WordPress 3 eigen menu

In de nieuwste WordPress 3.0 zitten een aantal handige nieuwe functies. Eén handige toevoeging is de mogelijkheid om vanuit WordPress zelf een menu samen te stellen. Je kunt dus de inhoud en de verwijzing van de hoofdnavigatie en subnavigatie nu zelf bepalen. Zodoende kun je pagina’s binnen WordPress in het menu combineren met blog categorienamen.

Stel je hebt een weblog met hierop een 3-tal pagina’s. Een pagina met informatie over jezelf of jouw bedrijf, een contactpagina en misschien een linkpagina, disclaimer of redactie pagina. Daarnaast heb je jouw posts onderverdeeld naar diverse categorieën. Meestal zag je dan op jouw blog helemaal bovenin de links / knoppen naar j0uw pagina’s en rechts in een blok onder het zoekscherm de opsomming van jouw categorieën. Dit hoeft in WordPress 3 dus niet meer. Je kunt de menubalk bovenin, links of rechts gewoon helemaal zelf inrichten. In het engels wordt dit het “custom navigation menu” genoemd.

Echter, zeer vermoedelijk is jouw WP versie nog niet geupgrade naar versie 3. En zelfs als je dit hebt gedaan dan is mogelijk jouw theme / jouw template nog niet geschikt voor deze nieuwe menu optie. Je krijgt dan in WordPress bijvoorbeeld de volgende melding:

The current theme does not natively support menus, but you can use the “Custom Menu” widget to add any menus you create here to the theme’s sidebar.

Geen probleem! Het is eigenlijk redelijk eenvoudig om een 2.xx theme om te bouwen zodat de 3.0 menu functie alsnog beschikbaar wordt voor jouw template. Maar in plaats dat ik hier de tutorial ga geven, heb ik een aantal goede links naar tutorials en pagina’s met nuttige informatie en uitleg.

http://codex.wordpress.org/Appearance_Menus_SubPanel
Dit is een pagina van WordPress zelf (codex) met uitgebreide uitleg over het gebruik van menus vanuit de Admin van WordPress. Hier dus voornamelijk uitleg over het opzetten van een eigen menu als gebruiker / beheerder. Helemaal onderaan deze pagina staan echter een aantal verwijzingen naar pagina’s die wel ingaan op het aanpassen van een theme / template ten behoeve van de custom menu functie. Waaronder een link naar http://codex.wordpress.org/Navigation_Menus, de 1e stap in het aanpassen van de theme.

http://www.devlounge.net/code/how-to-add-support-for-menus-in-your-wordpress-theme
Op DevLounge een korte tutorial voor het aanpassen van een niet 3.0 theme. Handig aan deze tutorial is het eenvoudig kunnen knippen en plakken van de voorbeeld code. Ook laat deze pagina zien hoe eenvoudig het kan zijn (kan, want je kunt het ook heel ingewikkeld maken).

http://justintadlock.com/archives/2010/06/01/goodbye-headaches-hello-menus
Hier een lekkere uitgebreide tutorial over deze nieuwe custommenu functie van WordPress. Er wordt hier alleen niet heel diep ingegaan op het stylen / css-en van het menu. Wel worden hier kort de parameters genoemd die je bij de aanroep van het menu kunt gebruiken.

http://bavotasan.com/tutorials/wordpress-3-checking-out-the-new-menu-system/
Meer van hetzelfde qua inhoud. Alleen hier wordt wel kort ingegaan op verschillende menu’s op verschillende pagina’s. Denk bijvoorbeeld aan het tonen van een ander menu op de homepage dan op de vervolgpagina’s.

http://wordpress.org/support/topic/wordpress-30-menu-class-and-id-issues
Dit is geen tutorial maar een support onderwerp waarin de vraagsteller gek genoeg zelf steeds zijn eigen problemen oplost 🙂  Maar wel zinvol dat hij de resultaten hier meldt. Want ik had in mijn theme het menu in een DIV ID=menu staan. Standaard genereert WordPress een DIV CLASS=menu. Hierdoor moest ik mijn hele theme stylesheet ombouwen. Ik vroeg mij dus af of ik niet toch gewoon een DIV ID kon krijgen van WP. Ja dit kan dus blijkbaar, zo legt deze topic starter uit. Ook lost hij nog wat andere specifieke problemen op, misschien iets waar jij tegenaan liep?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Gerelateerde Posts:

Alle zwervend over het web hier terecht gekomen. Leuk artikel. Ook leuk dat je mijn WordPress.org Support thread meldde. Helemaal zelf opgelost uiteindelijk inderdaad 🙂 . En later een handleiding erover geschreven: WordPress 3.0 Menu’s. Heb je site gebookmarked.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress
WordPress template kopen of op maat laten ontwerpen

Steeds vaker worden WordPress websites gemaakt met behulp van templates, met name Premium templates. Toch blijft bij iedere nieuw te ontwikkelen website de vraag: gaan we een template kopen of gaan we het ontwerp op maat laten maken? Geen enkele website is hetzelfde qua inhoud, doel en uiterlijk. Het is …

wordpress gehackt mail
Wordpress
WordPress site gehackt en daarna bericht van Cybersecurity bedrijf

Hoe vreemd is het dat jouw website gehackt is / een virus bevat en dat je de dag erna een helpende hand krijgt toegereikt van een Cybersecurity bedrijf? Het overkwam een klant van mij. Zij hadden gemeld dat de website niet goed werkte en dat er vreemde zaken aan de …

woocommerce opt IN bij checkout
Wordpress
Toevoegen opt-in Mailinglijst op Woocommerce checkout pagina

Het is een bekende toevoeging aan de bestelpagina op diverse webshops. Bij het invullen van jouw klantgegevens krijg je nog de optie om jezelf gelijk aan te melden voor de “mailinglijst” (of iedere andere hippe naam voor een maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse e-mail). Helaas zit deze opt-in functie niet …

0Shares
0