WIX voor de bouw van websites die je zelf kunt beheren

WIXOm een website te maken waarbij je op eenvoudige wijze de inhoud / content kunt beheren, moet je een de site bouwen op basis van een Content Management Systeem (CMS). Dit betekent dat je een systeem moet kiezen (zoals WordPress, Drupal, Joomla, Typo3, etc.), een hosting provider moet zoeken die geschikt is voor het gekozen systeem, het CMS vervolgens moet installeren en dan moet je op zoek naar een template of deze zelf maken. Voor sommige klanten is dit de beste oplossing, echter voor andere is deze aanpak te omslachtig.

Is er dan geen goed alternatief? Ja een andere mogelijkheid is de inzet van een zogenaamde Online Website Builder (zoals WordPress.org of Wix). Heel veel mensen zijn al bekend met WordPress.org, maar misschien nog niet met Wix. En dat is eigenlijk jammer, want WIX.com heeft veel te bieden. Daarbij zal Wix vanaf 20 januari volledig in het Nederlands te gebruiken zijn.

Eenvoudige registratie

Je kunt heel eenvoudig beginnen met Wix. Geen lange formulieren die je verplicht moet invullen maar slechts jouw e-mailadres en een wachtwoord invullen en je kunt aan de slag (of registreer nog eenvoudiger via Facebook of via Google+). Let wel op bij de registratie want jouw e-mailadres wordt standaard gebruikt als domeinnaam (jouwnaam.wix.com/websitenaam). Je kunt dit trouwens later wel weer aanpassen door een andere gebruikersnaam te kiezen (zolang die domeinnaam nog wel vrij / beschikbaar is). Ook kun je later een hoofddomeinnaam koppelen aan de website (www.jouwdomeinnaam.nl bijvoorbeeld).

 

Eerste stap het kiezen van het uiterlijk

Na de registratie is de eerste stap het kiezen van een template / het uiterlijk van jouw nieuwe site. Ze bieden enorm veel sjablonen / templates aan. Je kunt gelukkig wel de keuzemogelijkheden wat verkleinen door een branche / onderwerp / type site te kiezen. Wat ook opvalt is dat het niet de typische oubollige en lelijke templates zijn die bijvoorbeeld door andere eenvoudige site builders (zoals die van jouw hostingbedrijf) worden aangeboden. Nee je kunt kiezen uit hedendaagse professionele designs die in de meeste gevallen ook responsive zijn (geschikt voor mobiele apparaten). Zit er ondanks het grote aanbod niet de juiste template tussen? Je mag ook een blanco template kiezen en de website vervolgens helemaal zelf vormgeven. Hier ligt direct ook een kans voor webdesigners die een dergelijke dienst aan klanten kunnen aanbieden, maatwerk templates bouwen voor gebruikers van Wix.

wix-1

Aan de slag met de site

Nadat je een template hebt gekozen, kun je aan jouw site gaan werken. Je krijgt een korte uitleg video te zien voordat je begint (helaas weet ik nu nog niet of deze straks in het Nederlands beschikbaar is). Je bewerkt de pagina in een uitgebreide WYSIWYG editor (een HTML 5 editor, de browser moet daarom wel HTML5 ondersteunen) en kunt hiermee binnen de door jou gekozen template bijna alles aanpassen. Via drag and drop zet je de elementen zoals teksten / afbeeldingen / knoppen / titels / linkjes op een andere plaats. Daarnaast kun je klikken op deze elementen om ze aan te passen. Wens je bijvoorbeeld een andere tekst op een knop? Klik op deze knop en in een popup venster zie je wat je rondom deze knop kunt aanpassen zoals: de tekst, verwijzing / link, uitlijning, marge, style, animatie, positie, etc. Afhankelijk van de complexiteit van de gekozen template en de mate van aanpassingen, kun je al binnen 30 minuten jouw website online zetten (publiceren).

 

wix-2

Platte site

Nu denk je misschien dat je met Wix alleen maar standaard tekstuele en informatieve websites kunt bouwen? Dat is niet het geval. Je kunt de websites uitbreiden met diverse functionaliteiten. Via de App Market kun je kiezen uit vele extra functies waaronder het toevoegen van een contactformulier, plaatsing van Google Maps op de pagina, e-commerce, foto galerijen, evenementen kalender, spelletjes, etc. Daarbij heb je bijvoorbeeld voor het toevoegen van een formulier de keuze voor meerdere apps, eigenlijk vergelijkbaar met de Plugins van WordPress. Veel van deze apps zijn nu al in het Nederlands te gebruiken. Veel apps zijn gratis maar bieden bijvoorbeeld meer mogelijkheden wanneer je de app upgrade (dan moet je wel een klein bedrag per maand betalen).

 

Is Wix iets voor mij?

Waarom zou je Wix gebruiken voor de bouw van jouw website? Eén van de grote voordelen is: het is gratis (echter met één nadeel, zie onder). Daarnaast biedt het erg veel vrijheid wat betreft het aanpassen van jouw website, zowel het design als ook de inhoud. De drag and drop mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en maken het zeer eenvoudig voor iedereen, ook zonder technische kennis, om de pagina in te delen zoals je dit zelf wenst. Open Source CMS oplossingen hebben vaak het nadeel dat er zeer regelmatig updates nodig zijn, updates van het systeem zelf of van de toevoegingen zoals modules / plugins en templates. Met Wix heb je daar geen last van, dit wordt allemaal geregeld voor je.

 

Gratis

Ja, Wix is volledig gratis te gebruiken! Maar in ruil daarvoor toont jouw website dan wel reclame (van Wix zelf). Wil je geen reclame op jouw website? Dan moet je kiezen voor een andere abonnementsvorm die niet gratis is. En ook als je jouw eigen .NL domeinnaam wilt koppelen aan jouw Wix-site dan moet je hiervoor een klein bedrag betalen aan Wix. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van het type site en de aanvullende opties die je wenst. Echter deze kosten zijn vergelijkbaar met bijvoorbeeld de kosten die je kwijt bent aan een hostingpakket voor jouw site en waar natuurlijk geen website bij zit (die moet je dan nog maken of laten maken door een webdesign bureau).

Ga naar Wix om gratis te starten met de bouw van jouw eigen website en ervaar zelf of het iets voor jou is!

 

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

super goedkoop een website maken
Webdesign
Super goedkope website met domeinnaam

Je hebt een klein bedrijf, je bent pas net begonnen of je hebt gewoonweg weinig budget. Hoe en waar moet je dan zijn om een super goedkope website te maken met jouw eigen domeinnaam? Op deze website zijn meerdere artikelen te vinden over de verschillende prijzen van hostingproviders, over het …

voordelen nadelen Wordpress
Webdesign
De voordelen en nadelen van WordPress

Misschien overweeg je een website te bouwen of te laten bouwen met behulp van WordPress. Of er is een andere reden dat je onderzoek doet naar WordPress. Hoe dan ook, je vraagt je af: Wat zijn de voordelen van WordPress? En wat zijn de nadelen? Dus je zoekt een duidelijk …

Shares