De voordelen en nadelen van WordPress

voordelen nadelen Wordpress
Webdesign

Misschien overweeg je een website te bouwen of te laten bouwen met behulp van WordPress. Of er is een andere reden dat je onderzoek doet naar WordPress. Hoe dan ook, je vraagt je af: Wat zijn de voordelen van WordPress? En wat zijn de nadelen? Dus je zoekt een duidelijk overzicht met de voordelen en nadelen van WordPress. In dit artikel geven wij een opsomming van de grootste voor- en nadelen van dit CMS zodat jij een weloverwogen keuze kan maken, of dat je goed weet waar je aan begint.

Op dit moment is WordPress is één van de meest populaire systemen om jouw website te bouwen en beheren (content management systemen = CMS). De populariteit is voornamelijk te danken aan het feit dat dit uitgebreide systeem gratis is en vanwege de vele andere voordelen. WordPress begon ooit als een eenvoudig blog-systeem waar je blogs mee kon maken. Inmiddels is WordPress een uitgebreide online applicatie waarmee je veel meer kunt bouwen dan een leuke reis- of receptenblog. Met dit systeem bouw je tegenwoordig in een handomdraai een volledige bedrijfswebsite, een affiliatie marketing site, een blog, een community omgeving of zelfs een professionele webshop. En dit is mogelijk zonder veel technische kennis (met hier en daar een kleine uitzondering). Echter zijn er naast de vele voordelen ook natuurlijk best een paar nadelen. Hieronder zijn de voordelen en de nadelen op een rijtje gezet

Voordelen WordPress

  • Populariteit. WordPress heeft een marktaandeel van 60% en is daarmee een zeer populair en veel gebruikt systeem. Bij online applicaties geldt vaak dat het kiezen voor een populair systeem een betere keuze is. De hoeveelheid gebruikers geeft een beeld van de bruikbaarheid van de oplossing en de toekomst van het systeem qua levensduur. Een systeem dat door veel mensen in gebruik is, daar zullen ze niet zomaar mee stoppen qua doorontwikkeling. Door het grote marktaandeel is WordPress ook stabiel en betrouwbaar omdat veel mensen er aan werken.
  • Eenvoudig in het gebruik. In de basis is WordPress een eenvoudig systeem om mee te werken. Je kunt eenvoudig een tekst maken en bewerken voor pagina’s en berichten. En deze tekst voorzien van een afbeelding, tekst vet maken, titels plaatsen en dergelijke is zeer eenvoudig. Echter biedt WordPress heel veel mogelijkheden die je misschien ook graag wilt gebruiken. Zodoende is een korte instructie zodat je met de basisopties van WordPress leert werken wel raadzaam. Dan leer je over de werking van plugins, berichten plannen in de toekomst, een template installeren, deze template aanpassen, etc. Op Youtube zijn diverse uitlegvideo’s te vinden. Een ander voordeel is dat WordPress geschikt is om door meerdere mensen tegelijk gebruikt te worden, waardoor elke medewerker zaken kan aanpassen of aanvullen op de website.
  • Opensource. WordPress is een open systeem waardoor het compatibel is met zowel eigen plugins, als plugins van derden. Met deze plugins kun je extra functionaliteiten aan een website toevoegen, wat het erg gemakkelijk maakt om bijvoorbeeld een website te combineren met een webshop. Maar dankzij plugins kun je bijvoorbeeld ook een chat functie toevoegen aan jouw website, een fotoalbum of een mooie oplossing voor het maken van backups. Het open systeem zorgt er dus voor dat WordPress een flexibel systeem is en het toekomstbestendig is omdat er constant ontwikkelingen plaatsvinden. Een ander groot voordeel van Open Source is dat het hierdoor gratis te gebruiken is.

  • Zoekmachinevriendelijk. Wanneer jouw website niet hoog scoort tussen de resultaten van zoekmachines dan kunnen geïnteresseerde mensen (jouw doelgroep) jouw website minder goed vinden. WordPress is zoekmachine vriendelijk, omdat WordPress zorgt dat het voldoet aan vele eisen die zoekmachines stellen (denk aan vriendelijke URL’s, duidelijke titels en subkopjes, heldere website indeling / structuur, een sitemap, alt teksten bij afbeeldingen, snel inladen, etc.). Zodoende is bekend dat Google vele WordPress websites hoog laat scoren bij het indexeren van dergelijke websites. En indien je echt ambitieus zijn op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie) dan zijn er diverse goede plugins (gratis en betaald) die jou helpen nog beter te scoren bij Google.

  • Uiterlijk website / thema’s. WordPress zorgt voor een groot deel dat inhoud / content gescheiden is van vormgeving / uiterlijk. Dit is mogelijk dankzij zogenaamde thema’s (templates). Een thema bepaalt op welke wijze jouw teksten / afbeeldingen / berichten / pagina’s / etc. worden getoond aan de bezoeker van jouw website. De mogelijkheden om zelf te bepalen hoe jouw website er uit moet zien die zijn enorm, je kunt alles ontwerpen en bouwen zoals jij het wenst. Het bouwen van een thema vergt wel veel technische kennnis (HTML, CSS, PHP, WordPress eigenschappen) en dus is dit vaak iets wat je laat doen door een webdesigner. Echter bestaan er ook kant-en-klare thema’s die je gratis kunt downloaden of kunt kopen. Lees ook het artikel over het zelf bouwen van een template of een template kopen.

Nadelen WordPress

  • Onderhoud. Omdat WordPress zo enorm veel wordt gebruikt Wereldwijd is het heel interessant voor hackers om een zwakte te vinden in dit systeem. Want kun je een WordPress kraken dan heb je mogelijk gelijk toegang tot miljoenen websites. Dus om WordPress veilig te houden heeft een dergelijke website regelmatig onderhoud nodig. Maar de makers van WordPress willen ook zorgen dat het systeem voorziet in alle behoeften van gebruikers en mee gaat in de ontwikkelingen van internet en websites. Ook om die reden komen er regelmatig updates uit die jij moet installeren (wat trouwens ook automatisch kan plaats vinden).

  • Veiligheid. Omdat iedereen plugins en templates aan het systeem kan toevoegen, bestaat de kans dat je plugins / thema’s installeert die niet veilig zijn. Of het kan gebeuren dat de ontwikkelaar(s) van de plugins en templates stoppen met het onderhoud en door ontwikkelen. Hierdoor kan na één of twee jaar de plugin/template alsnog onveilig worden. Daarom moet je altijd controleren wie de maker is, of het actueel gehouden wordt en of er positieve reviews zijn voor je iets installeert.

  • Compatibel. Door de flexibiliteit van WordPress is het mogelijk om zeer eenvoudig diverse plugins te installeren (misschien wel 50). Hierdoor kan het systeem gaan lijden onder teveel plugins of onder plugins die eigenlijk niet compatibel zijn met andere plugins. Dit kan zorgen voor een zeer trage website, een website die fouten vertoont of die zelfs helemaal niet meer werkt (wit scherm). Bedenk van tevoren welke functionaliteiten je (minimaal) voor de website wilt en welke plugins hiervoor het beste zijn. En heb je thema’s die je niet meer gebruikt, verwijder deze dan. Let ook goed op of je vanuit de hostingprovider (of regel het anders zelf) kan terug vallen op een backup mocht het toch fout zijn gegaan.

 

 

 

Foto van Markus Winkler van Pexels

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

oplossen Elementor Scheme Color error
Wordpress
Oplossen uncaught error class elementor Scheme Color

Je bent op zoek naar een oplossing voor de foutmelding: Uncaught Error: Class ‘Elementor\Scheme_Color’. Dit is een zogenaamde fatal error (fatale fout) die de werking van de website gelijk stopt. De foutmelding hangt ook samen met het gebruik van de Elementor Page Builder en andere aan Elementor gerelateerde plug-ins. Wat …

super goedkoop een website maken
Webdesign
Super goedkope website met domeinnaam

Je hebt een klein bedrijf, je bent pas net begonnen of je hebt gewoonweg weinig budget. Hoe en waar moet je dan zijn om een super goedkope website te maken met jouw eigen domeinnaam? Op deze website zijn meerdere artikelen te vinden over de verschillende prijzen van hostingproviders, over het …

Shares