Stap-budget stopt waarschijnlijk vanwege kabinetsbezuiniging

stap-budget stopt
Ondernemen
1

Het Stap-budget, een scholingssubsidie voor werkenden en werklozen, wordt waarschijnlijk wegbezuinigd. Dat bevestigen bronnen aan ANP en andere nieuwsbronnen. Het Stap-budget werd iets meer dan een jaar geleden geïntroduceerd als vervanging van de belastingaftrek van scholingskosten. Het was eigenlijk een scholingssubsidie van maximaal 1.000 euro voor het volgen van een opleiding. Je kon (je kunt nu nog steeds totdat het stopt) dus vaak gratis een opleiding volgen tot webdesigner, online marketing expert, SEO specialist, Sociale Media Manager, etc. De gedachte achter het Stap-budget was om mensen de mogelijkheid te bieden om zich verder te ontwikkelen door extra scholing te volgen. Of het kon mensen helpen alsnog de nodige certificaten / diploma’s te laten behalen voor die ene droombaan. De afgelopen 15 / 16 maanden bleek de subsidieregeling onverminderd populair gezien de enorme hoeveelheid aanvragen. Echter er was ook veel kritiek. Nu lijkt het er sterk op dat dit populaire Stap-budget weer wegbezuinigd zal gaan worden. In dit artikel bespreken we wat het Stap-budget precies inhoudt, waarom het verdwijnt en wat de gevolgen zijn.

Wat is het Stap-budget?

opleiding volgenHet Stap-budget is een scholingssubsidie die zowel werkenden als ook werklozen de kans geeft om extra scholing te volgen. Het budget dat mensen kunnen krijgen is maximaal 1.000 euro per persoon per jaar. Met dit bedrag kunnen mensen bijvoorbeeld een cursus of opleiding volgen om zich verder te ontwikkelen (op persoonlijk gebied, qua vaardigheden, tbv nieuwe ambities, etc.) in hun werk of om zich om te scholen naar een ander beroep. Deze opleiding-subsidie was niet gerelateerd aan de hoogte van het inkomen en dus voor alle Nederlanders beschikbaar.

Het Stap-budget is bedacht als een vervanging van de mogelijkheid om belastingaftrek van scholingskosten aan te vragen. Deze belastingaftrek was vooral populair onder hoger opgeleiden die in staat waren om de scholingskosten voor te schieten. En dus hadden mensen met lagere inkomens niet veel baat bij deze aftrekpost en dus was het voor deze groep minder interessant om een opleiding te volgen. Het Stap-budget moest daar verandering in brengen en dit budget / subsidie moest ook mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt meer kansen geven.

Waarom verdwijnt het Stap-budget?

Het Stap-budget wordt wegbezuinigd als onderdeel van een reeks bezuinigingen waarmee het kabinet gaten in de begroting wil opvullen. Het schrappen van het Stap-budget moet jaarlijks 200 miljoen euro opleveren. Er zijn op dit moment ontzettend veel kosten die de overheid moet dragen en zodoende moet worden gezocht naar mogelijkheden om de kosten te beperken. Het is nog niet definitief besloten maar bronnen achten de kans erg groot dat het STAP programma zal worden gestopt.

Gevolgen van het verdwijnen van het Stap-budget

Het verdwijnen van het Stap-budget heeft verschillende gevolgen. Allereerst is het vervelend voor de mensen die op dit moment gebruik maken van het budget voor een meerjarige opleiding. En het is natuurlijk ook geen goed nieuws voor mensen die nog plannen hadden om een opleiding te gaan volgen. Zij moeten straks op zoek naar andere manieren om hun scholing te financieren. Let op: 1 mei 2023 kun je nog steeds een STAP-budget aanvragen!!

Het verdwijnen van het Stap-budget heeft mogelijk ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Het was de bedoeling dat mensen door het volgen van extra scholing beter inzetbaar zouden worden op de arbeidsmarkt, met name in de branches waar nu veel vacatures zijn. Wanneer straks de overheid geen financiële steun meer biedt bij het omscholen, zal dit gevolgen hebben voor de kansen van werklozen en werkenden (in aflopende branches) op de arbeidsmarkt.

Tot slot zal het verdwijnen van het Stap-budget veel gevolgen hebben voor bedrijven die opleidingen bieden. Diverse organisaties hebben hun bedrijfsvoering aangepast om cursisten met een vergoeding te faciliteren. Veel academies / opleidingsinstituten en onderwijsinstellingen hebben veel geld geïnvesteerd in faciliteiten / docenten / materiaal en marketing rondom deze nieuwe overheidsregeling. Hoogst waarschijnlijk moeten deze organisaties dit straks allemaal weer ongedaan maken.

Kritiek op het Stap-budget: Dubieuze Cursussen en Verhoogde Kosten

Het Stap-budget, een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling, kreeg forse kritiek vanwege de dubieuze cursussen die ermee werden vergoed. Dit leidde tot zorgen over de effectiviteit van de regeling en de vraag of het geld wel op de juiste manier werd besteed. Zo bleek na de eerste rondes dat het geld onder meer werd ingezet voor cursussen zoals cryptocurrency, creativiteit verhogen en aromatherapie. Dit zorgde voor verbazing en ongeloof bij veel mensen en leidde tot vragen over de effectiviteit van de regeling.

Ook was de subsidieregeling met name bedoeld voor werkenden en werkzoekenden om hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen. Maar uiteindelijk gingen ook veel ZZP-ers / zelfstandige ondernemers met het budget aan de slag om de ondernemersvaardigheden te verbeteren.

En volgens onderzoek gingen diverse aanbieders van cursussen na de introductie van het Stap-budget de kosten van relatief goedkope bijscholing  verhogen naar 1.000 euro. Zodoende kregen deze opleiders het maximale budget voor een opleiding die normaal bijvoorbeeld voor 550,- euro werd verkocht. Ook trof de nieuwe regeling diverse kleine cursusbedrijven die hierdoor klanten kwijt raakte aan grotere bedrijven. Kleine opleiders kwamen niet in aanmerking voor het STAP-budget omdat zijn onvoldoende jaaromzet hadden en daardoor niet in het register van de subsidieregeling kwamen. Van Gennip, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, erkende de problemen en haalde een streep door cursussen met een volgens haar ‘sterk hobbymatig karakter’. De regels werden aangescherpt waardoor zo’n vijfduizend cursussen werden geschrapt. Volgens de minister was nog meer tijd nodig om de regeling te verbeteren. Maar vermoedelijk gaat ze deze tijd niet krijgen.

Einde van het Stap-budget, snel nog meedoen

Helaas heeft het Stap-budget geen kans gekregen om zich verder te ontwikkelen, omdat het kabinet zeer waarschijnlijk gaat besluiten de regeling te stoppen. Het is nog onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Je kunt nu dus nog gebruik maken van het STAP-budget! Ook is onbekend of er iets in de plaats komt van deze succesvolle regeling. Dus pak jouw kans. Wil je nog leren over online marketing? SEO? Webdesign? Copywriting? Sociale Media? Zoek dan snel een cursus en vraag het STAP-budget zo snel mogelijk aan nu het nog kan. Nieuwe ronde start 1 mei 2023 om 10.00 uur. Ga voor die tijd naar het STAP-portal van UWV en kijk of je in aanmerking kunt komen.

 

Weer een hoop geld down the drain. Investering weg. De overheid is super onbetrouwbaar.

Er komt echt alleen maar poep uit Den Haag.

Echt ik voel me meer bezwaard dan ooit om mijn belasting te betalen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

odido is dat wel okido
Ondernemen
Is de nieuwe naam Odido wel okido?

Mogelijk heb je het al gehoord? Als je klant bent dan heb je natuurlijk al een bericht ontvangen. Het bedrijf T-Mobile heet voortaan Odido. Na twee jaar in het geheim werken aan dit project werd op 5 september 2023 de nieuwe naam onthuld van wat we voorheen kende als T-Mobile …

office centre failliet
Ondernemen
Wat gaat er gebeuren met Office Centre?

Op 17 januari 2021 heb ik hier een artikel geplaatst over het feit dat Office Centre 7 vestigingen ging sluiten. Toen al gaf de directie aan veel last te hebben van de lockdown als onderdeel van de Corona maatregelen. Maar Office Centre bleef toen voor veel ondernemers redelijk goed bereikbaar …

Ondernemen
Korting geven bij verjaardag slim?

Er is er één jarig hoera hoera. Super leuk en laat de vele leuke berichten via de vele sociale media kanalen maar binnen komen! Nog leuker, een paar mensen bellen jou. Maar heb je heel veel geluk dan krijg je cadeautjes! Dat vind ik super leuk. Het kan ook andersom, …

Shares