Shutterstock neemt Envato over: Wat betekent dit voor Creatieven?

shutterstock neemt envato over
Algemeen

Envato heeft een definitieve overeenkomst gesloten om te worden overgenomen door Shutterstock. Deze overeenkomst wordt verwacht in het derde kwartaal van dit jaar afgerond te zijn. Envato heeft het vertrouwen in deze sterke strategische combinatie met Shutterstock. De diensten en ondersteuning die klanten gewend zijn die zal blijven bestaan, zo belooft Envato in een mailing. Envato is oprecht enthousiast over de mogelijkheden die deze overname met zich meebrengt en ze kijken ernaar uit om de creatieve gemeenschap samen beter te dienen.

Wie is Envato

Envato bezit meerdere marktplaatsen voor creatieve digitale middelen. Een bekende marktplaats voor webdesigners is bijvoorbeeld ThemeForest (een website met diverse templates waaronder zeer diverse WordPress-thema’s). Andere marktplaatsen zijn CodeCanyon (PHP code, Java code, plugins en mobiele apps), VideoHive (diverse video- en motion graphics tools, templates, plugins), AudioJungle (stock muziek en audio, geluidseffecten), GraphicRiver (graphics, vectoren en illustraties), PhotoDune (stock foto’s, fotografie) en 3DOcean (3D-modellen en materialen). Envato is opgericht in 2006 en heeft zijn hoofdkantoor in Melbourne, Australië. Door de overname van Envato krijgt Shutterstock dus ook websites zoals ThemeForest en AudioJungle in zijn bezit.

Wie is Shutterstock

Shutterstock is een in New York gevestigde aanbieder van een platform dat content aanbiedt voor merken, digitale media en marketingbedrijven. Shutterstock heeft het in Melbourne (Australië) gevestigd bedrijf Envato Pty Ltd. overgenomen voor $245 miljoen. Met deze overname zal Shutterstock zijn aanbod uitbreiden. Shutterstock zal hierdoor zijn bestaande aanbod kunnen aanvullen met Envato Elements en hierdoor ook het bereik uit te breiden naar doelgroepen zoals freelancers, hobbyisten, kleine bedrijven en bureaus. Het bedrijf krijgt er door de overname 650.000 abonnees bij. En daarnaast ook 10 miljoen afbeeldingen, 6 miljoen video’s, 1 miljoen audioclips, 0,5 miljoen sjablonen en 0,2 miljoen graphics & fonts. Ook krijgt Shutterstock een meer divers aanbod voor klanten waaronder code & webthema’s, productmockups, 3D-modellen, fonts en sjablonen. De sjablonen zijn bijvoorbeeld geschikt voor Powerpoint slides, WordPress sites, Joomla sites, video tools, Sociale media tools, print-on-demand, Office tools, etc.

Nadelen van de overname voor klanten

De overname van Envato door Shutterstock kan enkele nadelen hebben voor klanten van Envato. Het moet echter nog blijken of klanten van Envato daadwerkelijk nadelen gaan ondervinden. Wanneer we nadenken over potentiele nadelen dan komen we uit op de volgende lijst:

 • Prijsverhogingen
  Er bestaat een kans dat de prijzen van abonnementen en producten op Envato gaan stijgen na de overname. Shutterstock hanteert kan besluiten om hun prijsstructuur toe te passen, wat kan leiden tot hogere kosten voor de gebruikers. Neem bijvoorbeeld een foto die nu al op beide websites te koop staat. Dan zien we dat je voor deze foto bij Shutterstock (afhankelijk van type abonnement en gewenste licentie) minimaal 11,00 euro moet betalen. Voor dezelfde foto betaal je bij Photodune (=website van Envato) slechts 5 dollar (wederom afhankelijk van gewenste licentie). Bekijk hieronder de prijsverschillen:

 • Veranderingen in diensten
  De integratie van Envato in Shutterstock kan leiden tot veranderingen in de aangeboden diensten. Dit kan betekenen dat bepaalde functies worden gewijzigd of verwijderd, wat nadelig kan zijn voor klanten die gewend zijn aan de huidige manier van werken. Denk bijvoorbeeld aan het verdienmodel van de ontwikkelaars van plugins / templates / etc.
 • Verlies van communitygevoel
  Envato heeft een sterke community van gebruikers en auteurs opgebouwd. De overname kan het communitygevoel verminderen, vooral als de focus verschuift naar de bredere bedrijfsdoelen van Shutterstock. Een beetje vergelijkbaar met de overname van XS4all door KPN.
 • Minder flexibiliteit
  Grote bedrijven zoals Shutterstock hebben vaak strakkere bedrijfsprocedures en -beleidslijnen. Dit kan de flexibiliteit verminderen die klanten bij Envato gewend zijn, vooral als het gaat om klantenservice en ondersteuning. Zo biedt Themeforest bijvoorbeeld op dit moment onbeperkte updates (ondersteuning is nu al 1 jaar) op templates die zijn gekocht. Shutterstock zou kunnen besluiten om dit om te zetten naar 1 jaar support en updates.
 • Mogelijke kwaliteitsverandering
  De kans op dit nadeel acht ik zeer klein. Mogelijk zal de kwaliteit juist verbeteren. Maar met de overname kunnen er veranderingen plaatsvinden in de kwaliteitscontrole en de selectie van content. Dit kan ook negatief uitpakken.
 • Integratieproblemen
  Mogelijk besluit Shutterstock dat de systemen geïntegreerd moeten worden om het zodoende beter te kunnen beheren of om kosten te besparen. De overgang naar een nieuw platform of de integratie van systemen kan voor tijdelijke verstoringen zorgen, zoals technische problemen of vertragingen bij het uploaden en downloaden van content.

Maar nogmaals, we moeten het eerst afwachten of we deze nadelen inderdaad gaan ondervinden. Ik begrijp wel dat met de opkomst van AI een bedrijf zoals Shutterstock niet kan blijven stilzitten.

 

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gevel Beeld en Geluid
Algemeen
Beeld en Geluid sluit vestiging in Den Haag

Vandaag (Woensdag 31 januari 2024) ontving ik het nieuws van Beeld & Geluid dat zij de vestiging aan de Zeestraat in Den Haag gaan sluiten. In dit gebouw zit (zat) het museum voor nieuws en journalistiek en er zijn (waren) diverse zalen beschikbaar voor zaalverhuur. Voorheen zat hier het Museum …

AI tekst detectie tools
Algemeen
Tools voor detectie door AI geschreven teksten

Veel mensen zijn inmiddels op de hoogte van ChatGPT en wat daarmee mogelijk is. Zodoende is het bekend dat Artificial Intelligence onder ons is en ons daadwerkelijk kan helpen. Met ChatGPT gaat het om het eenvoudig laten genereren van teksten. Maar er zijn ook andere AI toepassingen zoals het genereren …

emerce mailing loading probleem
Algemeen
Emerce mailing heeft een vreemd loading probleem

Ik ontvang al een tijdje de mailings van Emerce. Een mooie organisatie en vaak staan er interessante onderwerpen in de mailing die ze versturen. Maar nu gaat het al meer dan een week goed mis. De Emerce mailing laat Loading zien binnen de e-mail in plaats van de leesbare tekst …

Shares