Aandachtspunten bij webdesign

Sommige hebben een passie voor webdesign en anderen zien het gewoon als een dagelijkse taak. Dit artikel richt zich op de mensen die mooie dingen willen maken voor internet en ook altijd wel op zoek zijn naar iets nieuws. Het samen brengen van ontwerp en techniek is een erg leuke en uitdagende taak. Hoe zorg je dat deze twee belangrijke elementen van web design elkaar versterken en zodoende een top website opleveren!?

Het maken van een plan en een daarbij passend ontwerp is de sleutel tot een succesvolle website. Dit is onder andere de reden waarom de ene website direct de aandacht grijpt van de bezoeker en de andere de bezoeker bijna direct weg jaagt. Hieronder een paar tips die je in overweging kunt nemen bij het opzetten van een website.

Aandachtspunten bij webdesign

  • Het ontwerp mag de aandacht trekken en behouden
  • Een bezoeker moet zich tot de website aangetrokken voelen
  • De inhoud moet snel de juiste boodschap overbrengen
  • De website moet gebruikersvriendelijk zijn

Natuurlijk is bovenstaande sterk afhankelijk van jouw doelgroep (zijn dit jongeren, vrouwen, rijke mensen, etc.) en van de boodschap die je wilt / moet overbrengen (een vrolijke boodschap, triest, neutraal, zakelijk, humoristisch, etc.).

Hieronder enkele cases van websites op basis waarvan we bovenstaande punten kunnen toelichten.

1. Aandacht trekken met het ontwerp

Hieronder zie je een afbeelding van de website van Simone Moreno, een braziliaanse artiest.

website Simone Moreno

Het ontwerp valt direct op bij het bezoeken van de website van Simone Moreno. Ook is direct de navigatie duidelijk zichtbaar en je weet deze daarom snel te vinden. De website is qua navigatie, lettergrootte, layout zeker niet ideaal. Maar we benaderen nu voornamelijk het design dat aantrekkelijk is en zeker ook in balans. Het contrast tussen de zwart wit foto en de kleuren springen direct in het oog.

Bebop Jeans
De kleding website Bebob Jeans laat ook een creatief design zien.

In deze website is het gebruik van kleur en de animaties erg creatief. Het toepassen van deze vormen geeft de website een zeer vrouwvriendelijke uitstraling. De wijze van het opbouwen van het scherm is leuk maar ik zie daar iets minder de zin van in. Een goede designer had ditzelfde ontwerp ook in HTML / CSS kunnen opzetten en dan was het iets sneller geweest allemaal.

2. Aangetrokken voelen

Monoface

Deze website van een communicatie bureau in Minneapolis met de naam Mono, heeft als standaard website een hele eigenzinnige aanpak. De website is voornamelijk wit en dat is niet wat ik zelf zou doen. Maar om te laten zien dat ze creatief zijn, hebben ze een leuk concept gemaakt met gezichten, de Mono Face. Dit hebben ze met oud en nieuw online gezet. Je kunt zelf de gezichten aanpassen door er op te klikken. En dit is inderdaad een manier om een bezoeker van jouw website te betrekken en gelijk te laten zien wie je bent als bedrijf.

Tony D’Orio

Dit is de website van fotograaf Tony D’orio. Het is helaas niet de snelste website, maar het is wel origineel en zeker het uitproberen waard. Je ziet een collectie bijzondere foto’s en daar kun je op klikken om een grotere versie te zien. Wat ook netjes is, voor de technici onder ons, de browser toont bij de gekozen foto’s ook unieke URL’s. Dit is, gezien dat de site met Flash is gemaakt, een nette oplossing voor o.a. direct linking.

3. Juiste boodschap snel overbrengen

Costa Navarino

Deze website past de Flash techniek zeer creatief toe. Het is zeer prettig om deze site te raadplegen en daarbij kom ik helemaal in de stemming, gaan we naar Costa Navarino? En dat laatste is nu precies wat de bedoeling is, je moet er zin in krijgen. Nu leent dit onderwerp zich ook wel erg goed om een dergelijke boodschap / een dergelijk gevoel over te brengen. Maar in principe moet dit ook met meer lastige onderwerpen ook mogelijk zijn. Een creatieve designer kan vast met verassende voorstellen komen.

4. De website moet gebruikersvriendelijk zijn

Madison Communications

De website van Madison Communications heeft een leuke en heldere homepage. Het trekt direct de aandacht en laat de mogelijkheden qua informatie duidelijk zien. Ook is de mouse-over bij de knoppen leuk bedacht. Helaas zakt het niveau van de website zwaar in nadat je op de homepage een keuze hebt gemaakt, jammer.

Hoodie Remix

De site Hoodie remix van Champion heeft een nette manier gevonden om mensen hun eigen stijl te laten ontwerpen voor hun sweater met een hoodie. Je kunt heel snel aan de slag met het aanpassen van kleuren, print, design, etc. De interface werkt eenvoudig en is niet complex. Het lijkt eenvoudig, maar iets dergelijks bedenken en vervaardigen is nog vrij lastig.

Tot slot

De bovenstaande websites zijn zeker niet de beste voorbeelden van webdesign of zelfs voor de genoemde aandachtspunten bij webdesign. Maar ze bevatten allemaal wel goede elementen die kunnen inspireren of gebruikt kunnen worden bij het uitwerken van eigen ideeen. Heb jij andere / betere / mooiere voorbeelden? Laat dan een reactie achter en vermeld de desbetreffende website.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

super goedkoop een website maken
Webdesign
Super goedkope website met domeinnaam

Je hebt een klein bedrijf, je bent pas net begonnen of je hebt gewoonweg weinig budget. Hoe en waar moet je dan zijn om een super goedkope website te maken met jouw eigen domeinnaam? Op deze website zijn meerdere artikelen te vinden over de verschillende prijzen van hostingproviders, over het …

voordelen nadelen Wordpress
Webdesign
De voordelen en nadelen van WordPress

Misschien overweeg je een website te bouwen of te laten bouwen met behulp van WordPress. Of er is een andere reden dat je onderzoek doet naar WordPress. Hoe dan ook, je vraagt je af: Wat zijn de voordelen van WordPress? En wat zijn de nadelen? Dus je zoekt een duidelijk …

Shares