Beheer van meerdere domeinnamen

Webhosting

domain-name-registration-Website-HostingVeel webmasters / webdesign bedrijven / uitgevers hebben veel domeinnamen in hun beheer. Sommige mét website en nog vele andere zonder site. Daarbij help je misschien ook klanten met het registreren van domeinnamen + hosting? Grote kans dat je inmiddels accounts en abonnementen hebt lopen bij vele verschillende hostingpartijen. En wat ook vaak gebeurt dat is dat je lang geleden een domeinnaam en website hebt gelanceerd bij Hosting bedrijf AAAA en dat nu al jaren zo hebt laten staan. Dan krijg je op een dag weer een factuur van Hosting bedrijf AAAA en opeens valt op dat zij gewoon nog 15,00 euro rekenen voor de domeinnaam registratie. Dit terwijl je bij een ander bedrijf bijvoorbeeld 8,50 euro per jaar betaald voor een andere .NL domeinnaam. Dus verhuizen die domeinnaam. Maar waar naartoe?

Wanneer je al veel te maken hebt gehad met hosting en domeinnamen dan weet je waarschijnlijk ook dat het geen noodzaak is om de domeinnaam bij hetzelfde hostingbedrijf onder te brengen die ook de website host. Je kunt voor domeinnaamregistratie dus een andere leverancier (registrar) gebruiken dan voor de hosting van de website. Dit biedt het voordeel dat je bijvoorbeeld eenvoudig kan switchen qua hostingprovider terwijl je dan niet de administratieve rompslomp krijgt van het verhuizen van de domeinnaam (formulieren invullen, token / auth code / autorisatiecode / verhuiscode opvragen, etc.). Ook bieden niet alle hostingbedrijven toegang tot de DNS waarmee je de domeinnaam technisch gezien zelf kunt beheren. En het kan een financieel voordeel opleveren.

Hieronder enkele mogelijke oplossingen / leveranciers / registrars voor het registeren en beheren van meerdere domeinnamen, zowel technisch als administratief.

LET OP: de in dit artikel genoemde prijzen zijn inmiddels mogelijk aangepast, de prijzen zijn overgenomen van de websites van de providers op het moment dat ik dit artikel schreef.

Transip

transipEen bekende registrar (en hoster) is Transip. Zij bieden een hele prettige en mooie interface voor het beheren van domeinnamen. Zij waren ook één van de eerste (inmiddels alweer heel wat jaren geleden) die het pushen van NL-domeinen heel eenvoudig hadden gemaakt. Dit zorgde voor veel nieuwe klanten binnen de website markt (inkopen en verkopen van sites en domeinnamen). Ook was / is Transip vaak heel scherp met zijn registratie prijzen. Regelmatig was er een actie waarbij je een Nederlandse domeinnaam kon registreren voor slechts 1 euro per jaar (alleen voor het 1e jaar).

Deze registrar is nog steeds een aanrader. Het is een professioneel bedrijf met moderne apparatuur en software die up-to-date is. In de admin panel kun je jouw domeinnamen in een categorie indelen (zoals met-website en zonder-website, 4-letters, 5-letters, etc.). Natuurlijk heb je volledig beheer over het DNS. En mooi voor de ontwikkelaars onder ons, zij bieden een API waarmee je vanuit jouw applicatie kunt werken met domeinnamen (registratie, whois gegevens opvragen, verhuizen, houder wijzigen, domein lock instellen, etc.).

De prijzen van Transip zijn vaak zeer scherp. Ze hebben regelmatig aanbiedingen met flinke kortingen (soms zelfs slechts 1 euro). Op het moment van dit schrijven kost de registratie van een .NL domeinnaam slechts 3,99 euro (excl. btw) per jaar /  4,83 euro (incl. btw). Maar let op, dit is alleen voor het 1e jaar. Na het eerste jaar betaal je de volle prijs en die is 7,49 euro (excl. btw) per jaar / 9,06 euro (incl. btw). Ook de .Com, de .eu, .be en de .net zijn aanzienlijk goedkoper voor het eerste jaar op dit moment.

 

Hostnet

hostnetOok hostnet is een redelijk bekende provider. Ook zij bieden DNS beheer en hebben op dit moment een aanbieding voor 5,- euro (excl. btw) voor alleen het eerste jaar een NL domeinnaam registreren / 6,05 euro (incl. btw). Echter zonder aanbieding moet je bij Hostnet 12,10 euro per jaar betalen en hierdoor betaal je binnen 2 jaar al meer dan bij andere hier genoemde registrars.

 

Antagonist

antagonistDit is een hostingprovider met een hoge waardering op diverse review sites. Ook hebben zij een heel interessant reseller pakket. Ook Antagonist biedt DNS beheer.

De prijs is niet de hoogste, maar zeker ook niet het meest gunstige. Zij vragen voor een .NL domeinnaam 0,75 euro per maand exclusief btw. Je betaalt dus 10,95 euro per jaar inclusief btw.

Antagonist heeft op de prijzenpagina een tabel staan met de prijzen van andere providers (en ze worden gelijk ook “boefjes” genoemd vanwege de verborgen kosten). Hierin staat bijvoorbeeld dat Transip 12,49 euro per jaar rekent voor het registreren van een .NL domeinnaam. Dit is onjuist. Volgens deze tabel rekent Hostnet 17,45 euro voor de registratie. Dit is ook onjuist. En in de tabel staat dat Argeweb zelfs 32,97 euro rekent terwijl op de website zij een prijs vermelden van 9,95 euro. Dus wie is hier nu het boefje? Of eerder de “jokkebrok”? Ja juist, Antagonist zelf! Waar jokken ze dan nog meer over?

 

Godaddy

Dit is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. Zij liepen een paar jaar terug vér voor op de Nederlandse registrars qua service / tools / prijzen / software / etc. En mogelijk werk je al met deze provider voor jouw .COM / .NET / .ORG en .INFO domeinnamen? Dit was een tijd terug een prima leverancier als je met creditcards of met Paypal kon betalen en net even iets goedkoper de niet .NL domeinnamen wilde registreren. Zij noemen zichzelf de grootste REGISTERHOUDER ter wereld, en dat kan best kloppen.

Inmiddels heeft GoDaddy ook echt een Nederlandse website, NL domeinen kunnen worden geregistreerd en prijzen in Euro’s (tsja, of dit nu echt een voordeel is?). De afhandeling van de bestelling is wel echt Amerikaans. Je moet namelijk eerst door meerdere schermen klikken met diverse aanvullende aanbiedingen zoals e-mail, privacy bescherming, een webbouwer, etc. Maar het grootste nadeel is het niet met iDeal kunnen betalen (tenzij je dit doet via Paypal of via Moneybookers / Skrill). De prijs is wel interessant, voor een NL domein 5,99 per jaar (normaal zonder korting is dat 7,99 per jaar).

 

Versio

versioHet hostingbedrijf Versio staat bekend als een echte prijsvechter. Zij bieden een aardig hostingpakket aan voor 6 euro per jaar, een zeer lage prijs. Echter zij kunnen zulke scherpe tarieven aanbieden omdat zij op één hostingserver ontzettend veel websites plaatsen / hosten, meer dan veel andere hosters doen. En dit is geen probleem voor een eenvoudige html website. Echter voor een website met een CMS (zoals WordPress of Joomla) is dit wel een nadeel en zul je merken dat de website vaak traag is en slecht reageert. Maar is dit nadelig voor het slechts hosten en registreren van domeinnamen? Ja en nee. Technisch gezien zijn er weinig problemen bij Versio rondom de registratie en het beheer van diverse domeinnamen. Je zou zelfs een andere nameserver kunnen instellen, mocht je bang zijn voor dergelijke problemen. Er zijn helaas wel wat meldingen dat het administratief niet altijd lekker loopt bij Versio. De klagers raden aan jouw facturen goed in de gaten te houden. En ook melden mensen dat ze aanmaningen krijgen nadat ze al bij Versio zijn vertrokken.

Bij dit bedrijf betaal je voor het eerste jaar slechts 3,24 euro (excl. btw) voor een .NL domein. De volgende jaren betaal je 3,99 euro (excl. btw). Dit zijn deze hele voordelige tarieven. Dit is dus zeker het overwegen waard, let alleen wel goed op de facturen (of ze kloppen) en laat domeinnamen ook niet per ongeluk verlopen want anders betaal je alsnog een hoog bedrag.

Domeinwinkel

 Een mogelijk minder bekende partij in domeinregistratieland maar wel eentje met gunstige tarieven (althans voor het 1e jaar). Ook bij de domeinwinkel kun je de DNS beheren en er zijn enkele bulk mogelijkheden (in beperkte mate). Je kunt een reseller account opzetten en dan krijg je extra korting op hosting en domeinregistratie.

Op de domein tarieven pagina laten ze ook bij de Domeinwinkel de prijzen van de concurrenten zien. En ook hier doen ze dit een beetje als een boefje zoals bij Antagonist (al jokken ze hier wel minder erg) en tonen ze niet de actuele prijzen en / of aanbiedingen. Het tarief bij deze leverancier is 3,99 euro (excl. btw) voor het eerste jaar en voor verlenging betaal je het normale tarief van 10,- euro (excl. btw) per jaar voor een NL-domein. Dus over 2 jaar genomen is ook deze provider niet de meest gunstige qua prijs.

 

Open provider

 Ook via openprovider kun je domeinen registreren maar zij werken op een andere manier, namelijk via een soort abonnement. Je moet bij Open Provider bijvoorbeeld jaarlijks 49,- euro (excl. btw)  betalen voor een Basic Flat Fee-pakket (Small) en hiermee kun je tot 100 domeinnamen registreren. Ben je een redelijke grote gebruiker? Dan heb je ook pakketten voor 500 domeinnamen en voor 2000 domeinnamen. Ben je een echte grootgebruiker / een professionele domeinnamen bezitter? Dan kun je ook nog Professional- of Expert pakketten kiezen. Voor een pakket met 15000 domeinen betaal je bijvoorbeeld 2499 euro (excl. btw) per jaar. Dit klinkt misschien als een flinke investering!? Maar die kun je binnen een jaar al terug verdienen. Want NL domeinnamen registreren kost met een small pakket slechts 3 euro (excl. btw) per jaar. Dus reken maar uit: met 50 domeinnamen (die normaal bijvoorbeeld 7,49 per jaar kosten) bespaar je bijna 270 euro, minus de 49 euro dan houd je ongeveer 220,- euro over. Heb je bijvoorbeeld ook nog .com / .net / .org / etc. domeinen dan heb je ook hiervoor veel gunstigere tarieven.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van Open Provider is het gemak van het opzetten van SSL certificaten. Zij bieden certificaten van bijvoorbeeld Symantec (Marktleider op het gebied van SSL-certificaten), GeoTrust, Thawte, Comodo en RapidSSL (Budget SSL-certificaat).

In het kort: 3,00 euro (excl. btw) voor een NL domeinnaam jaarlijks (niet alleen 1e jaar), echter alleen in combinatie met een Flat Fee pakket. Afhankelijk van het aantal domeinnamen dat jij in je bezit hebt mogelijk de goedkoopste oplossing.

Mijndomeinreseller

Mijndomeinreseller Mijndomeinreseller is vergelijkbaar met openprovider omdat zij ook werken met een abonnement. Echter je kunt bij Mijndomeinreseller beginnen met een gratis Lite account dat volgens deze provider zelf voordelig is bij minder dan +/- 40 domeinnamen. Wel handig wanneer je net begint met het verzamelen van domeinen. Heb je meer dan 40 namen dan kun je kiezen voor een basic account, een jaarlijks abonnement van € 45,- (excl BTW). Met een basic account zijn de registratiekosten net even iets lager dan bij het gratis Lite account. Maar zelfs met een Lite account zijn de tarieven erg gunstig. Je moet jezelf wel altijd registreren om domeinen te kunnen vastleggen. Ook bij deze provider toegang tot de DNS, bulk beheer en API mogelijkheden.

Bij Mijndomeinreseller (geen relatie, zover mij bekend, van mijndomein.nl) betaal je voor de registratie van een .NL domein 5,60 euro (exclusief btw, 6,78 euro incl.) met een Lite account. Heb je een Basic account dan zijn de jaarlijkse kosten 4,40 euro (excl. btw).

Extra toelichting / Opmerking!

Ik heb bij de bovengenoemde hostingbedrijven gaan hyperlinks naar de websites van deze bedrijven geplaatst. Dit heb ik niet gedaan omdat ik deze bedrijven geen voordeel wil bieden door ze backlinks te geven (gunstig voor de vindbaarheid). En ik wil ook niet de suggestie wekken dat ik bedrijven aanbeveel vanwege affiliatie inkomsten.

 

Toevoegingen? Suggesties?

Weet jij nog een provider die specifiek voor bulk beheer van domeinnamen een oplossing / dienst heeft met gunstige tarieven? Reageer dan hieronder en geef aan ons door welk bedrijf dit is.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Webhosting
Ook in 2024 weer nieuwe prijsverhogingen hosting

Diverse hostingbedrijven hebben voor 2024 aangekondigd de prijzen wederom te gaan verhogen. De laatste tijd gaan de prijzen rap omhoog. Vorig jaar schreef ik bijvoorbeeld al over de prijsverhoging voor resellers bij Neostrada. En een artikel over de prijsverhogingen van hostingdiensten bij Vimexx. En helaas starten we in dit nieuwe …

webhostnow failliet
Webhosting
Webhostnow failliet – klanten gaan naar Carefree Hosting

  Op 16 april heeft Pepperfield B.V. (het moederbedrijf van Webhostnow) faillissement aangevraagd. Met andere woorden, einde voor het hostingbedrijf Webhostnow. Vanaf 8 mei heeft Carefree Hosting de diensten overgenomen voor alle klanten van Webhostnow en dus zijn deze  personen en bedrijven sindsdien klant van Carefree Hosting. Waarom Webhostnow failliet …

resellerhosting prijzen omhoog
Webhosting
Resellers bij Neostrada gaan bijna 50% meer betalen

De prijsverhogingen vliegen ons nu echt om de oren. Online ondernemen wordt steeds duurder en de inkomsten staan onder druk. Neostrada heeft interessante hostingpakketten voor resellers (of ondernemers die gewoon meerdere websites zelf beheren). Maar vanaf 1 april 2023 gaan ook bij Neostrada de prijzen omhoog. En niet een klein …

Shares