Speel net zo hard als je werkt

“Je kunt niet honderd kilometer per uur blijven rennen als je jezelf niet oplaadt.” Dit is een zin uit de column van Richard Branson in de Sprout van oktober 2012.

Ik liet de column lezen aan mijn vrouw. “Richard Branson is de oprichter van Virgin en zelfs hij heeft het over balans in ondernemen en gezin in deze column.”

work hard play hard lululemonathletica 7874320910 s Speel net zo hard als je werkt

Door haar dit artikel te lezen wil ik laten zien dat de richting die ik verder in ga past bij dit moment. Waarvan zij het gevoel heeft dat in het huidige economische klimaat de ondernemers het vooral zal gaan om meer omzet krijgen.

Het onderwerp, tijd voor je bedrijf EN je gezin, past volgens mij juist helemaal in deze tijd. We keren terug naar bekende waarden om ons heen.

Een van de stabiele waarden voor een ondernemer is het gezin, daar kun je altijd op terugvallen. Gaat het goed met je bedrijf of gaat het even wat minder, jouw gezin is er.

Naast je gezin gaat het ook over tijd en aandacht voor jezelf en de gemeenschap.

Onderwerpen die zo eenvoudig door Branson worden neergezet en als hem het lukt met een mega bedrijf, wat is dan nog jouw excuus?

Mijn vrouw had de verklaring dat Branson dit nu wel kon, maar dat hij het waarschijnlijk heel anders deed in het begin, tijdens de opbouw van zijn bedrijf. Een kleine ondernemer moet gewoon hard werken.

Daar geloof ik niet in. Natuurlijk moet je hard werken, maar met alleen hard werken red je het niet.

De 5 pilaren voor jou

Het is goed ruimte te maken voor de volgende 5 pilaren:

 1. Aandacht voor jezelf
 2. Aandacht voor je gezin
 3. Aandacht voor je bedrijf
 4. Aandacht voor de gemeenschap
 5. Een betere wereld
English: Industrialist Richard Branson at the ...
English: Industrialist Richard Branson at the Time 100 Gala, May 3, 2010. Photo by David Shankbone. This photos is licensed under the Attribution 3.0 license, which means it can be used and modified for any purpose only if the author is properly credited where it is used. Category: Richard Branson Category:Time 100 Gala (Photo credit: Wikipedia)

Deze pilaren zie je terug komen in de column van Branson. En uit alles blijkt dat hij van uitdaging houd en vernieuwing zoekt. Nu, en tijdens de begin tijd van zijn bedrijf.

Punten die Branson onder andere noemt zijn:

 • “Waar ter wereld ik ook ben, als ik een paar minuten over heb bel ik mijn vrouw en kinderen.” (Tijd voor je gezin)
 • “Als ondernemer moet je ook flexibel zijn dat je in de gelegenheid bent om de prioriteiten bij te stellen als zich problemen voor doen.” (Tijd voor je bedrijf)
 • “Het is van cruciaal belang om tijd vrij te maken voor nadenken.” (Tijd voor jezelf)
 • “Ook even bezig zijn met anderen kan revitaliserend werken. … liefdadigheidswerk kan louterend zijn.” (Tijd voor de gemeenschap)
 • “Even een moment voor jezelf nemen kan eveneens een groot verschil maken.” (Tijd voor jezelf)
 • “Vergeet tot slot niet om tijd te maken om te sporten – om je hersens actief te houden, moet je actief zijn – en om te ‘spelen’ en te lachen.” (Tijd voor jezelf)
Branson:

“Je bent succesvoller als je iets leuk vindt en het naar je zin hebt. Dus ‘speel’ net zo hard als je werkt.”

Wil je meer over Branson leren en het ontstaan van de bedrijven binnen de Virgin groep, lees dan eens een van zijn boeken (aff).

Meer over de 5 pilaren in Balans in ondernemerschap en gezin

Jouw balans

Waar ligt jouw focus op dit moment? Werk je hard aan meer klanten en meer omzet. Of maak je heel bewust ook tijd en ruimte voor jezelf en je gezin?

Deel hieronder hoe jij tijd vrij maakt voor je gezin of jezelf naast je bedrijf.

Inspiratie: column in Sprout – Beschik over je eigen tijd.

Credit foto: lululemon athletica

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Enhanced by Zemanta
Geen reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ondernemen
Korting geven bij verjaardag slim?

Er is er één jarig hoera hoera. Super leuk en laat de vele leuke berichten via de vele sociale media kanalen maar binnen komen! Nog leuker, een paar mensen bellen jou. Maar heb je heel veel geluk dan krijg je cadeautjes! Dat vind ik super leuk. Het kan ook andersom, …

bordspellen voor ondernemers
Ondernemen
Beste bordspellen voor ondernemers

Met de huidige avondklok en lockdown is het spelen van gezellige bordspellen een aanrader. Het is leuk om te doen, schept of versterkt de band onderling en je leert er vaak ook nog iets van. Daarnaast is het spelen van een spelletje een goede afleiding als je stress ervaart van …

office centre gesloten vestigingen
Ondernemen
2
Office Centre sluit 7 vestigingen

Klanten van getroffen Office Centre vestigingen hebben een email ontvangen van directie en medewerkers. De email opent met de tekst: “Graag willen we je informeren over een belangrijk besluit met betrekking tot jouw Office Centre vestiging“. In de email geeft de organisatie aan dat ook Office Centre is getroffen door …

Shares