Nepfacturen van online bedrijvengidsen

spookfactuur
Geld verdienen

Het is inmiddels bij de meeste bedrijven en ondernemers wel bekend, de nepfacturen van diverse zogenaamde online (en soms ook offline) bedrijvengidsen. Je ontvangt een professioneel uitziende spooknota voor een vermelding van jouw onderneming op een online gids. Ook de gids waarop jouw bedrijf vermeld zou staan die ziet er vaak wel professioneel uit. Met een beetje geluk kun je jouw eigen bedrijfsnaam inderdaad ook vinden in de onlinegids. Maar je kunt je niet herinneren dat je hier opdracht voor hebt gegeven en dat klopt ook: je hebt daar nooit opdracht voor gegeven. Dergelijke praktijken vallen onder de noemer van “acquisitiefraude“. Waarom krijg jij zo’n nepfactuur van een uitgeverij of publicatiebedrijf? Wat zijn de gevaren? Wat kun je er aan doen?

Voorbeeld nepfactuur bedrijvenregister.nl

nepfactuur bedrijvenregister

Zelf ontving ik een nepfactuur van Bedrijvenregister.nl. In de bijgevoegde PDF een officiële factuur met mijn bedrijfsnaam en gericht aan de Financiële administratie (niet mijn eigen naam, dus rode vlag nummer 1). Gelijk even via Google gezocht naar “factuur bedrijvenregister.nl” en dit leverde direct duidelijke resultaten van sites zoals:

  • www.klacht.nl/bedrijvenregister-nl/
  • meldnu.nl
  • www.fraudehelpdesk.nl/spooknotas/

Toen wist ik al genoeg. Maar ik ging nog even verder zoeken. De gids Bedrijvenregister.nl bestaat inderdaad maar gek genoeg is mijn bedrijfsnaam op deze site niet vindbaar. Wanneer je zoekt naar het adres “Kingsfordweg 151” in Amsterdam dan zie je dat dit een bedrijfsverzamelpand is. Dat is slim want dan is het lastig te achterhalen of het bedrijf achter de gids hier echt wel gevestigd is. Ook gezocht naar het telefoonnummer “020 2154089” en dat levert een website op die de spookfactuur online heeft gezet maar verder niet veel informatie. Maar het kan natuurlijk geen kwaad het nummer gewoon eens te bellen. Ook staat er een KVK nummer op de factuur en deze hoort inderdaad bij Tele Media B.V. echter niet in Amsterdam maar in Broek op Langedijk. Daarbij is deze Tele Media uitgeschreven bij de KvK en zodoende kunnen we aannemen dat TeleMedia BV niet meer bestaat. We moeten een bedrag overmaken naar “RO 79 RZBR 0000 0600 2013 2776”. Ook dit IBAN nummer zou alarmbellen moeten laten rinkelen. Want wanneer je dit nummer opzoekt dan kom je wederom verhalen over Spookfacturen tegen. Daarbij begint het IBAN nummer met RO en dat is de landcode van Roemenië. Wat moet een Roemeens bedrijf met een Nederlandse bedrijvengids?

 

Waarom krijg ik een nepfactuur?

Geen zorgen, iedere geregistreerde onderneming kan een nepfactuur krijgen. Het is niet persoonlijk en de gebruikte gegevens (adres, bedrijfsnaam, telefoonnummer, website, etc.) zijn openbare gegevens en dus ook op andere wijze vindbaar. De fraudeurs proberen gewoon een factuur te sturen aan tienduizenden ondernemers. Als er 10 bedrijven zo onverstandig zijn om te betalen dan verdienen ze per bulk mailing al snel meer dan 2.000 euro. Wanneer een fraudeur dus beschikt over een mailingbestand met daarin 300.000 ondernemers dan kun je hiermee een leuk zakcentje verdienen.

Wat zijn de gevaren?

Meestal zijn er geen gevaren aan de spookfacturen. Echter je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn met het openen van bestanden in de bijlage van een e-mailbericht. Let dus goed op welke afzender iets stuurt. Vertrouw je de afzender niet dan kun je beter de bijlage (PDF bestand, Word bestand, ZIP bestand, etc.) niet openen. Wil je toch weten wat er in een bestand staat dan is de meest veilig optie om het bestand te openen met docs.google.com.

Wat kan ik er aan doen?

Het belangrijkste en eerste wat je moet doen: niet betalen! In geval van twijfel, doe onderzoek. Zie voorbeeld hierboven onder “Voorbeeld nepfactuur bedrijvenregister.nl”. Zoek naar bedrijfsnaam, telefoonnummer, bankrekeningnummer / IBAN, bel het vermelde telefoonnummer, etc. Zoek ook even op sites zoals klacht.nl, meldnu.nl en fraudehelpdesk.nl. Heb je te maken met een spookfactuur en staat deze nog niet op voorgenoemde sites, help andere ondernemers door melding te maken op één van deze sites van jouw nepfactuur.

 

 

Gerelateerde Posts:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geld verdienen
Is starten met affiliate marketing moeilijk?

Ik volg met veel plezier de berichten van affiliateblogger.nl via sociale media en via de nieuwsbrief. In de laatste nieuwsbrief had Jennifer Kok (Affiliateblogger) een artikel geplaatst met de titel “Starten met affiliate marketing moeilijk?”. Jennifer presenteert zich met succes als Affiliate expert. Natuurlijk is haar antwoord op deze vraag: …

Google Adsense
Geld verdienen
Adsense toestemming cookies AVG

Veel webmasters / publishers gebruiken Google Adsense op hun sites om op die manier geld te verdienen aan het bieden van content. Adsense toont, afhankelijk van instellingen / soort content / profiel website bezoeker, visuele en tekstuele banners aan de bezoeker. In de meeste gevallen zal Adsense een zogenaamde gepersonaliseerde …

Geld verdienen
Met passief verkopen meer vrijheid – Hugo Bakker

In deze podcast een gesprek met Hugo Bakker. Hugo is Businesscoach voor Kennisondernemers. Hij helpt ze om meer mensen te bereiken en hun kennis te verkopen online. Zijn missie is om geld verdienen makkelijker te maken zodat tijd en geld weggeven ook makkelijker wordt. Veel plezier met de inzichten van Hugo. …