De mooiste gratis foto’s voor jouw sociale media

Top 10 sites Gratis Foto's
Fotografie en video
1

Update (27-01-2020): onderstaande lijst is bijgewerkt omdat bepaalde foto sites niet meer bestaan, de URL was gewijzigd of helaas de foto’s die werden aangeboden niet meer gratis zijn. Wij passen de gratis foto lijst periodiek aan zodat hij bruikbaar blijft voor iedereen die op zoek is naar een mooie foto zonder te moeten investeren.

In de sociale media die we gebruiken, Twitter, Facebook, blog, Pinterest, LinkedIn etc. speelt het gebruik van goede afbeeldingen een belangrijke rol. Ik heb in dit artikel een top 10 gemaakt van de beste sites met gratis foto’s die je kunt gebruiken voor jouw online activiteiten zoals sociale media, blogs en websites.

Je krijgt veel meer aandacht voor een bericht of artikel met een aantrekkelijke afbeelding in vergelijking met een bericht waarbij je alleen maar tekst hebt gebruikt. Het is advies is dus; plaats dus zo veel mogelijk een mooie afbeelding bij jouw post / tweet / bericht of in een artikel of verhaal.

Top 10 sites Gratis Foto's

Waar vind je goede afbeeldingen?
Er zijn veel sites waar je goede, mooie en gratis afbeeldingen vindt. Hieronder een overzicht van de 10 betere sites.

Standaard is iedere foto, tekst, muziek, creatief werkt beschermt met copyright. De maker heeft automatisch de rechten van het product. Maak jij een foto en plaats je die op het internet dan is dit automatisch beschermd met copyright of je het nu wel of niet vermeld bij je foto of op je website. Dat veel mensen zich hier niets van aantrekken is een ander probleem.

Wil je dat jouw creative werk zich meer verspreid gebruik dan Creative Commons (CC). Je staat andere mensen dan toe om jouw werk te gebruiken onder bepaalde condities. Bijvoorbeeld:

  • Niet-commercieel (NC): je mag het werk niet commercieel gebruiken. Niet te gebruiken op een site waar je je diensten verkoopt, of in een boek dat je verkoopt.
  • Geen-afgeleide (ND): je mag het werk niet aanpassen. Alleen maar gebruiken zoals de maker het heeft gepubliceerd.
  • Delen op dezelfde manier (SA): je moet het werk op dezelfde manier beschikbaar stellen als het origineel. Dus het heeft het origineel NC (Niet Commercieel) dan moet jij het werk ook werk publiceren met NC.

Belangrijk: Je moet de naam van de maker vermelden bij de foto. Dit kun je bijvoorbeeld doen onderaan het artikel. Of in de foto bij een presentatie.
Meer informatie over Creative Commons.

De teksten op deze site, en de meeste foto’s van mij op Flickr publiceer ik met Creative Commons.

En je kunt natuurlijk je werk nog helemaal vrij weggeven. Dan mag iedereen er mee doen wat ze willen. Je hoeft de naam van de fotograaf niet te vermelden. Ik vindt dat zelf altijd wel zo netjes en probeer dit altijd te doen.

Ik geef je tien websites met veel mooie foto’s

1. Flickr – Creative Commons – flickr.com/creativecommons/

Flickr Creative Commons

Alleen de Creative Commons foto’s zoeken op deze pagina.

Flickr Creative Commons

Gebruik alleen de foto’s via deze link en vermeld de naam van de fotograaf . Niet de meest handige zoekfunctie op dit moment, maar wel de database van foto’s voor vele andere sites. Let op altijd de naam van de maker vermelden in je artikel, in je bericht of in de foto.

2. Unsplash – unsplash.com

Unsplash - iedere 10 dagen, 10 nieuwe fotos

Volledig vrij te gebruiken – je hoeft hier de naam van de fotograaf niet te vermelden, maar het is wel netjes. Regelmatig komen er nieuwe foto’s bij. Hier staan meer dan 1 miljoen mooie foto’s gerangschikt op diverse onderwerpen (collections) zoals “insert coins”, “happiness”, “dark and moody”, etc. Dit is inmiddels een zeer serieuze bron voor royalty free fotografie.

3. Pixabay – pixabay.com

Pixabay

Net als bij de meeste sites moet je registreren voor toegang tot heel veel mooie foto’s. Pixabay is een bekende fotosite met een goede zoekfunctie. Het nadeel is dat je veel foto’s wel terug ziet op diverse sites. Heeft een stockfoto heel veel likes dan moet je misschien beter even verder zoeken naar een minder bekende foto.

4. PW Pikwizard – pikwizard.com

Ja in Nederland is dit natuurlijk een hele gekke naam voor een website. Maar op deze site zijn goede stockfoto’s te downloaden. En daarnaast biedt deze site ook gratis stock video’s aan. Dus naast een goede afbeelding kun je hier ook een toepasselijke video zoeken en downloaden.

5. Photopin – photopin.com

Photopin
Photopin
Photopin doorzoekt de foto’s in Flickr die gepubliceerd zijn met Creative Commons (Commercial/Non-Commercial). Een blog en site waar je iets verkoopt (jouw diensten/producten) is altijd commercieel. Gebruik dus de foto’s die je commercieel mag gebruiken. Voeg de code (bij punt 3) toe onderaan je artikel.

6. iStockPhoto mailing – istockphoto.com

iStock Lightbox
iStock Lightbox
Het grootste deel van de stockfoto’s op iStock zijn betaald. Maandelijks (was wekelijks) worden gratis foto’s / video’s en illustraties verzonden aan de mailinglijst. Dus wanneer je jezelf aanmeld dan krijg je elke maand toegang tot een gratis setje.

7. Stock Free Images – stockfreeimages.com

Stock Free Images
Onderdeel van Dreamstime. Ruim 1 miljoen foto’s en afbeeldingen. Let dus wel goed op, je wordt soms ongemerkt doorverwezen naar de commerciële website waar je wel moet betalen voor de downloads.

8. Dreamstime Free – dreamstime.com/free-photos

Dreamstime Free
Ja sympathiek van Dreamstime, dit is een onderdeel van Dreamstime met gratis foto’s. Een klein onderdeel van de foto’s die je gratis kunt downloaden. De kans is wel klein dat jij de enige bent die deze foto’s gebruikt.

9. Free Images – nl.freeimages.com

Freeimages
Onderdeel van Getty Images. Het is wel zoeken naar mooie gratis foto’s. Het onderdeel van iStock dat je ook te zien krijgt lijkt altijd net de juiste foto weer te geven die je zoekt.

10. 123rf Free Images – 123rf.com/freedownload.php

123rf free
Hier biedt 123rf iedere maand een paar gratis foto’s.

Bonus: MorgueFile morguefile.com/photos

Naast de gratis foto’s van MorgueFile kun je ook direct zoeken in iStock, Getty, Dreamstime, DepositPhotos en Fotolia.

 

Zelf gebruik ik vooral foto’s van Flickr, Unsplash, Pixabay en Twibfy in presentaties en plaats ik regelmatig een nieuwe foto in mijn Twitter header van Unsplash.

Betaalde foto’s

Natuurlijk zijn er ook veel foto’s te koop. Foto’s die je koopt van een site waarmee je bepaalde rechten krijgt om het te gebruiken.

Dit zijn zogenaamde royalty vrije foto’s. Dit betekent dat je wel moet betalen voor de foto en de prijs is onafhankelijk van hoe jij de foto gebruikt. Royalty vrije foto’s zijn dus geen gratis foto’s. Je betaalt een eenmalig bedrag.

De prijs die je per foto betaalt ligt vaak aan het gebruik van de site:

  1. hoeveel ga je er downloaden (per dag, per maand, in totaal) en
  2. waar ga je ze voor gebruiken (internet, drukwerk, video, etc.).

Hier vind je wel vaak de mooiste foto’s. De foto die je precies zoekt voor je artikel of presentatie.

1. Getty Images http://www.gettyimages.nl/

2. Shutterstock http://www.shutterstock.com/

3. iStock http://www.istockphoto.com/

Onderdeel van Getty Images.

4. Fotolia – http://nl.fotolia.com/

5. 123rf – http://nl.123rf.com/

Bonus: Dreamstime – http://nl.dreamstime.com/

Bonus: Dollar Photo Club – http://nl.dollarphotoclub.com/

Een dollar per foto. Onderdeel van Fotolia.

Bonus: Death to the Stock Photo – http://deathtothestockphoto.com/

Death to the Stock Photo
Deze website is niet gratis. Echter je kunt jezelf inschrijven op de nieuwsbrief en dan krijg je iedere maand een serie nieuwe stockfoto’s toegestuurd via e-mail. Deze moet je dan zelf bewaren en kun je gebruiken voor je blogs, social media, presentaties.

Jouw foto site?

Waar haal jij je foto’s vandaan?
Deel het hieronder in de reacties.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrokkenheid vergroten doelgroep met marketing via Sociale media
Social media
Hoe je de betrokkenheid van gebruikers kunt vergroten met behulp van marketing via sociale media

Vraag ​​je je af hoe je de betrokkenheid van gebruikers op de sociale media van jouw merk kunt vergroten? Duik in dit artikel voor een paar waardevolle tips voor gebruikersbetrokkenheid.

facebook paginas samenvoegen
Social media
3
Facebook pagina’s samenvoegen lukt niet

Je hebt twee Facebookpagina’s die heel veel overlap hebben. Dit kan het geval zijn voor jouw bedrijf, jouw winkel of winkelgebied, jouw expertise, etc. waarbij de Facebookpagina’s eigenlijk inhoudelijk hetzelfde zijn. Heb je dergelijke dubbele pagina’s dan biedt Facebook jou de mogelijkheid om deze samen te voegen. Op zich gaat …

Social media
Clubhouse ook voor Android gebruikers

De populaire ‘drop in audio chat’ app met de naam Clubhouse bestaat al sinds April 2020. Begin 2021 kwam de app in Nederland lekker op gang. Maar je kon de app pas gaan gebruiken wanneer je een uitnodiging had gekregen (invite only). Daarnaast was de app alleen geschikt voor iPhone …

Shares