Rust, Reinheid en Regelmaat voor de ondernemer

Altijd het zelfde. Wat had ik daar een hekel aan. Ik wilde vooral nieuwe dingen doen. Herken je dit?

Langzaam maar zeker begin ik de voordelen te zien van regelmaat en routine. Het zorgt voor rust. In je hoofd, bij je partner, bij de klanten.

rust, reinheid en regelmaat voor ondernemers

Ik kan me goed herinneren wat een hekel ik daar aan had. De routine die de directeur en eigenaar had ontwikkeld in de loop van de jaren.

De boterhammetjes in de boterhamtrommel. Het fruit er naast. Iedere dag dezelfde manier de sinaasappel schoonmaken en opeten.

Verschrikkelijk vond ik het. Het ontbrak aan spontaniteit, aan verandering. Dacht ik.
Ik was anders, het moest regelmatig anders. Van ander beleg tot nieuwe processen, producten en diensten.

Of die keer dat ik met Roy voor het mededelingenbord bij Stork Veco stond. Daarop hing een mededeling van 2 collega’s die 25 jaar in dienst waren. Ze werden gefeliciteerd en kregen een herinnering. Volgens mij een horloge.

Onze reactie was. “Man, als je hier naar 25 jaar nog werkt zouden ze geen cadeau moeten geven maar je salaris moeten korten. Ga eens wat anders doen.”

Routine

Steeds meer realiseer ik me dat routine voordelen heeft. Je hoeft minder na te denken. Hierdoor houd je ruimte over om na te denken over de dingen die er toe doen. Dingen die voor je bedrijf echt belangrijk zijn.

Florence Nightingale (1820 – 1910) – de dame met de lamp – is de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Ze schreef Notes on Nursing.

Hierin noemt Nightingale zes punten waarop je moet letten voor een goede gezondheid:

  • Licht en lucht
  • Eten en drinken
  • Slapen en waken
  • Beweging en rust
  • Afscheiding en uitscheiding
  • Gemoedsbewegingen (innerlijke onrust)

In Nederland werd dit vertaald naar: Rust, Reinheid en Regelmaat. Zij werkte onder andere vanuit de werkwijze dat Rust, Reinheid en Regelmaat het herstellen van patiënten bevordert.

Volgens mij zijn dit ook de punten waarop de ondernemer goed moet letten. En ook precies de punten waar het bij ondernemers eenvoudig achteruit gaat als de druk in het bedrijf toeneemt.

Rust

Voldoende slaap. Tussen de 8 en 7 uur slaap is een gezonde dosis. Al denk je misschien dat dit het eerste deel is waar je tijd kunt winnen als ondernemer, minder slapen.

Minder slaap betekent ook dat je gevoeliger wordt voor stress, sneller geïrriteerd bent en minder weerstand hebt. Natuurlijk is niet iedereen gelijk en zijn er uitzonderingen.

Neem de proef eens op de som. Zorg ten minste een week voor voldoende slaap (8 uur) en kijk of je beter functioneert. Een goede kans dat je overdag creatiever bent.

Bijna iedere nacht slaap ik 7,5 – 8 uur.

Rust in je hoofd
Naast voldoende slaap is het goed overdag regelmatig rust in je hoofd te stimuleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door iedere dag ongeveer 60 minuten te wandelen.

De dagelijkse wandeling zorgt er voor dat ik meer rust in mijn hoofd krijg. Hierdoor wordt ik weer creatiever. Het lukt mij niet iedere dag te wandelen, soms denk ik dat ik te druk ben (pffff).

Als ik wandel betekent dat ik de eerste 15-20 minuten nog veel door mijn hoofd gaat van waarmee ik bezig was. Dan worden de stemmen stiller en ontstaat er rust en ruimte.

Langzaam maar zeker begint dan het creatieve proces weer. Los van waar ik mee bezig was komen er nieuwe ideeën en oplossingen.

Een uur stevig doorwandelen zorgt ook voor beweging, zonlicht op mijn gezicht en frisse lucht. Allemaal punten waardoor ik na de wandeling weer lekker aan de slag kan.

Reinheid

Met reinheid is het tegenwoordig wel wat anders dan 100 jaar geleden.

Bij reinheid denk ik vandaag vooral aan gezond eten en drinken. Gevarieerde voeding, groenten, vis, minder vlees.

Sinds een jaar of vier drink ik nauwelijks koffie. Overdag als ik werk in mijn eigen kantoor drink ik vooral water.

Regelmaat

Bijna iedere dag gaat om 5.30u de wekker. Als de wekker niet aanstaat ben ik ook ergens tussen 5.15-6.00u wakker. Ook in het weekend.

Het is de routine waar ik niet meer over hoef na te denken. Zo lang als ik mij kan herinneren sta ik vroeg op. Een paar maanden geleden heb ik dit vervroegd naar 5.30u.

Wil je dan 8 uur slapen dan moet je dus op tijd naar bed. Zo lig ik regelmatig tussen 21.00u en 21.30u in bed. Ik lees nog wat en ga dan slapen. Op tijd naar bed betekent voor mij ook dat ik minder tijd verspil met TV kijken.

Het is heerlijk in de ochtend te werken als alles nog stil is. Dit betekent ook dat ik op dat moment geen e-mail lees, geen Facebook of Twitter open. Ik focus iedere dag in de ochtend op twee tot drie dingen.

Dit zijn de momenten dat ik vaak lees om mijn hersenen open te stellen voor nieuwe ideeën. Verder schrijf ik vaak in de ochtend, artikelen een stuk voor een boek of een nieuwsbrief bijvoorbeeld.

Ook voor de rest van de dag is er zo veel mogelijk regelmaat. Rond dezelfde tijd lunch. Als ik tussendoor trek krijg is het tijd voor fruit.

Later in de middag is er ruimte voor de sociale netwerken en de e-mail. Door pas later op de dag de inbox te openen zorg ik er voor dat ik mijn eigen dagindeling kan maken en niet wordt geleid door mijn e-mail inbox.

Deze regelmaat was waar ik een paar jaar geleden nog een hekel aan had. Nu zie ik de voordelen voor rust bij mijzelf, mijn gezin en de klanten van mijn bedrijf.

Jouw routine

Heb jij ook dit soort rust en regelmaat ontwikkelt waardoor je bedrijf beter loopt, waardoor jij beter functioneert?
Wat is jouw belangrijkste tip om als ondernemer een nieuwe routine voor te ontwikkelen?

Afbeelding: GaryCycles hammocks

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

odido is dat wel okido
Ondernemen
Is de nieuwe naam Odido wel okido?

Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

stap-budget stopt
Ondernemen
1
Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een …

office centre failliet
Ondernemen
Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

Shares