WordPress 3 eigen menu

In de nieuwste WordPress 3.0 zitten een aantal handige nieuwe functies. Eén handige toevoeging is de mogelijkheid om vanuit WordPress zelf een menu samen te stellen. Je kunt dus de inhoud en de verwijzing van de hoofdnavigatie en subnavigatie nu zelf bepalen. Zodoende kun je pagina’s binnen WordPress in het menu combineren met blog categorienamen.

Stel je hebt een weblog met hierop een 3-tal pagina’s. Een pagina met informatie over jezelf of jouw bedrijf, een contactpagina en misschien een linkpagina, disclaimer of redactie pagina. Daarnaast heb je jouw posts onderverdeeld naar diverse categorieën. Meestal zag je dan op jouw blog helemaal bovenin de links / knoppen naar j0uw pagina’s en rechts in een blok onder het zoekscherm de opsomming van jouw categorieën. Dit hoeft in WordPress 3 dus niet meer. Je kunt de menubalk bovenin, links of rechts gewoon helemaal zelf inrichten. In het engels wordt dit het “custom navigation menu” genoemd.

Echter, zeer vermoedelijk is jouw WP versie nog niet geupgrade naar versie 3. En zelfs als je dit hebt gedaan dan is mogelijk jouw theme / jouw template nog niet geschikt voor deze nieuwe menu optie. Je krijgt dan in WordPress bijvoorbeeld de volgende melding:

The current theme does not natively support menus, but you can use the “Custom Menu” widget to add any menus you create here to the theme’s sidebar.

Geen probleem! Het is eigenlijk redelijk eenvoudig om een 2.xx theme om te bouwen zodat de 3.0 menu functie alsnog beschikbaar wordt voor jouw template. Maar in plaats dat ik hier de tutorial ga geven, heb ik een aantal goede links naar tutorials en pagina’s met nuttige informatie en uitleg.

http://codex.wordpress.org/Appearance_Menus_SubPanel
Dit is een pagina van WordPress zelf (codex) met uitgebreide uitleg over het gebruik van menus vanuit de Admin van WordPress. Hier dus voornamelijk uitleg over het opzetten van een eigen menu als gebruiker / beheerder. Helemaal onderaan deze pagina staan echter een aantal verwijzingen naar pagina’s die wel ingaan op het aanpassen van een theme / template ten behoeve van de custom menu functie. Waaronder een link naar http://codex.wordpress.org/Navigation_Menus, de 1e stap in het aanpassen van de theme.

http://www.devlounge.net/code/how-to-add-support-for-menus-in-your-wordpress-theme
Op DevLounge een korte tutorial voor het aanpassen van een niet 3.0 theme. Handig aan deze tutorial is het eenvoudig kunnen knippen en plakken van de voorbeeld code. Ook laat deze pagina zien hoe eenvoudig het kan zijn (kan, want je kunt het ook heel ingewikkeld maken).

http://justintadlock.com/archives/2010/06/01/goodbye-headaches-hello-menus
Hier een lekkere uitgebreide tutorial over deze nieuwe custommenu functie van WordPress. Er wordt hier alleen niet heel diep ingegaan op het stylen / css-en van het menu. Wel worden hier kort de parameters genoemd die je bij de aanroep van het menu kunt gebruiken.

http://bavotasan.com/tutorials/wordpress-3-checking-out-the-new-menu-system/
Meer van hetzelfde qua inhoud. Alleen hier wordt wel kort ingegaan op verschillende menu’s op verschillende pagina’s. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van een ander menu op de homepage dan op de vervolgpagina’s.

http://wordpress.org/support/topic/wordpress-30-menu-class-and-id-issues
Dit is geen tutorial maar een support onderwerp waarin de vraagsteller gek genoeg zelf steeds zijn eigen problemen oplost 🙂  Maar wel zinvol dat hij de resultaten hier meldt. Want ik had in mijn theme het menu in een DIV ID=menu staan. Standaard genereert WordPress een DIV CLASS=menu. Hierdoor moest ik mijn hele theme stylesheet ombouwen. Ik vroeg mij dus af of ik niet toch gewoon een DIV ID kon krijgen van WP. Ja dit kan dus blijkbaar, zo legt deze topic starter uit. Ook lost hij nog wat andere specifieke problemen op, misschien iets waar jij tegenaan liep?

Alle zwervend over het web hier terecht gekomen. Leuk artikel. Ook leuk dat je mijn WordPress.org Support thread meldde. Helemaal zelf opgelost uiteindelijk inderdaad 🙂 . En later een handleiding erover geschreven: WordPress 3.0 Menu’s. Heb je site gebookmarked.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

oplossen Elementor Scheme Color error
Wordpress
Oplossen uncaught error class elementor Scheme Color

Je bent op zoek naar een oplossing voor de foutmelding: Uncaught Error: Class ‘Elementor\Scheme_Color’. Dit is een zogenaamde fatal error (fatale fout) die de werking van de website gelijk stopt. De foutmelding hangt ook samen met het gebruik van de Elementor Page Builder en andere aan Elementor gerelateerde plug-ins. Wat …

voordelen nadelen Wordpress
Webdesign
De voordelen en nadelen van WordPress

Misschien overweeg je een website te bouwen of te laten bouwen met behulp van WordPress. Of er is een andere reden dat je onderzoek doet naar WordPress. Hoe dan ook, je vraagt je af: Wat zijn de voordelen van WordPress? En wat zijn de nadelen? Dus je zoekt een duidelijk …

Strato sitebuilder of Wordpress
Webdesign
STRATO Sitebuilder of WordPress?

Een begrijpelijke vraag die veel ondernemers hebben die een nieuwe site willen maken (of laten maken): kies ik voor STRATO sitebuilder of voor een eigen WordPress website? Het is geen eenvoudige afweging en ook afhankelijk van jouw specifieke situatie. Laten we voorop stellen dat geen van de hiervoor genoemde mogelijkheden …

Shares