Nepfacturen van online bedrijvengidsen

spookfactuur
Geld verdienen

Het is inmiddels bij de meeste bedrijven en ondernemers wel bekend, de nepfacturen van diverse zogenaamde online (en soms ook offline) bedrijvengidsen. Je ontvangt een professioneel uitziende spooknota voor een vermelding van jouw onderneming op een online gids. Ook de gids waarop jouw bedrijf vermeld zou staan die ziet er vaak wel professioneel uit. Met een beetje geluk kun je jouw eigen bedrijfsnaam inderdaad ook vinden in de onlinegids. Maar je kunt je niet herinneren dat je hier opdracht voor hebt gegeven en dat klopt ook: je hebt daar nooit opdracht voor gegeven. Dergelijke praktijken vallen onder de noemer van “acquisitiefraude“. Waarom krijg jij zo’n nepfactuur van een uitgeverij of publicatiebedrijf? Wat zijn de gevaren? Wat kun je er aan doen?

Voorbeeld nepfactuur bedrijvenregister.nl

nepfactuur bedrijvenregister

Zelf ontving ik een nepfactuur van Bedrijvenregister.nl. In de bijgevoegde PDF een officiële factuur met mijn bedrijfsnaam en gericht aan de Financiële administratie (niet mijn eigen naam, dus rode vlag nummer 1). Gelijk even via Google gezocht naar “factuur bedrijvenregister.nl” en dit leverde direct duidelijke resultaten van sites zoals:

  • www.klacht.nl/bedrijvenregister-nl/
  • meldnu.nl
  • www.fraudehelpdesk.nl/spooknotas/

Toen wist ik al genoeg. Maar ik ging nog even verder zoeken. De gids Bedrijvenregister.nl bestaat inderdaad maar gek genoeg is mijn bedrijfsnaam op deze site niet vindbaar. Wanneer je zoekt naar het adres “Kingsfordweg 151” in Amsterdam dan zie je dat dit een bedrijfsverzamelpand is. Dat is slim want dan is het lastig te achterhalen of het bedrijf achter de gids hier echt wel gevestigd is. Ook gezocht naar het telefoonnummer “020 2154089” en dat levert een website op die de spookfactuur online heeft gezet maar verder niet veel informatie. Maar het kan natuurlijk geen kwaad het nummer gewoon eens te bellen. Ook staat er een KVK nummer op de factuur en deze hoort inderdaad bij Tele Media B.V. echter niet in Amsterdam maar in Broek op Langedijk. Daarbij is deze Tele Media uitgeschreven bij de KvK en zodoende kunnen we aannemen dat TeleMedia BV niet meer bestaat. We moeten een bedrag overmaken naar “RO 79 RZBR 0000 0600 2013 2776”. Ook dit IBAN nummer zou alarmbellen moeten laten rinkelen. Want wanneer je dit nummer opzoekt dan kom je wederom verhalen over Spookfacturen tegen. Daarbij begint het IBAN nummer met RO en dat is de landcode van Roemenië. Wat moet een Roemeens bedrijf met een Nederlandse bedrijvengids?

 

Waarom krijg ik een nepfactuur?

Geen zorgen, iedere geregistreerde onderneming kan een nepfactuur krijgen. Het is niet persoonlijk en de gebruikte gegevens (adres, bedrijfsnaam, telefoonnummer, website, etc.) zijn openbare gegevens en dus ook op andere wijze vindbaar. De fraudeurs proberen gewoon een factuur te sturen aan tienduizenden ondernemers. Als er 10 bedrijven zo onverstandig zijn om te betalen dan verdienen ze per bulk mailing al snel meer dan 2.000 euro. Wanneer een fraudeur dus beschikt over een mailingbestand met daarin 300.000 ondernemers dan kun je hiermee een leuk zakcentje verdienen.

Wat zijn de gevaren?

Meestal zijn er geen gevaren aan de spookfacturen. Echter je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn met het openen van bestanden in de bijlage van een e-mailbericht. Let dus goed op welke afzender iets stuurt. Vertrouw je de afzender niet dan kun je beter de bijlage (PDF bestand, Word bestand, ZIP bestand, etc.) niet openen. Wil je toch weten wat er in een bestand staat dan is de meest veilig optie om het bestand te openen met docs.google.com.

Wat kan ik er aan doen?

Het belangrijkste en eerste wat je moet doen: niet betalen! In geval van twijfel, doe onderzoek. Zie voorbeeld hierboven onder “Voorbeeld nepfactuur bedrijvenregister.nl”. Zoek naar bedrijfsnaam, telefoonnummer, bankrekeningnummer / IBAN, bel het vermelde telefoonnummer, etc. Zoek ook even op sites zoals klacht.nl, meldnu.nl en fraudehelpdesk.nl. Heb je te maken met een spookfactuur en staat deze nog niet op voorgenoemde sites, help andere ondernemers door melding te maken op één van deze sites van jouw nepfactuur.

 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mollie problemen
Geld verdienen
1
Mollie waar ben je mee bezig?

Het online betaalplatform Mollie (met naar schatting 85.000 klanten) is zeer bekend onder webbouwers, beheerders van webshops, trainers, docenten, etc. Wanneer je iDeal of andere betaalmiddelen wilt aanbieden op jouw website of webshop dan “zit” je bij Mollie goed. Dit kwam met name ook vanwege de vele handige en eenvoudige …

Geld verdienen
Effect coronavirus op affiliate marketing

De wereldwijde pandemie van het Coronavirus dwingt vele ondernemers en bedrijven om hun affiliate campagnes tijdelijk of permanent stop te zetten. De gezondheidscrisis zorgt voor een grote financiële klap bij particulieren en ondernemers. Wat voor een effect heeft het Coronavirus op affiliate marketing? Zijn er misschien nog kansen? En wat …

transport coronavirus
Geld verdienen
Invloed van Coronavirus voor Dropshippen

Je bent dropshipper en je vraagt je af wat precies de gevolgen zijn van het Coronavirus voor het dropshippen. Daarbij moet worden opgemerkt dat niet alle dropshippers werken met leveranciers uit China, want daar gaat het met name over natuurlijk. Veel dropshipping bedrijven werken met sites zoals Aliexpress en de …

Shares