Vrijheid als ondernemer

Vrijheid voor de ondernemer. Wat betekent dat?

“Doen wat je wil, met wie jij wil, wanneer je wil en waar jij wil.”

Dat is vrijheid voor mij. Dat jij de keuze hebt.
Niet anderen bepalen wat jij moet doen. Met wie jij moet werken. Waar jij moet werken. Wanneer je moet werken.
Dat bepaal jij.

vrijheid ondernemer

 

Vrijheid om te doen wat jij wil

De klant bepaalt niet wat jij wil. De klant bepaalt niet wat jij moet doen. Dat bepaal jij. Dit is jouw bedrijf, jouw keizerrijk.

Jij bepaalt allereerst wat je wil doen.

Vrijheid om dat te doen met wie jij dat wil

Jij bepaalt met wie jij dat wil doen. Jij bepaalt met wie jij wilt werken.

Met wie wil je samenwerken? Met welke klanten? Met welke leveranciers? Met welke partners? Met welke maatjes?

Bepaal wie jouw doelklant is. Met wie wil jij het liefste werken, wie wordt gelukkig van jou? Wie behaalt de mooiste resultaten met jouw coaching? Dit is geen ideale klant! Dit is geen denkbeeldige klant. Dit is een klant die je kiest uit jouw klantenbestand. Iemand die je al kent en waarmee je in gesprek gaat.

Achterhaal het probleem van de klant en biedt dan jouw oplossing. Dan doe je wat jij wil doen en met wie je dat wil doen.

Vrijheid om te doen wanneer jij dat wil

Je overlegt met de klant wat een goed moment is om jouw werk te doen. Jij geeft de grenzen aan, net als je klant. De klant mag dan koning zijn, maar dit is jouw keizerrijk. Het is ook jouw agenda, jouw planning, jouw dag.

Je helpt de klant niet het beste door te dansen naar haar pijpen. Je checkt niet 20x per dag je inbox en reageert zo snel mogelijk als ze een e-mail stuurt.

Dan bepaalt de klant jouw agenda. Dit komt het werk met de klant niet ten goede.

Vrijheid om dat te doen waar jij dat wil

Waar werk jij het liefste? Maak deze keuze en kies de doelklant die ook graag op deze manier werkt.

Werk je graag overal ter wereld, dan is online coaching een handige oplossing. Niet iedere klant houdt hier van maar dit is geen probleem. Jij wil niet werken met iedere klant!

Ontmoet jij graag mensen op andere locaties? Spreek af bij de klant. Niet iedere klant wil dat, maar jij wil niet iedere klant.

Houd je niet van reizen? Laat de klant naar jou komen.

Houd je juist wel van reizen? Vind klanten over de wereld en bezoek ze.

Kleine dromen of groots denken

Vrijheid om te kiezen of jij een groot bedrijf wil, of juist een klein bedrijf met grootse impact. Een bedrijf voor jezelf om je gezin te onderhouden of met veel (virtuele) werknemers. Dat is jouw keuze. Dat is vrijheid.

Er is nergens vastgelegd dat je pas gelukkig wordt als je een groot bedrijf hebt met x-medewerkers en 1 miljoen omzet. Je mag ook klein dromen waarbij je maar enkele klanten hoeft te helpen om gelukkig te zijn, daar is niets mis mee.

Misschien wil je alleen maar je hypotheek versneld aflossen en je huidige levensstijl onderhouden. Wat voldoende omzet is dat bepaal alleen jij.

Laat je niet meeslepen in de marketing van nog een vakantie, meer spullen, weer een nieuwe auto en de nieuwste mode. Het zijn beelden die we iedere dag weer zien via de televisie, krant, social media, advertenties, bladen… De behoefte naar meer is onverzadigbaar. Daar vind je geen vrijheid.

Vrijheid krijg je niet met een bepaalde omzet

In interviews met mijn doelklant voor een bepaald programma kwam het woord ‘vrijheid’ regelmatig terug. Ze wil graag meer klanten, meer omzet, onafhankelijk zijn. Vrijheid.

Meer klanten en meer omzet geeft niet automatisch vrijheid.

Ik herinner met de documentaire over Ali B waarin zijn vrienden spraken over een moeilijke periode. Ali B. had enorm hard gewerkt voor bekendheid, voor de doorbraak. Nu was het moment er eindelijk. Hij was doorgebroken. Zijn singles en albums verkochten en de optredens waren uitverkocht. Hij werd gevraagd voor allerlei programma’s. Ali B. kon niet meer.

Ali B. had het idee hard te werken naar de doorbraak. Wanneer hij dat zou bereiken kon hij daarna rustig aan doen. Dan heb je vrijheid. Maar, toen het succes er eenmaal was, moest hij juist nog harder werken.

Hard werken naar jouw doorbraak en dan genieten van je vrijheid? Werken naar een omzet van € 50.000, € 100.000 of € 1.000.000 en dan heb je vrijheid? Nee, dan moet je juist nog harder werken om dit door te zetten, verder uit te bouwen. De mensen met wie je werkt verwachten steeds meer van jou.

Wanneer heb jij vrijheid?

Nu.

Wanneer je kiest.

Het is dus niet de vraag óf maar, wanneer je kiest.

Wanneer kies jij voor focus?

Wanneer kies jij voor de doelklant waarmee jij wil samenwerken?

Wanneer kies jij met wie je samenwerkt?

Wanneer durft jij groots te denken? Wanneer durf jij te kiezen voor klein denken?

Wanneer kies je echt voor jezelf?

Begin nu. Dit is vrijheid.

Doen.

Je moet het natuurlijk wel doen.

 

Vandaag is de dag om te kiezen voor jouw vrijheid. 5 mei 2015, zeventig jaar na de bevrijding van Nederland kies jij voor jouw vrijheid als ondernemer.

This article is originally from ErnoHannink.nl under Creative Commons 2.5

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

odido is dat wel okido
Ondernemen
Is de nieuwe naam Odido wel okido?

Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

stap-budget stopt
Ondernemen
1
Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een …

office centre failliet
Ondernemen
Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

Shares