STRATO Sitebuilder of WordPress?

Strato sitebuilder of Wordpress
Webdesign
2

Een begrijpelijke vraag die veel ondernemers hebben die een nieuwe site willen maken (of laten maken): kies ik voor STRATO sitebuilder of voor een eigen WordPress website? Het is geen eenvoudige afweging en ook afhankelijk van jouw specifieke situatie. Laten we voorop stellen dat geen van de hiervoor genoemde mogelijkheden per definitie een slechte keuze is. Het zijn allemaal oplossingen die uiteindelijk een bruikbare website opleveren. Maar er zijn natuurlijk wel onderlinge verschillen. Daarom is het aan jou om te bepalen welke tool / software voor jou het meest geschikt is, STRATO Sitebuilder of een eigen WordPress site?

Wat is een sitebuilder?

Wat zijn sitebuilders / web editors / websitemakers (zoals ze worden aangeboden door Wix, Jimdo, Strato Sitebuilder, One Web Editor, etc.) ? Over het algemeen zijn dit applicaties waarmee je zonder technische kennis een website kunt maken. Je kunt met die applicaties dus zelf een homepage in elkaar zetten, een -over ons- pagina toevoegen, een contact pagina maken inclusief een formulier, etc. Binnen de pagina plaats je eenvoudig een tekst, een foto of een video. Ook kun je bijvoorbeeld 2 of 3 kolommen maken. Plaats op eenvoudige wijze een header / bovenkant met daarin een menu. Maar bij het maken van pagina’s ontstaan ook direct de verschillen tussen bijvoorbeeld werken met de Sitebuilder of met WordPress. Iedere applicatie heeft een andere benadering van hoe je een website in elkaar zet. De applicatie van STRATO en de makers van WordPress willen het voor de gebruiker natuurlijk zo eenvoudig mogelijk maken, echter ervaart de gebruiker het soms heel anders. Zo kan het zijn dat jij de sitebuilder van STRATO heel prettig vindt in het gebruik en werken met WordPress als een drama ervaart. Maar gelukkig kun je bij STRATO de builder 1 maand gratis uitproberen (zoals dit het geval is bij de meeste sitebuilders). Ik zou dit daarom ook sterk aanraden voordat je een abonnement neemt bij STRATO.

Is WordPress geen sitebuilder?

Tegenwoordig kan WordPress ook worden gezien als een sitebuilder. Standaard was WordPress een content beheer / management systeem (CMS) en zodoende geen sitebuilder. Je kon voorheen in WordPress pagina’s toevoegen en hier teksten en afbeeldingen op plaatsen. Je kon echter niet op eenvoudige wijze de opmaak / layout / vormgeving aanpassen. Echter tegenwoordig kun je wel op eenvoudige wijze van WordPress een echte sitebuilder maken. Met de komst van de Gutenberg Editor hebben gebruikers meer invloed gekregen op de layout van pagina’s. Ook zijn er diverse uitbreidingen op de markt waarmee je zonder technische kennis de site een andere uitstraling kunt geven en iedere pagina een eigen design / layout en inhoud (bijvoorbeeld met Divi of Elementor). Ook voor deze uitbreidingen (plugins) geldt dat ze qua gebruik soms best complex kunnen zijn. Dus kijk goed naar de mogelijkheden voordat je een page builder koopt voor WordPress.

Voordelen STRATO Sitebuilder

Het Duitse bedrijf STRATO krijgt in Nederland steeds meer bekendheid dankzij de reclame campagne met Scooter-frontman H.P. Baxxter. STRATO claimt meer dan 4.000.000 domeinnamen te beheren en meer dan 1.600.000 websites te hosten. Het is dus een bedrijf met veel ervaring en voldoende klanten om voorlopig te blijven bestaan. STRATO is primair een hostingbedrijf en de sitebuilder is een extra dienst die zij bieden om zodoende meer hostingpakketten te verkopen. Wat zijn de voordelen van de STRATO Sitebuilder:

  • Al vanaf 5 euro per maand krijg je bij STRATO toegang tot de Sitebuilder inclusief hosting. Het gaat dan wel een een basis pakket waarmee je een website mag bouwen bestaande uit maximaal 5 pagina’s. Echter voor 14,- euro per maand mag je een website maken van 1.000 pagina’s en dat is nog steeds een zeer scherpe prijs.
  • Bij STRATO krijg je veel extra’s in jouw pakket zoals een gratis domeinnaam, een SSL certificaat, gratis e-mail support, etc.
  • Je kunt het 1 maand gratis uitproberen.
  • Sitebuilder van STRATO wordt over het algemeen als een gebruikersvriendelijk systeem gezien. Dankzij de interactieve hulp functie wordt alles goed uitgelegd.
  • Bouw een website zonder een webdesigner in te hoeven huren.
  • Er zijn erg veel templates beschikbaar waaruit je kunt kiezen (200 branche templates, 144 responsive templates).
  • Onderhoud / updates worden door STRATO uitgevoerd, daar heb je dus zelf geen omkijken naar.
  • De essentiële zaken rondom SEO (zoekmachine optimalisatie) kun je instellen bij Sitebuilder.

Nadelen STRATO Sitebuilder

Naast de diverse voordelen zijn er ook enkele nadelen aan de STRATO Sitebuilder. Hieronder een korte opsomming van enkele nadelen aan deze tool:

  • De Sitebuilder vormt onderdeel van het Hostingpakket van STRATO. Ben je niet tevreden met deze hostingprovider en wil je liever verhuizen naar een andere provider, dan kun je de site binnen Sitebuilder niet meenemen. STRATO als hostingprovider scoort op dit moment een 3.9 (van de 5 sterren) op Trustpilot. Veel klanten zijn dus tevreden, er zijn echter wel diverse klachten over een trage klantenservice.
  • STRATO richt zich met de Sitebuilder op de doe-het-zelvers, klanten die zelf hun eigen website willen bouwen. Wil je de bouw van de site liever deels of geheel uitbesteden, dan is het lastig webdesigners / Sitebuilder experts te vinden die dit voor jou kunnen doen. Wix pakt dit anders aan. Zij bieden een marktplaats waar je specialisten kunt vinden die kunnen helpen bij de bouw van een WIX site.
  • Ondanks het uitgebreide aanbod aan templates, is het zeer lastig jouw website een uniek design / unieke uitstraling te geven.
  • De vrijheid om de templates naar eigen inzicht aan te passen, is beperkt.
  • Diverse templates zijn niet volledig responsive en werken dus niet goed op de mobiele telefoons. Deze templates worden echter wel aangeboden in de Sitebuilder, je moet dus goed opletten dat de template 100% responsive is.
  • De Sitebuilder software krijgt regelmatig updates, dit geldt echter niet voor de templates en zodoende kan het voorkomen dat templates niet optimaal functioneren.
  • STRATO maakt veel gebruik van upselling. Ze proberen tijdens het bestelproces en ook daarna vaak extra diensten aan jou te verkopen. Sommige mensen ervaren dit als storend.
  • Veel moderne functies ontbreken in de Sitebuilder terwijl deze in andere website builders en WordPress wel aanwezig zijn.
  • Heb je plannen om een webshop te lanceren of toe te voegen aan jouw website dan is de Sitebuilder geen ideale oplossing. De e-commerce module mist veel moderne functionaliteiten en de templates hebben veelal een ouderwetse uitstraling.
  • Veel gebruikers geven aan dat de Builder van STRATO traag is in het gebruik. Aanpassingen die je doet in de pagina zijn niet direct zichtbaar (paar seconden) en dat werkt niet prettig.
  • Naast de Builder is ook bekend dat de websites gemaakt met deze Sitebuilder vrij traag laden (lage pagespeed). Dit is natuurlijk nadelig voor bezoekers van jouw site, maar ook voor de vindbaarheid van jouw website (snelle websites zijn gunstig bij SEO).

Voordelen WordPress ten opzichte van STRATO Sitebuilder

Je kunt bij STRATO ook kiezen voor een hostingpakket voor WordPress. STRATO kan dus ook gekozen worden als hostingprovider wanneer je een WordPress site wilt gaan bouwen. Maar wat zijn de voordelen van het gebruik van WordPress ten opzichte van de STRATO Sitebuilder?

  • Je kunt jouw WordPress website eenvoudig in zijn geheel verhuizen van jouw huidige provider naar een andere hostingprovider.
  • Met WordPress heb je extreem veel vrijheid in het bepalen van het uiterlijk, de functies, beheerders, koppelingen met andere systemen, etc.
  • Er zijn veel uitbreidingen (plugins) die je gratis kunt gebruiken voor jouw website. Bij de Sitebuilder moet je voor een aantal uitbreidingen extra geld betalen.
  • WordPress is 1 van de meest vooruitstrevende oplossingen voor het ontwikkelen en beheren van een site. Dit komt omdat WordPress door duizenden experts / programmeurs wordt ontwikkeld.
  • Dankzij de uitbreiding / plugin Woocommerce kun je met WordPress een zeer mooie en goede webshop bouwen.
  • Er zijn zeer veel webdesigners die een WordPress website kunnen maken en onderhouden voor klanten. Je kunt er dus voor kiezen om de website geheel of gedeeltelijk te laten bouwen en alleen zelf het beheer / onderhoud te doen.
  • Het werken met WordPress is vlot en snel.
  • Het is afhankelijk van welke template je kiest, maar je kunt een zeer snelle WordPress website bouwen die daardoor ook beter gevonden zal gaan worden.
  • Wanneer je het eenvoudig houdt qua inhoud en qua vormgeving / template dan kun je een website binnen 1 dag online hebben staan. Mijn ervaring is echter wel dat het meestal iets langer duurt, maar dan heb je wel een doordachte website.

 

Ha fijn,
met dit artikel helpt me echt met een keuze maken en de voors en tegens in te zien. Dankjewel

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Webhosting
Ook in 2024 weer nieuwe prijsverhogingen hosting

Diverse hostingbedrijven hebben voor 2024 aangekondigd de prijzen wederom te gaan verhogen. De laatste tijd gaan de prijzen rap omhoog. Vorig jaar schreef ik bijvoorbeeld al over de prijsverhoging voor resellers bij Neostrada. En een artikel over de prijsverhogingen van hostingdiensten bij Vimexx. En helaas starten we in dit nieuwe …

webhostnow failliet
Webhosting
Webhostnow failliet – klanten gaan naar Carefree Hosting

  Op 16 april heeft Pepperfield B.V. (het moederbedrijf van Webhostnow) faillissement aangevraagd. Met andere woorden, einde voor het hostingbedrijf Webhostnow. Vanaf 8 mei heeft Carefree Hosting de diensten overgenomen voor alle klanten van Webhostnow en dus zijn deze  personen en bedrijven sindsdien klant van Carefree Hosting. Waarom Webhostnow failliet …

resellerhosting prijzen omhoog
Webhosting
Resellers bij Neostrada gaan bijna 50% meer betalen

De prijsverhogingen vliegen ons nu echt om de oren. Online ondernemen wordt steeds duurder en de inkomsten staan onder druk. Neostrada heeft interessante hostingpakketten voor resellers (of ondernemers die gewoon meerdere websites zelf beheren). Maar vanaf 1 april 2023 gaan ook bij Neostrada de prijzen omhoog. En niet een klein …

Shares