Dropshippen vs Affiliate Marketing

Geld verdienen

Het zijn veel gestelde vragen zoals: “Wat is beter, Dropshipping of Affiliate Marketing?”. Of de vraag: “Kun je meer geld verdienen met dropshippen of met Affiliate links?”. Ik las een soortgelijke vraag met net een andere invalshoek: “Waarom zou je affiliate marketing doen wanneer je kunt dropshippen?”. Omdat ik met beide methoden werk (en dat kan natuurlijk iedereen doen, dus waarom eigenlijk kiezen?), dacht ik er over te gaan schrijven. Onderstaand artikel heeft betrekking op mijn eigen ervaringen en wat ik van collega’s hoor. Dit houdt in dat jij zelf hele andere ervaringen kunt hebben en mogelijk hierdoor ook andere conclusies zult trekken. Indien dit het geval is dan zie ik graag jouw reactie tegemoet (onderaan dit bericht).

Laten we eerst kort de overeenkomsten doornemen. Zowel met dropshippen als met affiliate marketing kun je geld verdienen. Daarbij weet ik dat er voldoende mensen zijn in Nederland (daarnaast ook in vele andere landen) die een goed leven kunnen leiden met de inkomsten van dropshipping of van affiliate-marketing (of van de combinatie er van). Het kan (“kan”, hoeft niet) in beide verdienmodellen gaan om de verkoop van producten aan consumenten of bedrijven. Tevens heb je bij beide modellen te maken met samenwerkingen / partnerships, het zijn geen solo ondernemingsvormen.

Hieronder de verschillen tussen affiliate marketing en dropshipping.

Type producten

Bekende succesvolle affiliatie / affiliate producten zijn bijvoorbeeld:

  • financiële oplossingen (denk aan leningen, hypotheken, aandelen),
  • software (licenties, abonnementen, fysieke downloads, upgrades),
  • hosting (VPN, webhosting, storage),
  • vakanties / reizen (bungalowparken, pakketreizen, city trips),
  • etc.

Bovenstaande producten / diensten kun je (meestal) niet dropshippen en zodoende kies je dan voor de alternatieve vorm voor het generen van inkomsten en dat is via een affiliate samenwerking.

Hoeveelheid werk

Dropshippen is, over het algemeen, meer werk vergeleken met affiliate marketing. Denk bijvoorbeeld aan de werkzaamheden zoals het samenstellen en beheren van jouw assortiment, klantenservice (pre- en after sales), de fullfilment van jouw orders (is voor een groot deel te automatiseren), contact onderhouden met jouw leverancier / leveranciers, etc. Met name starters zullen veel tijd moeten steken in hun webshop en het opzetten van een rendabele business. Wanneer je met nul begint dan komt er veel op jou af en zul je veel tijd moeten investeren. Zodra de webshop redelijk stabiel is dan zal de benodigde hoeveelheid tijd wel afnemen.

Promotie en marketing moet je zowel voor jouw drop ship site als ook voor jouw affiliate site aan de bak. Daarbij heb je vaak als dropshipper meer vrijheid en kun je bij Affiliate marketing te maken krijgen met diverse restricties (geen Google Ads, niet adverteren op sociale media, geen merknamen mogen gebruiken, etc.).

Verantwoordelijkheid

Je draagt zelf ook aardig wat verantwoordelijkheid (niet geleverd, kapot, retour, etc.) wanneer je een dropship onderneming hebt. Je moet bijvoorbeeld zelf klachten afhandelen, soms zelfs ook de retouren, assisteren bij vragen over het gebruik van het gekochte artikel, etc. Bij afffiliate marketing ligt deze verantwoordelijkheid allemaal bij de eindleverancier.

Conclusie

Dit artikel is te kort om een conclusie te kunnen trekken. Dropshippen en Affiliate marketing zijn flink verschillend van elkaar en in die zin is het appels en peren vergelijken. Ik krijg signalen dat je met dropshippen meer geld kunt verdienen maar het is wel een stuk lastiger om onder de knie te krijgen. Wel kun je beide verdienmodellen redelijk eenvoudig opstarten om eens uit te proberen. Hier heb je geen enorme investeringen voor nodig, wel veel tijd en inzet. Maar wie weet, ontdek je een opeens nieuwe passie!?

 

Gerelateerde Posts:

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

paypal claim
Geld verdienen
Pas op voor Paypal geschil en claim

Wanneer je een succesvolle webshop beheert en je biedt in de webwinkel PayPal als betaalmiddel aan dan zul je op een zeker moment te maken krijgen met een geschil en een claim. PayPal wil haar klanten beschermen tegen frauduleuze verkopers in de vorm van webwinkels en andere online handelaren. Dit …

Geld verdienen
Is starten met affiliate marketing moeilijk?

Ik volg met veel plezier de berichten van affiliateblogger.nl via sociale media en via de nieuwsbrief. In de laatste nieuwsbrief had Jennifer Kok (Affiliateblogger) een artikel geplaatst met de titel “Starten met affiliate marketing moeilijk?”. Jennifer presenteert zich met succes als Affiliate expert. Natuurlijk is haar antwoord op deze vraag: …

spookfactuur
Geld verdienen
Nepfacturen van online bedrijvengidsen

Het is inmiddels bij de meeste bedrijven en ondernemers wel bekend, de nepfacturen van diverse zogenaamde online (en soms ook offline) bedrijvengidsen. Je ontvangt een professioneel uitziende spooknota voor een vermelding van jouw onderneming op een online gids. Ook de gids waarop jouw bedrijf vermeld zou staan die ziet er …