Functionaliteiten in een WordPress foto album

wordpress gallery plugins
Wordpress

Welke functionaliteiten / functies kun je verwachten binnen een foto album plugin? Wanneer je diverse foto’s op een WordPress website wilt plaatsen dan ga je op zoek naar een goede plugin voor het maken van een foto album / photo gallery. Maar welke kies je? Het is dan belangrijk om te weten wat er zoal mogelijk is bij een dergelijk album. Hieronder een opsomming van functionaliteiten die je tegenwoordig kunt tegen komen in een photo gallery album plugin.

Beheren van de foto gallery / foto albums

 • automatisch of handmatig toevoegen van een Watermerk / watermark aan jouw foto’s
 • beveiligen tegen downloaden via bijvoorbeeld een blokkade van de rechter-muis klik
 • naast foto’s in het album / in het overzicht ook video’s kunnen toevoegen
 • eigen tags kunnen toevoegen aan images ten behoeve van filter functies of voor een tag cloud
 • automatisch metadata lezen uit de foto’s die je upload, denk daarbij aan informatie die staat in exif / iptc en vervolgens deze data gebruiken voor de tekstuele omschrijving bij de foto (dit is handig voor mensen die de zoekfunctie gebruiken binnen de website)
 • de foto’s automatisch geografisch koppelen aan Google maps (dus op de kaart tonen waar de foto is genomen) op basis van GPC Exif data
 • het eenvoudig kunnen verkopen van foto’s via een e-commerce functionaliteit met een winkelwagen en betalingsopties (Paypal, iDeal, credit card, etc.)
 • jouw foto’s / images kunnen importeren vanuit Facebook / Flickr / instagram / etc. en omzetten naar een foto album
 • extra mogelijkheden voor het optimaliseren van een foto album of losse foto ten behoeve van de vindbaarheid / SEO gerelateerde elementen kunnen beheren / toevoegen
 • het op eenvoudige wijze aanpassen van de sortering van de foto’s binnen het foto album (bijvoorbeeld via drag and drop)

Het uiterlijk van het foto album:

De meeste plugins laten jou zelf bepalen hoe jouw fotoalbum er uit komt te zien. In de meeste gevallen ziet de bezoeker een aantal kleine versies van de foto’s / video’s (postzegel formaat / thumbnails) en krijgt de bezoeker na het klikken de grote versie te zien in een popup / lightbox of in de pagina zelf. Maar er zijn diverse varianten op deze werkwijze.

 • de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe het overzicht van foto’s er uit komt te zien zoals een standaard grid / matrix met postzegel formaat afbeeldingen, masonry weergave, mosaic / mozaïek, een slider, een automatische slideshow, etc.
 • extra eye candy zoals een mooie lightbox voor tonen grote versie van foto of video, animaties / mouse over effecten zoals soft blur van foto’s / zwart wit / zoom in zoom out / isotope effect / etc.
 • de mogelijkheid om een foto album via een short code op een willekeurige pagina binnen de website toe te voegen (naast- of in plaats van een foto gallery pagina waar alle albums bij elkaar staan)
 • een correcte weergave op alle hedendaagse apparaten waaronder PC’s, laptops, tablets, mobiele telefoons, televisies, etc. (dit is vandaag de dag eigenlijk wel standaard, maar niet onbelangrijk), hierbij kunnen we soms ook rekening houden met retina schermen (dus de foto’s beschikbaar stellen in een extra hoge resolutie)
 • de mogelijkheid om het foto album / de gallery te tonen in het Nederlands en ook andere talen, denk daarbij aan de knoppen binnen de applicatie zoals “volgende” / “vorige” / “toon grote versie” / “delen via sociale media” / etc. (vaak zijn de plugins alleen in het Engels beschikbaar en bieden ze standaard ook geen mogelijkheid om de interface zelf te vertalen naar jouw eigen taal)

Mogelijkheden / functies voor bezoekers van de website:

 • bezoekers de mogelijkheid geven om commentaar te kunnen plaatsen bij een foto of video / kunnen reageren per foto
 • bezoekers een cijfer / beoordeling / rating laten geven aan een foto of video en de mogelijkheid een top 10 van best of meest beoordeelde foto’s te tonen
 • bezoekers van de website de mogelijkheid bieden om ook zelf foto’s aan een album toe te voegen
 • een afbeelding of foto kunnen delen via sociale media via een eenvoudige klik op de knop

 

Voorbeelden van mogelijkheden binnen een foto album plugin:

Gerelateerde Posts:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

phoenix versus wordpress
Webdesign
IMU Phoenix site of WordPress site

Aanleiding van dit artikel was het verzoek om advies. Deze ondernemer had een proefabonnement van het systeem Phoenix van IMU. Moest ze verder met IMU of waren er andere en betere oplossingen? Zonder exact te weten wat precies de wensen waren van deze ondernemer kon ik ook geen gedegen advies …

Wordpress
WordPress foutmelding foutmelding “Bijwerken mislukt”

Je bent binnen de admin omgeving van WordPress bezig met het aanpassen van de tekst op een pagina. Je leest alles nog even goed na en je klikt vervolgens op de knop “Bijwerken”. Opeens krijg je een rode balk in beeld met de foutmelding “Bijwerken mislukt” of “Bericht bijwerken mislukt” …

Wordpress
Foto album plugins WordPress

Stel je hebt veel foto’s / afbeeldingen / beelden (meer dan 10) en die wil je overzichtelijk tonen op jouw website, wat zijn dan de mogelijkheden? Op een WordPress site kun je op verschillende manieren een veelvoud van foto’s plaatsen en tonen. De standaard functionaliteit van WordPress biedt al voldoende mogelijkheden …