn laatste baan, als werknemer, was een van de afspraken dat je vanaf 8:00u aanwezig bent en tenminste tot 17:00u werkt. Als manager moest je het goede voorbeeld geven. Hoe lang en hoe vaak ik ook werkte was niet van belang, 8:00u aanwezig.

Dit had als gevolg dat ik nooit mijn kinderen naar de basisschool kon brengen. Iets dat voor mij belangrijk was en ik had daar moeite mee.

De klassikale ouderavond van onze zoon was wat laat gepland toen hij in groep 6 zat, begin oktober. Ik zat in de klas en luisterde nauwelijks naar wat er verteld werd. Er was een gedachte die mij de gehele tijd bezig hield. “Dit was de eerste keer dat ik de juf van onze zoon zag.”

Dat vond ik een ramp. Die avond heb ik een keuze gemaakt, ik ga een dag minder werken.

Natuurlijk moest ik dit afstemmen met de directeur. Hij stemde in, en merkte nog op “Je realiseert je wel dat dit van invloed is op je carriere.” Waarop ik dacht “Nou en, mijn gezin is ook van invloed op mijn carriere”

April 2006 had ik opnieuw een gesprek met de directeur/eigenaar. Dit keer diende ik mijn ontslag in en vertelde dat ik ging werken als zelfstandige.

Twee mooie projecten voor het bedrijf wilde ik eerst afronden en een goede aansluiting voor de opvolger vinden. Mijn laatste werkdag als werknemer was 30 september 2006 en 1 oktober 2006 was ik zelfstandig ondernemer.

Ondertussen was ik verslingerd geraakt aan het bloggen en zag de kansen met name als er een duidelijke focus is. Klanten aantrekken via internet sloot perfect aan bij mijn keuzes. Ten eerste, geen mensen lastig vallen met je aanbod als ze jou niet nodig hebben, dus klanten aantrekken. Ten tweede, het kan perfect vanuit huis.

Dus het onderwerp werd steeds duidelijker, klanten aantrekken. Dit onderwerp staat ook nog steeds als een paal boven water. De methode verschuift een beetje, maar daarover later meer.

Het tweede deel een goede balans tussen werk en gezin is voor mij enorm belangrijk en staat altijd hoog op mijn agenda. Wat ik mij de afgelopen twee weken ging realiseren, met hulp van anderen, is dat er meer mensen zijn die dit belangrijk vinden. Dat hier ook mensen tussen zitten die hier hulp bij nodig hebben.

2161631027 d038f1c69f Het wordt tijd om uit de kast te komen

Focus
OK, we gaan de focus dus verder aanscherpen. Geen uitbreiding, geen verbreding maar we draaien aan de lens en stellen opnieuw scherp. De focus op een kleiner deel van het landschap.

De inhoud van deze site wordt uitgebreid met informatie, tips en gesprekken hoe je ondernemer kunt zijn met een voldoende ruimte voor je gezin. De focus komt op zelfstandige professionals die klanten willen aantrekken via internet EN willen genieten van haar/zijn gezin.

Waar je vanaf nu op rekenen mag is dat er meer geschreven gaat worden en dat je vaker een nieuwsbrief gaat ontvangen, doel eens per 2 weken. De nieuwsbrief zal bovendien een combinatie worden van klanten aantrekken via internet en werk/gezin organisatie. Nog niet geabonneerd? Schrijf je nu in en leer hoe jij minder kunt verkopen, meer klanten aantrekken en jouw leven kunt leiden.

Daarnaast werk ik aan een aantal producten die jou gaan helpen klanten aan te trekken als zelfstandige professional. Denk aan een boek over Facebook voor je bedrijf, Klanten krijgen met social media, LinkedIn voor meer klanten en een aantal programma’s waar ik de komende maanden meer over ga vertellen. Ken je Facebook for your business al? Een 90 minuten webinar inclusief handige PDF met alle bronnen uit het webinar.

Ik hoor graag je reactie op deze aangescherpte focus.

cc Het wordt tijd om uit de kast te komen photo credit: Nina Matthews Photography en nova031

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Het wordt tijd om uit de kast te komen

 


 

11 Comments

 • At 9 mei 2011, Ellen de Lange-Ros wrote:

  Mooie beschrijving van je eigen zoektocht, die voor mij heel herkenbaar is. Of eigenlijk moet ik eerlijk zijn: mijn gezin/prive is altijd belangrijker geweest dan m’n werk. Werken is leuk, maar tijd voor sport/gezin/inspiratie is minstens zo leuk. En het mooie is: dat hoeft helemaal niet ten koste van elkaar te gaan, maar kan prima samengaan en versterkt elkaar juist.

 

Wel merk ik dat het als zelfstandig ondernemer veel makkelijker is om dit allemaal te organiseren dan in loondienst (met managers die sturen op aanwezigheid “anders heeft het gevolgen voor je carriere”). Pffff… wat heb ik het daarmee gehad!

Ben benieuwd welke inspiratie je mij als ondernemer gaat geven om m’n werk/prive-balans nog beter te organiseren. Heb nu al zin in je nieuwe focus.

 

 • At 9 mei 2011, Yolanda wrote:

  Hallo Erno,

  Hoe herkenbaar! Ook ik heb als manager de meest waanzinnige uren gemaakt voor mijn werkgever en mijn team. Tussendoor nog even twee opleidingen gefietst, een gezin, huishouden en een sociaal leven. En toen hield het op. Het licht ging uit en ik ben meer dan een jaar uit de running geweest om fysiek weer op krachten te komen. Ik was totaal uitgeput. Dat jaar heeft mij aan het denken gezet en december 2010 heb ik van het ene moment op het andere mijn baan opgezegt. Gekozen voor mijn gezin en voor mij zelf. Nu run ik een eigen bedrijfje als ZZPer. Ja ook druk, maar zo leuk en ik kan de agenda zelf beheren. Wat ik ook netjes doe. Regelmatig gaat er een streep door een dag en die is voor quality time! Dit is het beste wat ik tot nu in mijn leven heb besloten. Nu heb ik plezier in mijn werk, gezinsleven en mijn sociale leven. Dus voor de mensen die nog voor deze keuze staan zeg ik “gewoon doen”!

  Groetjes.

  Yolanda Zandstra

  Regalo The-Art-Of-Giving

 • At 9 mei 2011, Erno Hannink wrote:

  @Ellen leuk dat het zo herkenbaar is. We gaan aan de slag met de inspiratie.

  @Yolanda Mooi dat je gekozen hebt, jammer dat daar soms zoiets heftigs voor nodig is. Dat moet anders kunnen. Zelfstandige zijn helpt daar zeker bij. Dank je wel voor de ondersteuning.

 • At 9 mei 2011, Stefaan Lammertyn wrote:

  Erno,

  Mooie voornemens. Zit als zelfstandig ondernemer ook vaak met dat onevenwicht tussen gezin en gewin. Ook in mijn vriendenkring is dit het geval. Combinatie van beiden is niet altijd evident.

  Tips zijn dan ook zeer welkom.

  Kijk uit naar jouw volgende posts.

  Succes en keep up the good work!

  Stef.

 • At 9 mei 2011, Paul Loomans wrote:

  Wat goed dat je zo´n geluid laat horen.

  Ik ben het helemaal met je eens. Het leven, je partner en kinderen, tijd besteden aan je vrienden en ook eens lekker niks doen.

  Anders kijk je over een tijdje achterom en denk je: waar deed ik het allemaal voor?

 • At 9 mei 2011, Joël Franklin wrote:

  Ik ben heel erg geintresseerd u kunt mij zeker mailen.

 • At 9 mei 2011, Hiske Huiting wrote:

  Mooie “Uit de kast komen” heb je geschreven Erno.

  “Life is all about priorities” is een oud cliché maar nog elke dag helemaal waar. En iedereen is vrij om zijn eigen prioriteiten, soort werk, klanten, privé, tijd, etc. in te delen.

  Het zoeken naar balans is in de hectische tijd van nu een mooie zoektocht en ja, zelfstandig ondernemer zijn helpt daar bij maar kan je soms ook tegenwerken.

  Mooi dat je dit ook op je website meer naar voren laat komen.

  Mijn echte “uit de kast komen” moet nog gebeuren. Ik heb nog een droom weer meer op het podium te staan als spreker. Maar ook dat gaat wel lukken.

  Veel succes met de vernieuwde aanpak.

 • At 9 mei 2011, Erno Hannink wrote:

  @Stefaan klinkt goed “evenwicht tussen gezin en gewin” Dank je wel. Ik ben benieuwd waar het volgens jouw vooral wringt?

  @Paul dank je wel- fijn dat het herkenbaar is en de keuzes lijken zo simpel.

  @Joël ik heb je mail gestuurd

  @Hiske dank je wel – iedereen is vrij om alles in te delen en toch zitten we vaak vast in patronen waardoor het zo lastig lijkt. Hoe werkt het zelfstandige zijn daarbij tegen volgens jou?

  Zeker doen, spreken is enorm leuk en de volgende stap gaat daar voor mij ook nog komen, maar dat heb ik bewaard voor een volgend artikel 🙂

 • At 9 mei 2011, Gerti van Stijn wrote:

  Beste Erno,

  Mooi en inspirerend artikel! Voor mij is zelfstandig ondernemen (sinds 1998 al weer) een manier van leven. Het biedt mij ontzettend veel vrijheid, terwijl het meestal ook heel hard werken is. Die vrijheid is iets waar ik zo op gesteld ben, dat ook in periodes waarin het zelfstandig ondernemen eens niet zo lekker loopt als dat ik eigenlijk zou willen, ik het zelfstandig ondernemen voor geen goud 🙂 op zou willen geven om in loondienst te werken. Vooral nu wij in Frankrijk wonen en werken is die vrijheid mij ontzettend veel waard. Ik ontvang veel gasten die inderdaad op zoek zijn een balans tussen werk – vrije tijd – gezin. Mensen soms met torenhoge salarissen die tegen mij uitspreken dat zij ook wel zo zouden willen leven… Het hele leven bestaat uit keuzes maken. Kiezen voor zelfstandig ondernemen – zeker als je geen vangnet hebt van bijvoorbeeld een partner die genoeg verdient om ook in magere tijden alle kosten te kunnen blijven betalen- is mijns inziens een keuze voor vrijheid maar ook een keuze voor offers brengen en discipline. Je focus scherp houden is daarbij onontbeerlijk.

  Hartelijke groet,

  Gerti van Stijn I Maison van Stijn

 • At 9 mei 2011, Lianne Ebbinkhuijsen wrote:

  Wauw Erno, dat noem ik nog eens een ‘niche’!!

  Je zegt “Ik hoef geen miljonair te zijn”, maar

  kan het niet mooi samengaan; heel veel klanten (online) trekken – miljonair worden en meer vrijheid genieten met je gezin..?

  Succes en tot je volgend artikel

  Hartelijke groet,

  Lianne

 • At 9 mei 2011, Erno Hannink wrote:

  @Gerti – het klinkt als dat jij ook mooie keuzes hebben gemaakt. Hoeveel gasten je ontvangt heb jij als ondernemer ook altijd nog controle over. Zo kun je elke dag weer kiezen.

  @Lianne Dank je wel. natuurlijk kan het ook samengaan. Kijk maar eens naar dit artikel Balancing Life as a Mom, Wife & CEO. Er zijn al genoeg ondernemers die mij willen helpen miljonair te worden. Mij gaat het er om dat tevreden bent met wat je hebt. Wat ik mij afvraag: Als je je eerste miljoen hebt vergaart wat is dan je volgende doel, nog een miljoen? Ik voel een nieuw artikel opkomen 🙂

 • This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

  Het wordt tijd om uit de kast te komen

  Enhanced by Zemanta
  Geen reacties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  odido is dat wel okido
  Ondernemen
  Is de nieuwe naam Odido wel okido?

  Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

  stap-budget stopt
  Ondernemen
  1
  Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

  Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een …

  office centre failliet
  Ondernemen
  Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

  Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

  Shares