Sitemap – snel je hele website in de zoekmachine

wp sitemap 150x150 Sitemap   snel je hele website in de zoekmachineHet engelse begrip sitemap is eigenlijk een digitale inhoudsopgave van een website. Er zijn eigenlijk tegenwoordig 2 soorten sitemaps, een sitemap voor de bezoeker van de website en de sitemap speciaal voor de zoekmachines. De sitemap voor bezoekers is vaak een pagina op de website waar op overzichtelijke wijze de structuur / inhoud van de site te zien is. De sitemap voor zoekmachines is veel minder goed leesbaar voor gewone mensen, dit is namelijk een XML bestand (XML sitemap).

De bezoekers sitemap is er om een bezoeker te helpen bij het zoeken naar een specifieke pagina of informatie. De XML sitemap vertelt de zoekmachine welke pagina’s de site bevat en door de zoekmachine moeten worden geïndexeerd.

Sitemap voor bezoekers

De sitemap voor bezoekers is eigenlijk alleen zinvol als je een website hebt met meer dan 10 pagina’s en waar bijvoorbeeld veel gebruik is gemaakt van subpagina’s. De sitemap op de website is dan vergelijkbaar met een boek met daarin een inhoudsopgave. De inhoudsopgave geeft de lezer (de bezoeker) een globaal beeld van wat er allemaal in het boek beschreven staat. Dit is ook het geval met een sitemap.

XML Sitemap

Een XML sitempa is bij zoekmachine optimalisatie een belangrijk hulpmiddel. Zoekmachines werken met een zogenaamde robot die automatisch websites bezoekt en dan probeert de inhoud van alle pagina’s te scannen. Deze robot gebruikt normaal de hyperlinks op jouw pagina’s om de site te doorgronden. De robot begint dan met de links op jouw homepage en volgt deze dan naar dieper gelegen pagina’s. Als jouw site een logische structuur heeft en niet al te veel pagina’s, dan kan de zoekmachine jouw site snel indexeren. Maar meestal is jouw site wat groter en zijn de linkjes niet allemaal even duidelijk opgezet. De zoekmachine slaat dan misschien wat pagina’s over, of belangrijke pagina’s worden door de zoekmachine als onbelangrijk gezien.

Een XML Sitemap is voor een zoekmachine veel sneller te scannen. Op deze manier is een nieuwe pagina binnen jouw site binnen een seconde al gevonden. Daar komt bij dat zoekmachines het gebruik van een XML sitemap zeer op prijs stellen. De kans is daarmee groot dat een zoekmachine veel vaker / veel sneller opnieuw langskomt om de sitemap te scannen op nieuwe inhoud, aanpassingen aan pagina’s, etc. En hoe sneller jouw nieuwe informatie in de zoekmachines staat, hoe beter dit is voor de SEO.

Gebruikte bronnen:

Gerelateerde Posts:

Wow, leuke weblog indeling! Hoe lang bestaat dit blog al? Leuke content over webdesign / zoekmachines. Bedankt voor het bijhouden van al deze informatie!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekmachine Optimalisatie
Beste gratis Online SEO Tools voor 2017

Wat zijn de beste gratis Online SEO Tools voor 2017? In onderstaande video krijg je een kort en snel overzicht van handige free tools die je voor SEO doeleinden kunt inzetten. De maker van de video werkt sins 2011 met online marketing. Hij moest werken met weinig budget maar wilde …

Zoekmachine Optimalisatie
Van stagiair naar ondernemer van 7 cijfers met online marketing – Tonny Loorbach

In deze post een gesprek met Tonny Loorbach. Hiervoor heb ik hem opgezocht in zijn kantoor te Amsterdam. Tonny is oprichter en eigenaar van Internet Marketing Universiteit BV & Huddle BV. Sinds 2007 met de poten in de klei qua online marketing. Hij is begonnen als stagiaire bij Eelco de …

Zoekmachine Optimalisatie
Analytics – Dave Lorrez 3/3

In deze podcast (episode 101) een 3e gesprek met Dave Lorrez over het optimaliseren van je website en vervolgens het analyseren van de resultaten met behulp van Google Analytics (instellen doelen, analyseren data). Sinds 2005 leert hij ondernemers met zijn bedrijf E-Tail hoe ze verkeer kunnen aantrekken op hun website …