IMU Phoenix site of WordPress site

phoenix versus wordpress
Webdesign

Aanleiding van dit artikel was het verzoek om advies. Deze ondernemer had een proefabonnement van het systeem Phoenix van IMU. Moest ze verder met IMU of waren er andere en betere oplossingen? Zonder exact te weten wat precies de wensen waren van deze ondernemer kon ik ook geen gedegen advies geven. Daarbij zijn er enorm veel mogelijkheden voor de bouw / ontwikkeling van een website en de beste tool is voor iedereen anders. De ondernemer had echter ook te horen gekregen dat WordPress geen goede optie was omdat er veel mis is met dit CMS. Dit was voor mij de inspiratie om dit artikel te schrijven. Want wat is globaal het verschil tussen Phoenix van IMU en het originele WordPress? Wat zijn de aspecten waar je op moet letten als je moet kiezen tussen bijvoorbeeld een eigen WordPress website of de Phoenixsite?

Situatie van de ondernemer met proefabonnement Phoenix

Na een challenge had de ondernemer een aanbieding gekregen voor €59/mnd voor het pakket premium. Zij zat midden in de 2 weken proefperiode en ze probeerde erachter te komen of dit systeem het geld waard was? Kon ze er alles mee wat nodig is om een goede marketing website voor haar als coachte maken? Ze had niet zoveel vergelijkingsmateriaal en ook niet de tijd of kunde om daar echt in te duiken. Ze was al aardig op weg met de Phoenix website en was met het uiterlijk van de site al tevreden. Ze liep nog wel tegen een paar dingen aan maar ze had begrepen dat hulp vragen aan IMU ook binnen het maandbedrag viel. Eerder had ze wel al wat geprobeerd te maken met WordPress maar het was toch erg lastig en zodoende stond ze open voor andere oplossingen.

Wat is IMU Phoenix?

De oplossing Phoenix van IMU is een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) waarmee je primair de inhoud (content) van een site kunt beheren.  Echter een CMS stelt mensen tegenwoordig in staat om zonder technische kennis zelf ook een website te bouwen. Phoenix bestaat binnen IMU al sinds 2010 en is in 2018 een zelfstandige BV geworden met de programmeurs Douwe Scheer en Dennis van Hal als mede-eigenaren (dus naast de andere eigenaren Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren). Volgens eigen zeggen kan een ondernemer met Phoenix in een handomdraai een professionele website bouwen. Phoenix is geoptimaliseerd voor de bouw van websites met online marketing als doel (focus op SEO, conversie optimalisatie, landingpages, marketing funnels, etc.). IMU is het bedrijf van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren en zij zijn zeer succesvol met bijvoorbeeld diverse online producten waaronder Phoenix (CMS / website builder), Plug and Pay (betaaloplossing) en Huddle (community site- / e-learning site builder). Naast deze producten leveren zo ook een mooie membership e-learning omgeving, nuttige webinars en leuke evenementen.

Phoenix abonnement

De eerder genoemde ondernemer betaalt bij IMU voor de weboplossing Phoenix (na de proefperiode van 2 maanden) 59,- euro per maand. Dit is een speciale aanbieding voor het abonnement “Phoenix premium“. Normaal betaal je voor dit abonnement 69,- euro per maand. Je kunt dit abonnement ook per jaar betalen en dan kost het 695,- euro (een besparing van 133,- euro). Echter kun je ook kiezen voor een groter pakket, namelijk Phoenix Ultimate. Dit ultieme pakket kost je 1997,- euro per jaar of € 200,- per maand (per maand kost het je dus een wopping 403 euro meer per jaar). Phoenix Ultimate is aanzienlijk meer uitgebreid dan de Premium. Zo krijg je bij Ultimate 5 licenties waardoor je 5 websites kunt maken in plaats van de 2 websites die je bij Premium mag maken. Beide abonnementen bieden natuurlijk het gebruik van Phoenix, diverse modules en ze helpen je met het opzetten van jouw eerste website. Daarnaast biedt IMU sowieso heel veel nuttige informatie (ook voor niet-klanten) via Youtube, sociale media en eigen websites. Ik vermoed dat veel trainingsbureau’s zich groen en geel ergeren aan het feit dat IMU allemaal SEO- / online marketing- / Conversie optimalisatie- / Funnel- kennis gratis loopt weg te geven alsof het latex handschoenen zijn tijdens de corona crisis. Maar dat doen ze natuurlijk omdat het verdienmodel niet het geven van trainingen is.

IMU Phoenix affiliate

Je kunt wel stellen dat IMU één van de grootste online marketing bedrijven is binnen Nederland. Ze pakken het goed en slim aan. Maar het succes dat ze hebben, komt natuurlijk niet alleen omdat ze een zeer goed geoliede marketing machine hebben. Wat ze leveren aan klanten dat valt in goede smaak. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik enthousiast ben over dit bedrijf. Ik ben echter niet verbonden aan IMU en dit artikel bevat ook geen affiliate links. Dit is echter wel een mogelijkheid, affiliate worden van IMU. Via een speciaal programma kunnen ondernemers geld verdienen door IMU of de producten van IMU aan te prijzen. Je moet dus goed opletten wanneer je reviews zoekt over Phoenix omdat veel artikelen dit CMS aanprijzen en zodoende per aangeleverde klant een leuke vergoeding krijgen (via affiliate links). Vaak zijn de bloggers / reviewers hier wel eerlijk over en geven ze in de review aan dat het artikel affiliate links bevat. Daarmee wil ik niet zeggen dat de reviews onjuist zijn of niet de waarheid vertellen, maar mogelijk laten ze voor jou relevante informatie tactisch uit het artikel.

Ik heb de ondernemer van Linkedin geen direct advies gegeven, dat kon ook niet met de beperkte informatie die ik had gekregen. Wel heb ik aangegeven dat IMU ( Internet Marketing Unie) goede producten en diensten levert ondanks dat ik geen affiliate inkomsten krijg.

Phoenix vs WordPress

Maar nu de hamvraag: is Phoenix beter dan WordPress? Nou ik zal het je sterker vertellen, Phoenix (Phoenixsite) draait op WordPress en heeft dus veel overeenkomsten. Over dit feit doet IMU zelf ook helemaal niet geheimzinnig, dit is te lezen op hun website. Echter je kunt ook niet stellen dat Phoenix hetzelfde is als WordPress of alleen maar een gewoon jasje om WordPress heen is. Het systeem Phoenix gaat verder, er zit een flinke schil rondom de standaard WordPress oplossing. Wel is het opslaan van gegevens / teksten / etc. (database) in handen van WordPress en zodoende kun je een Phoenix website “eenvoudig” exporteren naar een WordPress site (let op: er gaat dan echter wel veel verloren van de opmaak en functionaliteit dat je waarschijnlijk geen werkende website overhoudt in jouw eigen WordPress). De ontwikkelaars van Phoenix hebben er alles aan gedaan om het voor de gebruiker zo eenvoudig en leuk mogelijk te maken om een website te bouwen. Het is echt een stuk eenvoudiger om een promotionele website te bouwen met de oplossing van IMU dan met een standaard WordPress installatie met daarop een leuke template. Daarbij biedt Phoenix een aantal knappe oplossingen om jouw website te optimaliseren voor vindbaarheid en conversie. En dat wil je toch ook als ondernemer, een website die nieuwe klanten gaat opleveren?

Zijn er dan geen nadelen aan Phoenix? Ja natuurlijk zijn die er ook. Wanneer je bijvoorbeeld het Ultimate pakket neemt (rond de 1.997,- euro per jaar zonder korting) dan zou je na 2 jaar bijna 4.000,- euro kwijt zijn aan de website. Voor 4.000,- euro kun je een knappe webdesigner inhuren die voor jou een zeer gelikte converterende website bouwt in WordPress. Daarbij heb je dan echt een eigen website en zit je niet vast aan een organisatie zoals IMU. Ook is Phoenix geoptimaliseerd voor online marketing websites en een webshop maken dat is niet mogelijk met dit systeem. Heb je een WordPress website en besluit je later hier een kleine / grote webwinkel aan toe te voegen dan is dat geen probleem. Op dit moment (dat kan nog veranderen) zijn websites gemaakt met Phoenix globaal een beetje hetzelfde qua uiterlijk. Echter dat hoeft niet direct een nadeel te zijn wanneer bezoekers van jouw website converteren naar klanten.

Phoenix veiliger dan WordPress

De ondernemer die om advies vroeg, had vernomen dat WordPress onveilig is. Dit is natuurlijk geen juiste informatie. WordPress sites kunnen inderdaad onveilig zijn wanneer je jouw site niet goed onderhoudt en geen updates installeert (van WordPress zelf, plugins en thema’s). Echter dit is een kwestie van goed bijhouden en er zijn eventueel ook oplossingen voor zoals automatische updates, speciale reminders en het uitbesteden van dit onderhoud. Daarnaast kun je WordPress extra veilig maken met diverse Security plugins. Bij Phoenix is het voorgenoemde allemaal al voor de klanten geregeld. Phoenix wordt automatisch bijgewerkt en is alles gedaan om het systeem zo veilig mogelijk te maken. Conclusie: onder de juiste omstandigheden zijn beide oplossingen net zo veilig.

Phoenix beter vindbaar dan WordPress

Ook had de ondernemer vernomen dat WordPress sites vanwege de onveiligheid binnen Google slecht vindbaar zouden zijn. Deze stelling is deels onjuist. Wordpress websites zijn vaak juist goed te vinden. Zo niet dan zouden 65% van alle websites (WordPress is erg populair namelijk) slecht vindbaar zijn en dat zou het einde betekenen van WordPress als favoriete webbouw oplossing, ja toch!? Daarnaast hadden we al aangegeven dat WordPress standaard niet onveilig is en dus niet door Google wordt gestraft met slechte vindbaarheid. Trouwens, Phoenix is een CMS dat is gemaakt op basis van WordPress en dan zouden deze websites ook slecht vindbaar zijn. Maar ik sluit niet uit dat Phoenix sites beter vindbaar zijn dan standaard WordPress websites. Dat komt door meerdere factoren. Zoals eerder geschreven, is Phoenix geoptimaliseerd voor vindbaarheid en zodoende heeft het systeem een streepje voor op de standaard WordPress-sites. Daarnaast worden gebruikers van Phoenix zeer goed geïnformeerd over SEO eigenschappen die een website moet hebben zodat veel gebruikers hun pagina’s goed invullen (denk aan titels, hyperlinks, alt teksten, lengte van teksten, sleutelwoorden, etc.). Echter wanneer je een goede website in WordPress hebt laten bouwen en je huurt een SEO expert in om je te helpen met de vindbaarheid / optimalisatie dan zal ook jouw site (na een tijdje) goed vindbaar zijn. Ik sluit niet uit dat je het dan zelfs kunt winnen van een Phoenix site. Maar zoals ik al schreef, waarschijnlijk kun je dan beter wel iemand inhuren.

Phoenix reviews

Veel mensen zijn op zoek naar Phoenix reviews en dat is begrijpelijk. Er zijn diverse reviews te vinden op het internet maar helaas zijn er heel veel positieve reviewers die gebruik maken van de affiliate links die IMU biedt zodat je geld kunt verdienen aan het review artikel. Hoe weet je dan of Phoenix voor jou geschikt is? Hoe krijg je een gedegen advies over de nieuwe website die je wilt gaan bouwen? Ik hoop dat dit artikel al iets geholpen heeft bij jouw besluit. IMU biedt een mooie oplossing waar veel mensen zeer enthousiast over zijn. Met voldoende inzet dan hou je een doordachte website over die echt nieuwe klanten kan gaan opleveren. Er hangt wel een prijskaartje aan in de vorm van een maandelijks abonnement en dit komt in de buurt van het uitbesteden van jouw webdesign. Heb je echt zin (en plezier) om zelf jouw website te maken of steek je jouw tijd liever in jouw eigen vak? En wanneer je zelf aan de slag gaat met jouw Phoenix site, kun je dan het geduld opbrengen om pas na vele uren antwoord te krijgen op jouw hulpvraag? Of bel je liever jouw vaste webdesigner die gelijk aan de slag gaat voor jou? En heb je plannen om een webwinkel te gaan bouwen? Dan is Phoenix ook geen goede keuze. Wil je het eerst even zelf ervaren? Geen probleem, je kunt 2 weken met Phoenix “spelen” zonder verplichtingen.

Heb je zelf nog tips, suggesties of ervaringen die mensen kunnen helpen? Laat het hieronder dan even weten.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zoeken naar grote afbeeldingen website
Webdesign
Zoek en fix de zwaargewichten: grote afbeeldingen op jouw website lokaliseren

Ten behoeve van SEO en om te voorkomen dat gebruikers gefrustreerd raken, is het verstandig om te zorgen dat je een snel ladende website hebt. Eén van de belangrijkste oorzaken van trages websites en lange laadtijden zijn (te) grote afbeeldingen. Dus de bestanden van de afbeeldingen zijn groot (veel kilobytes) …

oplossen Elementor Scheme Color error
Wordpress
Oplossen uncaught error class elementor Scheme Color

Je bent op zoek naar een oplossing voor de foutmelding: Uncaught Error: Class ‘Elementor\Scheme_Color’. Dit is een zogenaamde fatal error (fatale fout) die de werking van de website gelijk stopt. De foutmelding hangt ook samen met het gebruik van de Elementor Page Builder en andere aan Elementor gerelateerde plug-ins. Wat …

super goedkoop een website maken
Webdesign
Super goedkope website met domeinnaam

Je hebt een klein bedrijf, je bent pas net begonnen of je hebt gewoonweg weinig budget. Hoe en waar moet je dan zijn om een super goedkope website te maken met jouw eigen domeinnaam? Op deze website zijn meerdere artikelen te vinden over de verschillende prijzen van hostingproviders, over het …

Shares